, 2023/5/4

Mindenki veszít adatokat valamikor az élete során. A számítógép merevlemeze holnap meghibásodhat, a zsarolóprogramok túszul ejthetik a fájlokat, vagy egy szoftverhiba törölheti a fontos fájlokat.

Mi a legjobb módja a számítógépem biztonsági mentésének

Ha nem készítesz rendszeresen biztonsági másolatot a számítógépedről, akkor akár örökre elveszítheted ezeket a fájlokat. A biztonsági mentésnek azonban nem kell nehéznek vagy zavarosnak lennie. Valószínűleg számtalan különböző biztonsági mentési módszerről hallottál már, de melyik a megfelelő számodra? És milyen fájlokat kell valóban biztonsági mentést készítened?

Mely fájlokat érdemes biztonsági mentést készíteni?

Biztonsági mentést kell készítened a személyes adataidról - azokról a pótolhatatlan fájlokról, amelyeket a számítógépeden vagy Mac-eden tárolsz. Ha a merevlemez meghibásodik, bármikor telepítheted újra az operációs rendszert, és újra letöltheted a programokat, de a saját személyes adataid pótolhatatlanok. (A Windows 10 és a Windows 11 operációs rendszeren "visszaállíthatja" az operációs rendszert, hogy gyorsan új rendszerhez jusson.)

A számítógépén lévő személyes dokumentumokról, fényképekről, otthoni videókról és egyéb adatokról rendszeresen készítsen biztonsági másolatot. Ezeket soha nem lehet pótolni. Ha órákig fáradoztál azzal, hogy audio CD-ket vagy videó DVD-ket rippelt, akkor ezeket a fájlokat is érdemes lementeni, hogy ne kelljen újra elvégezni ezt a munkát.

Az operációs rendszer, a programok és egyéb beállítások is menthetők. Ezeket nem feltétlenül kell biztonsági másolatot készítened, de megkönnyítheti az életedet, ha a teljes merevlemezed meghibásodik. Ha az a fajta ember vagy, aki szeret játszani a rendszerfájlokkal, szerkeszteni a rendszerleíró adatbázist, és rendszeresen frissíteni a hardverét, akkor egy teljes rendszermentéssel időt takaríthatsz meg, ha a dolgok rosszul mennek.

Mi a legjobb módja a számítógép biztonsági mentésének?

Az adatok biztonsági mentésének számos módja létezik, a külső meghajtó használatától kezdve a fájlok interneten keresztül egy távoli kiszolgálón történő biztonsági mentéséig. Íme az egyes módok erősségei és gyengeségei:

Biztonsági mentés külső meghajtóra

Ha van egy külső USB-s meghajtód, akkor a számítógép beépített biztonsági mentési funkcióinak segítségével egyszerűen készíthetsz biztonsági másolatot erre a meghajtóra. A Windows 10 és a Windows 11 operációs rendszerben használja a Fájlelőzményeket. Mac számítógépeken használja a Time Machine-t.

Időnként csatlakoztasd a meghajtót a számítógéphez, és használd a biztonsági mentési eszközt, vagy hagyd bedugva, amikor otthon vagy, és a meghajtó automatikusan biztonsági mentést készít.

Előnyök: A biztonsági mentés olcsó és gyors.

Hátrányok: Ha kirabolják a házadat vagy kigyullad, a biztonsági mentésed a számítógépeddel együtt elveszhet, ami nagyon rossz.

Biztonsági mentés az interneten keresztül

Ha biztosítani szeretnéd, hogy a fájljaid biztonságban maradjanak, készíthetsz róluk biztonsági másolatot az interneten keresztül egy olyan online biztonsági mentési szolgáltatással, mint a Backblaze. A Backblaze a kedvenc online biztonsági mentési szolgáltatásunk, és azóta ajánljuk, amióta a CrashPlan úgy döntött, hogy nem szolgálja ki többé az otthoni felhasználókat. Vannak más megbízható lehetőségek is, mint például az IDrive és a Carbonite Safe.

