, 2023/5/10

Akár gamer, akár hagyományos számítógép-felhasználó vagy, a rendszer összetevőit a túlmelegedés veszélye fenyegeti, ha a hőmérsékletet nem tartod kordában. Íme tíz költséghatékony módszer a számítógép hűtésére.

Tíz egyszerű módszer a számítógép hűtésére

Tartsd a rendszert távol a szellőzőnyílásoktól és az ablakoktól.

Vedd figyelembe, hogy hol található a számítógéped - különösen meleg helyen van? Győződj meg róla, hogy a rendszer nincs a szellőzőnyílás közelében, vagy hőmérséklet-érzékeny területen (pl. ablak közelében). Gyakran egyszerűen a rendszer helyének megváltoztatása is segíthet hűvösen tartani a rendszert.

Adj a rendszernek némi mozgásteret.

Nézd meg, hol áll a számítógéped, és távolíts el minden olyan akadályt, amely korlátozza a levegő áramlását. A legjobb teljesítmény érdekében a számítógép minden oldalán két-három hüvelyknyi helyet kell hagynod. Vess egy pillantást a számítógépasztalára is - nem szorítja a rendszert egy zárt szekrénybe vagy fiókba? Ha a rendszer zárt térben van, akkor fokozottan fennáll a túlmelegedés veszélye.

Zárd le a rendszer tokját.

Bár ellentmondásosnak tűnhet, a nyitott tok nem segít szabályozni a belső hőmérsékletet - épp ellenkezőleg, korlátozza azt. A zárt ház segít a rendszer hűtésében, mivel csökkenti a por és a törmelék hatását a hűtőventilátorokra. A túl sok szennyeződés miatt a ventilátorok lelassulhatnak vagy teljesen leállhatnak. A házakat a hatékony légkezelésre tervezték, és a ventilátorokkal és a megfelelő légbeömlővel fenntarthatja rendszere alkatrészeinek megbízhatóságát.

Tisztítsd meg a ventilátorokat.

A por és a szennyeződések pusztítást végezhetnek a hőmérséklet elleni védelem első vonalában: a ventilátorokban. Amikor kinyitod a tokot, több ventilátort is találnod kell: egyet a CPU tetején, egyet a tápegység belsejében, és talán egyet vagy többet a tok elején vagy hátulján. Egyszerűen csak kapcsold ki a számítógépet, és egy porszívó segítségével távolítsd el a szennyeződéseket az egyes ventilátorokról. Tisztításkor kerüld a porszívó használatát, mert az általuk keltett statikus elektromosság gyakran nagyobb kárt okoz, mint a hő.

Frissítsd fel a CPU ventilátorodat.

A CPU vitathatatlanul az egyik legérzékenyebb (és legdrágább) alkatrész a számítógépen belül, és a legnagyobb a túlmelegedés veszélye. A legtöbb CPU-t előre telepített, alacsonyabb kategóriájú ventilátorokkal szerelik fel, amelyeket úgy terveztek, hogy éppen csak annyira hűtsék a processzort, hogy az működjön - és semmi több. Ezért érdemes megfontolni egy jobb CPU-ventilátorra való frissítést, amely segíthet a CPU hőmérsékletének alacsonyan tartásában. Ne feledd azonban, hogy a CPU-ventilátor csak a legalacsonyabb hőmérsékletre képes hűteni a tokban, függetlenül attól, hogy mennyire jól megtervezett a CPU-ventilátorod.

Adj hozzá egy házventilátort.

A CPU-ventilátor korszerűsítése egy kezdet, de a tokventilátorok hozzáadása szintén nagy segítség lehet. Mivel a teljesítménynövelő memória és a grafikus kártyák sok hőt termelnek, a tokventillátorok a rendszer elejére és hátuljára rögzítve segíthetnek növelni a komponensek légáramlását. Sok Ballistix-ügyfelünk úgy dönt, hogy két házventilátort telepít: az egyik a hűvös levegőt mozgatja be a számítógépbe, a másik pedig a meleg levegőt a számítógépből. Ha úgy döntesz, hogy tokventillátorokat építesz be, győződj meg róla, hogy a beszívott és a kimenő levegő szintje megegyezik. Miért? Ha a ház elejére egy 80 mm-es, hátulra pedig egy 120 mm-es ventilátort szerelsz, a különbség holt levegőt és negatív nyomást hoz létre, ami a túlmelegedés fokozott lehetőségét eredményezi.

