, 2023/5/3

Bár a legjobb felhőalapú tárhelyszolgáltatások mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék fájljaidat az elvesztéstől és fiókodat a hackerektől, mégis van némi felelősséged.

Védd meg fájljaidat a számítógépen és a felhőben

Tartsd naprakészen számítógéped és eszközeid. Maradj naprakész a számítógépén és mobileszközein elérhető legújabb operációs rendszerverzióval. A régebbi operációs rendszer verziók általában biztonsági réseket tartalmaznak.

Hozz létre erős jelszót

Hozz létre erős jelszót mind a számítógépéhez, mind a felhőalapú tárolási fiókodhoz, például használj betűk, számok és szimbólumok kombinációit. Ne használj rövid vagy könnyen kitalálható jelszót. Emellett soha ne oszd meg a jelszavadat a számítógépeddel és a felhőalapú tárolási fiókoddal, például használj betűk, számok és szimbólumok kombinációit. Ne használj rövid vagy könnyen kitalálható jelszót. Emellett soha ne oszd meg a jelszavadat, és ne küldd el magadnak e-mailben. A hosszú, összetett jelszavak nyomon követéséhez fontold meg egy jelszókezelő alkalmazás használatát, amelyet a számítógépedről, a böngésződből és a telefonodról is elérhetsz.

Használd a Microsoft Defendert

Bár a legtöbb felhőalapú tárolási szolgáltatás feltöltéskor vírusellenőrzést végez, érdemes a fájlok helyi másolatait is tisztán tartani. A Windows 10 rendszert futtató PC-tulajdonosoknak nem kell vírusirtó szolgáltatásért fizetniük, ha a Microsoft Defender Antivirus be van építve a gépükbe. Ez a szoftver átfogó, folyamatos és valós idejű védelmet nyújt a szoftveres fenyegetések, például a vírusok, rosszindulatú programok és kémprogramok ellen az e-mailek, az alkalmazások, a felhő és az internet területén.

A merevlemez titkosítása

A legtöbb munkahelyi laptop a BitLockert használja a helyi fájlok titkosítására. Így, ha a számítógépet ellopják vagy feltörik, a rajta lévő adatok használhatatlanok lesznek a rosszindulatú szereplők számára. Ha van munkahelyi laptopja, érdemes bekapcsolni rajta a titkosítást.

Titkosítod mobileszközöd

Ha felhőtároló mobilalkalmazást használsz, mindenképpen engedélyezd a titkosítást az iOS- vagy Android-eszközén. Ez az intézkedés megvédi a helyi fájlokat, ha a mobileszközét elveszítik, ellopják, vagy illetéktelen hozzáférésnek teszik ki.

Adj hozzá biztonsági információkat a felhőalapú tárolási fiókodhoz.

A felhőalapú tárhelyszolgáltató általában olyan biztonsági ellenőrzéseket kínál, amelyek lehetővé teszik, hogy hozzáférj a fiókodhoz, ha elfelejtetted a jelszavadat. Ezek közé tartozik a telefonszámod tárolása, egy alternatív e-mail cím megadása és egy biztonsági kérdés/válasz páros. Használd ki ezeket a funkciókat. Ez megkönnyíti a fiókhoz való hozzáférés visszaszerzését. Vagy ha fiókodat feltörik, a felhőalapú tárhelyszolgáltató a biztonsági adatok segítségével ellenőrizheti személyazonosságodat, és visszaállíthatja a fiókodhoz való hozzáférést.

Használj kétfaktoros ellenőrzést (2FA)

Ez a további biztonsági szint, más néven a többfaktoros hitelesítés (MFA) úgy védi fiókodat, hogy egy biztonsági kód, egy fizikai USB-hitelesítési kulcs vagy az ujjlenyomatod megadására kötelez, amikor nem megbízható eszközről próbálsz bejelentkezni. Egy hacker megpróbálhatja kiadni magát helyetted, ha el tudja lopni a felhasználónevét és jelszavát. A második hitelesítési tényezőt általában sokkal nehezebb kijátszaniuk, különösen, ha nem használsz könnyen kitalálható szavakat, például a háziállatod nevét.

Válassz olyan felhőszolgáltatást, amely titkosítást használ

A legtöbb felhőszolgáltatás titkosítja a fájlokat nyugalmi állapotban és szállítás közben. Győződj meg róla, hogy a szolgáltatód kínálja ezeket a szolgáltatásokat. Gyakran előfordul, hogy a szolgáltató maga rendelkezik a titkosítási kulcsokkal, ami azt jelenti, hogy hozzáférhet az adataihoz. A legjobb szolgáltatók azonban erős belső ellenőrzéseket tartanak fenn, amelyek megakadályozzák, hogy az alkalmazottak hozzáférjenek ezekhez a kulcsokhoz vagy a fájljaidhoz.