Ezek a programok alacsony havidíjért (kb. 5-7 $ havonta) a háttérben futnak a PC vagy Mac számítógépén, és automatikusan biztonsági mentést készítenek a fájljairól a szolgáltatás webes tárhelyére. Ha valaha elveszíti ezeket a fájlokat, és újra szüksége van rájuk, visszaállíthatja őket.

Előnyök: Az online biztonsági mentés bármilyen típusú adatvesztés ellen védelmet nyújt - merevlemez meghibásodás, lopás, természeti katasztrófa, és minden, ami a kettő között van.

Hátrányok: Ezek a szolgáltatások általában pénzbe kerülnek, és a kezdeti biztonsági mentés sokkal tovább tarthat, mint egy külső meghajtón - különösen, ha sok fájlja van. A biztonsági mentés visszaállítása is eltarthat egy ideig.

Biztonsági mentés a hálózaton lévő NAS-ra

A biztonsági mentések létrehozásához és helyi tárolásához nem kell minden használt számítógéphez külső merevlemezt csatlakoztatnod. Ehelyett beszerezhetsz egy NAS (hálózatra csatlakoztatott adattároló) eszközt. Az otthoni hálózat összes számítógépe készíthet biztonsági másolatot és állíthat vissza a NAS-ról.

A NAS-eszközök más funkciókkal is rendelkezhetnek, például a hálózati médiastreaminghez Plex médiaszerver futtatására vagy az Apple Time Machine-nel való integrációra, hogy a Mac-ekről is zökkenőmentes biztonsági mentéseket készíthessenek.

Előnyök: A NAS lehetővé teszi, hogy több eszközről biztonsági másolatot készítsen a hálózat egyetlen központi helyére. Gyorsabb lesz, mint az online biztonsági mentés.

Hátrányok: A külső meghajtóra történő biztonsági mentéshez hasonlóan a számítógépekkel együtt elveszíti a biztonsági mentéseket is, ha rablás, tűzvész vagy hasonló esemény történik, amelynek során elveszíti az elektronikai eszközeit. Egyetlen számítógép mentéséhez a külső merevlemez gyorsabb és olcsóbb.

Felhőalapú tárolási szolgáltatás használata

A biztonsági mentés puristái szerint ez technikailag nem biztonsági mentési módszer, de a legtöbb ember számára eléggé hasonló célt szolgál. Ahelyett, hogy csak a számítógép merevlemezén tárolnád a fájljaidat, tárolhatod őket egy olyan eszközön, mint a Dropbox, a Google Drive, a Microsoft OneDrive vagy egy hasonló felhőalapú tárolási szolgáltatás.

A választott szolgáltatás ezután automatikusan szinkronizál az online fiókjával és a többi számítógépével. Ha a merevlemeze elpusztul, akkor is megmaradnak a fájlok online és a többi számítógépen tárolt másolatai.

Előnyök: Ez a módszer egyszerű, gyors és sok esetben ingyenes, és mivel online működik, védelmet nyújt mindenféle adatvesztés ellen.

Hátrányok: A legtöbb felhőszolgáltatás csak néhány gigabájt tárhelyet kínál ingyenesen, így ez csak akkor működik, ha csak kevés fájlról szeretne biztonsági másolatot készíteni, vagy ha hajlandó fizetni az extra tárhelyért. A biztonsági mentést igénylő fájloktól függően ez a módszer egyszerűbb vagy bonyolultabb lehet, mint egy egyszerű biztonsági mentőprogram.