Adj hozzá egy memóriahűtő ventilátort.

A memória az egyik olyan komponens a rendszerben, amely a legnagyobb valószínűséggel túlmelegszik. A hőmérséklet alacsonyan tartása érdekében (különösen túlhajtás esetén) javasoljuk egy hűtőventilátor beszerzését, amely segít kiküszöbölni a rendszer memóriaterületén belüli holt légáramlást.

Ellenőrizd a rendszered tápegységének ventilátorát.

A PC tápegységének van egy beépített ventilátora, és ha nincs házventilátora, akkor a tápegység ventilátora az egyetlen, ami a forró levegőt kiszorítja a rendszerből. Ha ez nem működik megfelelően, a rendszer gyorsan felmelegszik. Ha a tápegység ventilátora nem működik, mielőbb cseréld ki.

Szerezz be egy vízhűtő készletet.

A csúcskategóriás CPU-kat és túlhajtott komponenseket tartalmazó játékrendszerek esetében gyakran a leggyorsabb ventilátorok sem tudnak lépést tartani a megnövekedett hőmérséklettel. Ennek a problémának a megoldására sok játékos a vízhűtéses készleteket választja a CPU hűtésének módjaként. A vízhűtéses készletben egy szivattyú hideg vizet vezet le a CPU-ba önhordó csövekben, majd a vizet kiszivattyúzza a rendszerből, ahol lehűlhet, mielőtt további hűtés céljából visszatérne a CPU-hoz. Ha kényelmesen végzi a műszaki telepítést, a vízhűtéses készletek biztonságosak és viszonylag megfizethetőek.

Túlhajtáskor fokozott elővigyázatossággal járj el.

Bár a túlhajtás maximalizálhatja az alkatrészek teljesítményét, ugyanakkor a rendszer képességeit is a határig feszíti, ami szinte mindig magasabb hőmérsékletet eredményez. Ha Ballistix modulokkal túlhajtja a rendszert, akkor az egyedi Ballistix M.O.D. segédprogramunkkal valós időben nyomon követheti a hőmérsékleteket. Függetlenül attól, hogy milyen módon túlhajtasz, győződj meg róla, hogy további óvintézkedéseket teszel a rendszer hűtési képességének javítása érdekében.

Nem nehéz hűvösen tartani a rendszerét, és néhány egyszerű lépéssel gyorsan elérheted, hogy rendszere fenntarthatóbb szinten működjön, mint korábban. Ha már most megteszed a szükséges lépéseket a rendszer hűtése érdekében, pénzt takaríthatsz meg, és növelheted a rendszer élettartamát.

Hogyan lehet csökkenteni a CPU hőmérsékletét?

A hő mindig probléma, legyen szó számítógépekről, kütyükről vagy más elektromos/elektronikus eszközökről/készülékekről. Ha már a számítógépeknél tartunk, a CPU valószínűleg az egyik legforróbb alkatrész egy asztali vagy laptop számítógépben. Bár más alkatrészeknél magasabb hőmérsékletet is elviselnek, a folyamatosan magas hőmérsékleten működő CPU nem tesz jót a hosszú élettartamának és teljesítményének. Itt van a Thermal Throttling problémája. Az azonnali kérdés tehát az, hogy hogyan csökkenthető a CPU hőmérséklete?

Tisztítsd meg a számítógépet

Idővel a számítógépeken felgyülemlik a por. Sok por. És ez a porfelhalmozódás a számítógépházban rossz hatással van a rendszer általános teljesítményére.

Először is, a por akadályozza a légáramlást, akár a CPU-ventilátortól, akár a ház ventilátoraitól. Másodszor, elzárja az összes be- és kivezető szellőzőnyílást/nyílást, ezáltal megnehezíti a levegő be- és kimenekülését.

Tisztítsd meg tehát rendszeresen az asztali gépedet, és tartsd pormentesen. Ne használj porszívót vagy légfúvót a számítógép belsejében. Ezek túl nagy teljesítményűek, és javíthatatlan károkat okozhatnak. Egy kanna sűrített levegő és néhány mikroszálas törülköző a legegyszerűbb módja annak, hogy megtisztítsa számítógépét a portól. Ha vannak olyan apró gumifelfújók vagy légpumpák, használhatja őket, de óvatosan.

