, 2023/5/3

Egy lassú számítógép elég frusztráló és kellemetlen lehet. Akár egy régi számítógépet használsz, akár csak jobb teljesítményt szeretnél kihozni egy újabbból, íme néhány tipp és javítás, hogy felgyorsítsd a számítógépet.

Tippek a számítógép gyorsításához

A lemezterület felszabadítása

Bizonyos esetekben a számítógép lassulását okozhatja, ha nem sok hely marad a lemezmeghajtón. Íme néhány gyors módszer, amellyel felszabadíthatsz némi helyet:

Távolíts el minden felesleges vagy nem használt szoftvert; sok számítógéphez olyan programok tartoznak, amelyeket nem feltétlenül használsz.

Töröld a már nem szükséges fájlokat.

Használj külső tárolót a nagyobb fájlok és médiák tárolására.

Van néhány beépített eszköz is, amelyek segítségével még több helyet szabadíthatsz fel. Windowsos számítógépen a Lemeztisztítás segítségével megszabadulhatsz az ideiglenes és felesleges fájloktól, amint azt ez a Computer Hope cikk is mutatja. Ha macOS Sierra vagy újabb macOS Sierra operációs rendszerrel rendelkező Mac számítógéped van, akkor az About This Mac párbeszédpanel segítségével szabadíthatsz fel helyet, ahogyan azt ez az Apple support cikk mutatja.

A merevlemez defragmentálása

A merevlemez rendszeres defragmentálása gyakran segíthet a számítógép gyorsításában is. Idővel a merevlemezen lévő adatok töredezetté válnak, így a számítógép nehezebben találja meg őket. A töredezettségmentesítés újrarendezi ezeket az adatokat, és lehetővé teszi, hogy a számítógép könnyebben hozzáférjen hozzájuk.

Több RAM hozzáadása

A számítógép lassú működésének másik oka az lehet, hogy nincs elég RAM (véletlen hozzáférésű memória). A RAM teszi lehetővé, hogy a számítógépen egyszerre több program is nyitva legyen. Ha nincs elég RAM, a számítógép eléggé lelassul, ha túl sok program fut.

Szerencsére lehetőség van arra, hogy több RAM-ot adjon a számítógéphez. Ehhez ki kell találnod, hogy milyen típusú RAM-ot használ a számítógéped. Miután megvásároltad a RAM-ot, fizikailag fel kell nyitnod a számítógépedet, hogy beszerelhesd. Ha ez a folyamat túl bonyolultnak tűnik, érdemes megfontolni, hogy elvidd egy számítógépjavító műhelybe, hogy valaki más végezze el.

Az illesztőprogramok frissítése

A számítógéphez csatlakoztatott minden eszköznek - legyen az billentyűzet, nyomtató vagy egér - szüksége van egy úgynevezett illesztőprogramra a működéséhez. Az illesztőprogramok alapvetően olyan programok, amelyek megmondják a számítógépnek, hogyan használja ezeket az eszközöket. Ha ezek az illesztőprogramok elavultak, lelassíthatják a számítógépet, és megakadályozhatják az eszközök megfelelő működését. Ha ez történik, frissíteni kell őket.

Ha Windows-számítógépet használsz, az illesztőprogramok nagy valószínűséggel automatikusan frissülnek. Előfordulhat azonban, hogy ezt manuálisan kell elvégezni. Tekintsd meg ezt az útmutatót a Lifewire-től, hogy megtudd, hogyan frissítheted őket. Ha Mac számítógépet használ, az összes illesztőprogramja magától frissül.

Az indítási folyamatok kezelése

Ha a számítógépednek sokáig tart a rendszerindítás, előfordulhat, hogy túl sok program indul el az indítás során. Szerencsére van mód ezeknek az indítási folyamatoknak a kezelésére, és annak ellenőrzésére, hogy mi induljon el és mi ne. Ennek módjáról a How-To Geek Windows-számítógépekre vonatkozó útmutatójában, illetve a Nektony Mac számítógépekre vonatkozó útmutatójában tájékozódhat.

Mielőtt letiltasz bizonyos alkalmazásokat és programokat, mindenképpen végezz egy kis kutatást, és győződj meg arról, hogy ezek nem létfontosságúak a számítógép futtatásához.

Vírusok és kémprogramok ellenőrzése

Számítógépének használata során véletlenül rosszindulatú szoftvereket vagy vírusokat szerezhet. Ezek gyakran károsítják és lassítják a számítógépet. Megelőzésük és kezelésük legjobb módja valamilyen vírusirtó szoftver használata. Ezek többsége képes felkutatni, felismerni és bizonyos esetekben megszüntetni őket.

7 módja a számítógép teljesítményének javítására

Elkerülhetetlen, hogy minden számítógépen valamikor lassabb sebességet tapasztaljunk. Ahogy a szoftverek egyre igényesebbé válnak, a számítógép teljesítményére nagy hatással lehet az, hogy miként reagál ezekre a változásokra. Az is nagy különbséget jelenthet, hogy milyen operációs rendszerrel rendelkezel, és hogy döntöttél-e a Windows 10-re való frissítés mellett.