Online biztonsági mentési szolgáltatás vs. felhőalapú tárolás

Bár a Backblaze-hez hasonló biztonsági mentőprogramok és az olyan felhőalapú tárolási szolgáltatások, mint a Dropbox, mindkettő online biztonsági mentés, alapvetően eltérő módon működnek. A Dropbox arra szolgál, hogy szinkronizálja fájljait a számítógépek között, míg a Backblaze és a hasonló szolgáltatások nagy mennyiségű fájl mentésére szolgálnak. A Backblaze a fájlok különböző verzióiról több másolatot is tárol, így a fájlokat pontosan úgy állíthatja vissza, ahogyan azok a történetük több pontján is voltak. És míg az olyan szolgáltatások, mint a Dropbox, kis mennyiségű tárhely esetén ingyenesek, a Backblaze alacsony ára olyan nagy biztonsági másolatra vonatkozik, amekkorát csak szeretne. Attól függően, hogy mennyi adatod van, az egyik olcsóbb lehet, mint a másik.

A Backblaze-nek van egy nagy korlátozása, amit érdemes szem előtt tartani. Ha töröl egy fájlt a számítógépén, az 30 nap után törlődik az online biztonsági mentésekből. Ezen 30 napos időszak után nem tud visszamenni és visszaállítani egy törölt fájlt vagy egy fájl előző verzióját. Más online biztonsági mentési szolgáltatások általában hasonlóan működnek; további részletekért mindenképpen ellenőrizze az online biztonsági mentési szolgáltatás tájékoztatóját. Légy tehát óvatos a fájlok törlésével, ha esetleg vissza szeretnéd kapni őket!

Miért van szüksége több biztonsági mentési módszerre

Tehát melyiket érdemes használni? Ideális esetben legalább kettőt használsz közülük. Hogy miért? Mert offsite és onsite biztonsági mentéseket is szeretne.

Az "onsite" szó szerint azt jelenti, hogy a biztonsági másolatokat ugyanazon a fizikai helyen tárolják, ahol Ön is van. Ha tehát egy külső merevlemezre készít biztonsági másolatot, és azt otthon tárolja az otthoni számítógépén, akkor ez egy helyszíni biztonsági másolat.

Az offsite biztonsági mentéseket egy másik helyen tárolják. Ha tehát egy online szerverre, például a Backblaze-ra vagy a Dropboxra készít biztonsági másolatot, az egy külső helyszínen készült biztonsági másolat.

A helyszíni biztonsági mentések gyorsabbak és egyszerűbbek, és az adatvesztés elleni első védelmi vonalnak kell lennie. Ha elveszíti a fájlokat, gyorsan visszaállíthatja őket egy külső meghajtóról. De nem szabad kizárólag a helyszíni biztonsági mentésekre hagyatkoznia. Ha leég az otthona, vagy a benne lévő összes hardvert ellopják a tolvajok, elveszíti az összes fájlját.

Az offsite biztonsági mentéseknek sem kell feltétlenül az interneten lévő szervernek lennie, és nem kell havi előfizetést fizetned érte. Fájljaidról biztonsági másolatot készíthetsz egy merevlemezre, és azt tárolhatod például az irodádban, egy barátod házában vagy egy bank páncéltermében. Ez egy kicsit kényelmetlenebb lenne, de technikailag ez is egy offsite biztonsági mentés.

Hasonlóképpen tárolhatod a fájljaidat a Dropboxban, a Google Drive-on vagy a OneDrive-on is, és rendszeres biztonsági mentéseket végezhetsz egy külső meghajtóra. Vagy használhatod a Backblaze-t az online biztonsági mentéshez és a Windows File History-t a helyi biztonsági mentés elkészítéséhez. Rengeteg módja van e szolgáltatások együttes használatának, és csak rajtad múlik, hogyan csinálod. Csak győződj meg róla, hogy szilárd biztonsági mentési stratégiád van, helyszíni és külső biztonsági mentésekkel, így széles biztonsági hálóval védekezhetsz az ellen, hogy valaha is elveszítsd a fájljaidat.

Érdemes megfontolnia egy offline biztonsági mentést is - csak a biztonság kedvéért.