Hőszigetelő vegyület/paszta újbóli felvitele

A hővegyület vagy hőpaszta feladata, hogy növelje a CPU és a hűtőborda közötti érintkezési felületet (légrések nélkül), és hatékonyan továbbítsa a hőt a CPU-ból a hűtőbe. Idővel lebomlik vagy kiszárad, ezért időnként újra kell kenni. A hőpaszta jó tulajdonsága, hogy nagyon olcsó, még az ismert és népszerű márkák vegyületei is.

A hűtőbordát vagy a hűtőt el kell távolítania a CPU-ról. Ezután tisztítsa meg a régi hőpasztát izopropil-alkohol és mikroszálas kendő segítségével. Ha a paszta nagyon száraz, használjon egy éles tárgyat, például borotvapengét, és óvatosan távolítsa el.

Miután a régi hővezető paszta lekerült, és megtisztította a CPU felületét, valamint a hűtőbordát, vigye fel az új hővezető pasztát a CPU hőelosztójának tetejére, és szereld vissza a hűtőbordát. Többféle technika és módszer létezik a hőpaszta felvitelére. Egy átlagos tok esetében egy borsónyi hővegyület közvetlenül a CPU közepén tökéletesen megfelel.

CPU-hűtő frissítése

Ha a készleten lévő CPU-hűtőt alkalmazod, akkor erősen javasoljuk, hogy fontold meg egy jobb, harmadik féltől származó CPU-hűtő beszerzését. Míg a stock CPU-hűtő elegendő ahhoz, hogy a rendszer működőképes legyen, intenzív CPU-használat esetén nem ajánlott megoldás. A harmadik féltől származó hűtő, más néven After Market CPU-hűtők általában jobb hűtőborda kialakítással és ventilátorral rendelkeznek. Segítenek a CPU hőmérsékletének csökkentésében, jobban, mint a raktáron lévő hűtő.

Hatékony légáramlás

Lehet, hogy ezt a megoldást kézenfekvőnek találod, de sok felhasználó nem a jobb vagy nagyobb légáramlás szándékával építi a rendszerét.

Az alapvető légáramlási kialakítások a pozitív nyomású és a negatív nyomású. A pozitív nyomású rendszerben a beáramló levegő mennyisége nagyobb, mint a kifelé nyomott. A negatív nyomású rendszerre ennek az ellenkezője igaz.

Tehát melyik a jobb? A válasz az, hogy egyik sem. Ideális esetben a rendszernek semleges nyomásúnak kell lennie. Ehhez megfelelően kell beállítani a ventilátorok helyzetét, és egyedileg is szabályozni kell őket.

Több ventilátor hozzáadása

Ha több ventilátort adsz a házadhoz, növelheted a rendszer légáramlását, és ez segíthet a CPU jobb hűtésében is.

CPU ventilátorok

Tervezd/szereld úgy a ventilátorokat, hogy néhány ventilátor friss levegőt szívjon be kívülről, néhány ventilátor pedig meleg levegőt szívjon ki a rendszerből.

Ahogy korábban említettük, ha tudod szabályozni az egyes házventilátorok sebességét, akkor optimalizáld a sebességüket a jobb hűtés érdekében, valamint azért, hogy semleges nyomás alakuljon ki a házban.

Tisztítsd meg a ventilátorokat

Míg a ház pormentesítése alapvető fontosságú dolog, addig a ventilátorok (mind a CPU-, mind a házventilátorok) porfelhalmozódására is fontos figyelmet fordítanod.

A ventilátorok tisztítása viszonylag egyszerű feladat. Csak vedd ki őket, és fújj rájuk sűrített levegőt.

Kezeld a kábeleidet

Manapság egyre több PC-építő tulajdonít jelentős jelentőséget a megfelelő kábelkezelésnek. Míg a rendszer esztétikája javul a szép kábelrendezéssel, addig a jobb légáramlást is segíti.

Ha a házban lévő kábelek és vezetékek rendezetlenek és rendezetlenek, akadályozzák a légáramlást, és ellenállást is okoznak a levegő szabad áramlásának.

Csak nézz bele a PC tokjába, és töltsön egy kis időt az összes kábel beállításával a rendszer jobb hűtése érdekében.