Ransomware-védelem

A ransomware a kibertámadások egyik formája, amelynek során a bűnözők titkosítják a dokumentumokat, a teljes meghajtót vagy a vállalat teljes szerverhálózatát. Ezután kizárnakk az összes fájljából és alkalmazásából, amíg ki nem fizetsz egy váltságdíjat, általában kriptopénzben. Ellenőrizd, hogy a szolgáltatód kínál-e zsarolóvírus észlelést és helyreállítást. Ha igen, akkor nyugodt lehetsz, ha tudod, hogy az összes felhőfájlod és a felhővel szinkronizált helyi fájlod biztonságban van egy esetleges támadás esetén.

Adatvédelem

Felhőszolgáltatód szkenneli fájljaidat, fotóidat és tartalmaidat, hogy hirdetéseket célozhassanak meg neked? Eladják az adataidat harmadik feleknek? Érdemes utánanézni, hogy a felhőszolgáltatónak mihez lehet joga a magánjellegű fájljaival. Ha fontos a magánéleted, fontold meg, hogy olyan szolgáltatást válassz, amely nem adja el az adataidat harmadik félnek, nem osztja meg az adataidat engedély nélkül, és nem szkenneli a fotóidat, fájljaidat vagy személyes tartalmaidat, hogy hirdetéseket célozzanak meg neked.

Lehetőség van arra, hogy fájljaidat nagy biztonságban tartsd a felhőben. A legtöbb felhőalapú tárhelyszolgáltató ugyanis kiterjedt biztonsági intézkedésekkel rendelkezik. A felhőalapú tárolás biztonságáért azonban továbbra is téged terhel némi felelősség. Először is fontos, hogy olyan tárhelyszolgáltatót válassz, amely a biztonsági ellenőrzések megfelelő kombinációjával rendelkezik. Ezután a feladatod, hogy magad is szigorú biztonsági gyakorlatokat alkalmazz, például erős jelszavakat használj.

Biztonságban vagy, úgyhogy hajrá! Ha még nem használsz felhőalapú tárhelyet, akkor ez lehet a megfelelő alkalom, hogy elkezdd.

Hogyan védjük digitális fájljainkat

Ismerd el a biztonsági mentés világnapját (március 31.) az összes fontos digitális fájlod biztonsági mentésével.

Képzeld el, hogy elveszíted az összes digitális fájlodat: pótolhatatlan dokumentumokat, értékes fényképeket és családi videókat.

Évente mintegy 60 millió számítógép megy tönkre, és 200 000 mobiltelefon veszik el vagy lopják el - állítja a World Backup Day, a fontos adatok megőrzését segítő független kezdeményezés.

Tekintve, hogy csak minden negyedik ember készít biztonsági mentést a fájljairól, ezek a veszteségek gyakran azt jelentik, hogy számtalan fájl örökre elveszik.

Szánj még ma egy kis időt arra, hogy ne válj adatvesztés áldozatává azáltal, hogy lemásolod a fájljaidat, és több helyen és formátumban tárolod őket.

Külső biztonsági mentés

A fájlok biztonsági mentésének klasszikus módszere: használj külső merevlemezt vagy USB-sticket adatai másolatainak tárolására.

Fontos, hogy a merevlemezeket és USB-stickeket olyan helyen tárold, ahol nem sérülnek meg vagy lopják el a fizikai eszközeiddel együtt.

Felhőalapú biztonsági mentés

A fájlok felhőben történő tárolása azt jelenti, hogy bárhonnan hozzáférhetsz hozzájuk, ahol internetkapcsolata van.

A felhőfájlokat nem fenyegeti az a veszély, hogy tűz vagy lopás esetén elvesznek, mivel ezek nem a dokumentum fizikai másolatai. Sok felhőszolgáltató ingyenes tárhelyet kínál kis mennyiségű adathoz.

Győződj meg róla, hogy ellenőrzött és jól védett felhőszolgáltatást választottál. Népszerű szolgáltatók az Apple iCloud, a OneDrive és a Google Cloud.

Biztonsági mentés okostelefonon

A World Backup Day szerint a mobiltelefonok biztonsági mentése az esetek 90%-ában a telefon gyártója által kiszolgált felhőben tárolódik. Ez nem valódi biztonsági mentés. Ha elveszted a hozzáférést a telefonodhoz és a felhőhöz, akkor elveszíted a hozzáférést az összes fájlhoz. Van egy egyszerű megoldás: Készíts biztonsági másolatot egy külön felhőszolgáltatás vagy biztonsági mentést végző fél segítségével. Google "Best Smartphone Backup" (Legjobb okostelefon biztonsági mentés), hogy megtalálja a szakértők toplistáit.

Ne kockáztass a digitális fájljaiddal. Győződj meg róla, hogy mindenről biztonsági mentést készítettél olyan biztonságos módszerekkel, amelyek nem kapcsolódnak más biztonsági mentésekhez. És ha már a biztonságra gondolsz, győződj meg róla, hogy a myCalPERS biztonsági beállításai naprakészek.