1. Szükségtelen szoftverek eltávolítása

Számítógépe előre telepítve van számos olyan alkalmazással, amelyeket sokan nem használnak, de amelyek felemészthetik a rendszer erőforrásait. Ezeket általában akkor tudja azonosítani, ha egy felugró ablakban olyan program frissítésére szólít fel, amelyet korábban soha nem használt.

Távolítsd el őket a számítógépedről, és szabadítsd fel a lemezterületet.

Kattints a "Start" gombra, és látogass el az "Összes alkalmazás" menübe

Itt megtekintheted a telepített - és a nem telepített - alkalmazások listáját.

Ha megtaláltad az eltávolítani kívánt programot, kattints a jobb gombbal az ikonra, hogy megjelenjen a "Beállítások" menüpont.

Vagy kattints a jobb gombbal a Start gombra, és látogass el a Programok és funkciók menüpontba. A Windows asszisztens Cortana is hasznos lehet, mert a keresőmezőben képes a "Programok" keresésére. Onnan feljegyzést találsz arról, hogy mely alkalmazásokat használtad a közelmúltban, és melyek foglalják a legtöbb helyet. Miután felmérte, hogy mi van telepítve, eldöntheti, hogy mely programokat törölheti a rendszer teljesítményének javítása érdekében.

Azt is tudni szeretnéd, hogy mely programok szükségesek a számítógép megfelelő működéséhez, és melyeket lehet kidobni. Ezek az alkalmazások többek között azért lassítják a számítógépet, mert gyakran automatikusan elindulnak a számítógép indításakor.

Ha vagy nem biztos abban, hogy ezeket az alkalmazásokat véglegesen törölni szeretné, akkor a fent említett menükben alaposabban megvizsgálhatja az eltávolítani kívánt alkalmazásokat.

2. Korlátozd a programokat az indításkor

Ugyanezen a vonalon meghatározhatod azt is, hogy mely alkalmazások fussanak a számítógép indításakor. A Windows 10 frissített Feladatkezelővel rendelkezik, amely megkönnyíti annak meghatározását, hogy mi futjon a háttérben, és mit indítson el magától.

A Feladatkezelő eléréséhez nyomd meg a Ctrl-Shift-Esc billentyűkombinációt.

Megjelenik egy doboz, amely felsorolja a számítógépre telepített összes alkalmazást.

Emellett részletes kimutatást ad arról is, hogy az egyes programok mennyi RAM-ot használnak a számítógép indításakor.

A módosításhoz csak kattints a jobb gombbal a módosítani kívánt alkalmazásra, hogy megmondd neki, hogy ne fusson, amíg nem kap parancsot

A beállításokat bármikor módosíthatod, ha észreveszed, hogy egy olyan program már nem fut, amely hatással van a számítógép használatára. Ha kétségeid vannak, bármikor újraindíthatod a számítógépet, és megnézheted, hogyan működik anélkül, hogy bizonyos alkalmazások elérhetőek lennének az indításkor.

3. Adj több RAM-ot a számítógépéhez

A Windows 10 a memóriahasználatot tekintve kevesebb RAM-ot használ, mint a korábbi verziók, de a RAM-memória növelése évek óta bevált módja az eszközök felgyorsításának. Ha átalakítható vagy levehető laptopod van, valószínűleg be kell érned azzal, ami a dobozban volt. Egyes üzleti és játékra szánt laptopok lehetővé teszik a RAM memória hozzáadását, de ez még mindig trükkös lehet.

Az asztali számítógépekhez sokkal könnyebb több RAM-ot hozzáadni, és sokkal olcsóbb is. Bárki, aki alapvetően ismeri egy asztali torony belsejét, egy óra alatt képes több RAM-ot beépíteni. Elviheted a számítógépedet egy szaküzletbe is, hogy több RAM-ot szereljenek be. Ha aggódsz, hogy esetleg veszélyezteted a rendszeredet, vagy rosszul csinálod, akkor egy olyan ember véleménye, aki tudja, mit csinál, megnyugtathat, és megkönnyítheti az extra memória hozzáadását.

4. Ellenőrizd a kémprogramokat és vírusokat

Szinte lehetetlen, hogy ne szedjünk össze egy vírust valamikor az internet böngészése közben, de az új Windows Defender szoftver minden eddiginél könnyebbé tette a rosszindulatú programok felkutatását, amelyek komoly problémákat okozhatnak a számítógépen. A harmadik féltől származó programok is könnyen telepíthetők, és ugyanolyan hatékonyan távolíthatják el az esetlegesen felszedett kémprogramokat vagy vírusokat.

Egyes alkalmazások jobbak, mint mások, és egyesek több helyet foglalhatnak, ami aztán problémákat okozhat a sebességgel. Ideális esetben olyan szoftvert szeretne találni, amely hatékony és maradéktalanul eltávolítja a rosszindulatú szoftvereket, de nem foglal túl sok helyet a számítógépén. Fontold meg kétféle szoftver telepítését a számítógép teljesítményének ellenőrzésére. A rosszindulatú szoftvereket tisztító programok megoldhatják a sebességgel vagy a felugró ablakokkal kapcsolatos elmaradásokat vagy kirívó problémákat.