A ventilátorok vezérlése a BIOS-ban

A modern CPU- és tokventilátorok jó tulajdonsága, hogy könnyen szabályozhatja a sebességüket a CPU vagy a teljes rendszer hőmérsékletének megfelelően.

A legtöbb UEFI BIOS lehetővé teszi a ventilátorok speciális sebességgörbéinek beállítását. Ez az opció alapértelmezés szerint 'Auto' értékre van állítva. A BIOS-ban könnyen módosíthatod a CPU-ventilátor, valamint néhány tokventilátor sebességét.

Győződj meg róla, hogy a tokventillátorok rendelkeznek PWM vezérléssel, és az alaplapon lévő speciális ventilátorcsatlakozókba is csatlakoztatod őket.

Számos ventilátor- és tartozékgyártó, például a Corsair rendelkezik saját szoftverrel a Case ventilátorok vezérlésére. Ők is árulnak dedikált ventilátorokat és LED-vezérlő hubokat, amelyek lehetővé teszik több tokventillátor csatlakoztatását.

A tok frissítése

A PC tok kialakítása fontos szerepet játszik a CPU, valamint a teljes rendszer hűtésében. Egy jó tok rendelkezik a be- és kivezetés lehetőségeivel. Elég helyük lesz több tokventilátor és nagy CPU-hűtők vagy radiátorok beszereléséhez.

A másik dolog, amire a legtöbb tokgyártó koncentrál, a kábelkezelés. Számos tervezési lehetőségük van a kábelek megfelelő elrendezésére, a nagyobb légáramlás akadálymentes létrehozására, valamint a hűtési lehetőségek támogatására.

Ha van egy régi, teljesen eltömődött kialakítású tokod, akkor javasoljuk, hogy végezz egy kis kutatást, és vásárolj egy tisztességes PC tokot. Egy jó minőségű számítógépház ára az NZXT, Corsair, Lian Li stb. cégektől nagyon alacsony.

A PC helyzete

A CPU hőmérséklet csökkentésében az is fontos, hogy hova helyezed el a PC-det. Így van. Hiába szereltél be szép számú ventilátort és egy tisztességes CPU-hűtőt, ha a PC-t zárt térbe vagy rosszul szellőző területre helyezed, akkor mindezek az erőfeszítések hatástalanok.

Nyitott vagy zárt a tokod?

Ez egy örök vita, hogy nyitott vagy zárt, irányított légáramlású tokot válassz. Bár egy nyitott légterű tok jobb általános légáramlással rendelkezik, hatalmas mennyiségű port vonz. Készülj fel tehát arra, hogy heti rendszerességgel tisztítanod kell a számítógépedet.

Mi egy jó zárt tokos, minden légáramlással rendelkező PC-t ajánlunk.

Fektess be vízhűtésbe

Ha tudni szeretnéd, hogyan csökkentheted a CPU hőmérsékletét nagyon hatékonyan, akkor fektess be vízhűtésbe. A modern vízhűtő egységek kialakítása és teljesítménye javult a korábbi modellekhez képest.

A kis AIO radiátorral és ventilátorokkal nagyon gyorsan csökkentheti a CPU hőmérsékletét. Ha van türelme és készsége egy egyedi vízhűtéses blokk megépítéséhez, akkor csak rajta, és próbálja ki. Megéri a befektetést, ha jól csinálja.

Túlhajtod a hűtést?

A túlhajtás teljesen különálló dolog. Az első dolog, amire szükséged van, ha túlhajtani akarod a CPU-t, az egy jobb hűtő. Legyen szó léghűtőről vagy vízhűtőről, számos közepes és csúcskategóriás hűtési megoldás létezik kifejezetten a túlhajtáshoz.

A laptophoz

Az eddig tárgyalt pontok mindegyike meglehetősen jól alkalmazható az asztali számítógépekre. De mi a helyzet a laptopokkal? A hűtőbordák és ventilátorok frissítése szinte lehetetlen egy laptopon.

A laptopon megtapadt por eltávolítása

A laptop belsejét gyakran tisztíthatod. Ez magában foglalja a ventilátorokat, a szellőzőnyílásokat és a hűtőbordát. Ha már ott vagy, évente vagy másfél évente kend be újra a hővédő vegyületet.

Minden játékos laptop rendelkezik ventilátorvezérléssel, ahol növelheted a sebességüket, ha nagy a terhelés. Ez alacsonyan tartja a CPU hőmérsékletét.