Ugyanakkor érdemes olyan alkalmazásokat is megvizsgálni, amelyek folyamatos védelmet nyújtanak, és a háttérben futnak. Itt is tartsa szem előtt, hogy ezek a vírusirtó programok helyet foglalnak, ezért olyan programot érdemes választania, amelyet úgy terveztek, hogy ne befolyásolja a teljesítményt. Egy kis kutatás segíthet megtalálni azt a szoftvert, amely a költségvetésén belül vagy az adott típusú operációs rendszerrel működik. Ingyenes szoftverek letöltése esetén kompatibilitási problémák merülhetnek fel, ezért telepítés előtt mindent kétszer is ellenőrizz, hogy ne ütközzön további teljesítményproblémákba.

5. Lemeztisztítás és defragmentálás használata

Minden számítógép merevlemezén számos olyan fájl és program található, amelyeket már régóta nem használtak, vagy amelyek feleslegesek. A Lemeztisztítás segítségével kiderítheted, hogy mely alkalmazások és fájlok törölhetők a számítógépedről, így felszabadítva a meghajtóterületet a használni kívánt programok számára.

A Lemeztisztításhoz való hozzáférés hihetetlenül egyszerű.

A Start gombról vagy a Cortana keresőmezőjéről a programra kerül.

Egy gyors vizsgálat megmutatja az ideiglenes fájlokat, telepítő alkalmazásokat és weboldalakat, amelyeket nem használt, vagy amelyekre már nincs szüksége

Onnan automatikusan törli őket, és némi helyet szabadít fel

A Lemeztisztítás hatékonysága attól függ, hogy mennyi RAM van a számítógépén, ami szintén okozhatja, hogy a számítógép lassabban fut a szokásosnál. Ha ez a helyzet, érdemes lehet több RAM-ot telepíteni a készülékre.

A lemez defragmentálását is érdemes félig-meddig rendszeresen beütemeznie, hogy tisztában legyen azzal, mennyi merevlemez-terület áll rendelkezésére. A Windows rendelkezik a Meghajtók optimalizálása eszközzel, amelyet a Start gombról vagy a Cortana keresőmezőjéről érhet el. Számos olyan harmadik féltől származó program is létezik, amely hasznos lehet a már nem használt fájlok kiürítésében.

6. Fontold meg az indító SSD-t

Ha jobb teljesítményre vágysz, egy indító szilárdtest-meghajtó (SSD) sokat segíthet abban, hogy a számítógép indításakor levegyél a processzorra nehezedő nyomásból. Ha hajlamos vagy egyszerre több alkalmazást futtatni, vagy fotó- és videószerkesztő szoftvereket használni, akkor egy indító meghajtó nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy ezek a programok gördülékenyebben fussanak és gyorsabban betöltődjenek.

Bár leggyakrabban asztali számítógépekbe telepítik őket, az SSD-lemezek egyes laptopmodellekben is használhatók. Ha nincs lehetőséged belső SSD használatára, bármikor vásárolhatsz egy külső meghajtót, amely USB 3.0-n keresztül csatlakozik a számítógépedhez. Ez a meghajtó extra lökést adhat a feladatok elvégzéséhez szükséges indításkor, és lendületet adhat az olyan alkalmazásoknak, amelyeknek több ideiglenes memóriára van szükségük a megfelelő működéshez.

Számos SSD-választékot találhat, amelyek a költségvetésén belül működnek, attól függően, hogy hogyan használja a számítógépét. Az online tárolóeszköz-értékelő webhelyek értékes információforrások lehetnek, amikor a megfelelő meghajtót szeretné kiválasztani számítógépéhez, és tudnia kell, hogy az kompatibilis-e az operációs rendszerével.

7. Vess egy pillantást a webböngészőjére

A kisebb módosítások gyakran sokat változtathatnak a számítógép sebességén. Valami olyan egyszerű dolog, mint hogy milyen böngészőt használsz, lelassíthatja vagy felgyorsíthatja a weboldalak, videók és képek betöltési sebességét. Ha eddig egy bizonyos böngészőt használtál, és azt veszed észre, hogy késedelemmel jár, fontold meg egy alternatívát, hátha jobb a betöltési sebesség.

Nem csak az általad használt böngésző típusa az egyetlen dolog, ami lelassíthatja a számítógépedet, amikor a világhálót használod. Ha tele van a gyorsítótár, amelyet egy ideje nem ürítettél ki, akkor érdemes meglátogatnod a beállításaidat, és meggyőződnöd arról, hogy üres.

A gyorsítótár magában foglalja azt, amit a különböző webhelyek látogatása során felvesz. Sok webhely sütiket használ annak érdekében, hogy kitalálja a böngészési szokásaidat, és a hirdetések, amelyekre esetleg rákattintasz, amikor meglátogatsz egy webhelyet, szintén hagynak egyet. A gyorsítótár ezeket a fájlokat információként tárolja, és ha sok időt tölt az interneten, ezek a fájlok felhalmozódhatnak, és lassabbá tehetik a számítógép működését.