, 2023/5/10

Közösségi média hogyan használjuk biztonságosan. Használd az adatvédelmi beállításokat a közösségi médiaplatformokon, hogy kezeld a digitális lábnyomodat.

Közösségi média hogyan használjuk biztonságosan

A közösségi média remek módja annak, hogy kapcsolatban maradj családoddal, barátaiddal, és naprakészen értesülj a legfrissebb hírekről. Fontos azonban, hogy tudd, hogyan kezelheted a fiókjaid biztonsági és adatvédelmi beállításait, hogy személyes adataidat rajtad kívül senki ne érhesse el.

Digitális lábnyomod megértése

Érdemes némi óvatosságot tanúsítani a közösségi média használata során. Nem biztos, hogy mindenki, aki a közösségi médiát használja, az, akinek mondja magát. Szánj egy pillanatot arra, hogy ellenőrizd, ismered-e az illetőt, és hogy a barát/link/követés valódi-e.

Kevésbé nyilvánvaló, hogy érdemes gondolni a digitális lábnyomára, amely kifejezés az általad online közzétett információk összességét írja le, beleértve a fényképeket és az állapotfrissítéseket is. A bűnözők ezeket a nyilvánosan elérhető információkat felhasználhatják arra, hogy ellopják a személyazonosságodat, vagy arra, hogy az adathalász üzeneteket meggyőzőbbé tegyék. Ezt meg kell tennie:

Gondold át, hogy mit posztolsz, és hogy kinek van hozzá hozzáférése. Beállította-e az adatvédelmi beállításokat úgy, hogy csak azok az emberek láthassák, akiknek szeretné, hogy lássák?

Gondold át, hogy mit kell tudniuk a követőidnek és barátaidnak, és milyen részleteket felesleges (de a bűnözők számára hasznosak lehetnek).

Legyen elképzelésed arról, hogy barátaid, kollégáid vagy más kapcsolataid mit mondanak rólad az interneten.

Bár a CPNI Digitális lábnyom kampánya a vállalkozásoknak szól, számos hasznos anyagot (többek között posztereket és füzeteket) tartalmaz, amelyek segítenek megérteni a digitális lábnyom hatását.

Hamis fiókok kiszűrése és bejelentése

A csalók hamis fiókokat hoznak létre és/vagy feltörik a valódi fiókokat, hogy azokat különféle csalárd tevékenységek elkövetésére használják. Sok webhelyen van egy folyamat a fiókok ellenőrzésére, például az Instagram és a Facebook ellenőrzött jelvényei. Ez segíthet a valódi fiókok azonosításában a magát ismert személynek kiadó hamis fiókokkal szemben. Egyéb dolgok, amelyekre érdemes odafigyelni

ha egy fiókon van egy dátum, amely jelzi, hogy mikor hozták létre

értelmetlen nevek (véletlenszerű betűknek és számoknak tűnnek)

a követők száma (bár vegye figyelembe, hogy a követők megvásárolhatók).

Nem csak a hírességek fiókjait veszik célba a csalók. Ha egy családtag vagy barát posztol valamit, ami gyanúsnak vagy jellegtelennek tűnik, vegye fel vele a kapcsolatot más módon (arra az esetre, ha a fiókját feltörték volna). Ha kiderül, hogy a fiókjukat átvették, kövessék az NCSC útmutatását a feltört fiókok helyreállításáról.

A hamis posztokat vagy fiókokat közvetlenül a szolgáltatónál is bejelenthetik.

Hamis Facebook-profil vagy -oldal jelentése

Instagramon közzétett poszt vagy profil bejelentése

Jelentsd be a Twitteren a megszemélyesített fiókokat.

Jelents valakit a TikTok-on

Jelentsd hamis LinkedIn-profilokat

Jelents biztonsági problémát a Snapchat-en

YouTube-videók és -csatornák jelentése

10 tipp, hogy biztonságban maradj a közösségi médiában

Mivel manapság oly sokan használjuk a közösségi médiát, az olyan oldalak, mint a Facebook, a Twitter és a LinkedIn tökéletes célpontjai az átveréseknek.

Íme a 10 legfontosabb tippünk, hogy biztonságban maradj a közösségi médiában:

Használj erős jelszót. Minél hosszabb, annál biztonságosabb.

Használj különböző jelszót minden egyes közösségi médiafiókodhoz.

Állítsd be a biztonsági válaszokat. Ez a lehetőség a legtöbb közösségi médiaoldalon elérhető.

Ha a telefonodon vannak közösségi médiaalkalmazások, mindenképpen védd jelszóval a készülékedet.

Legyél szelektív a barátkérésekkel kapcsolatban. Ha nem ismered az illetőt, ne fogadd el a kérését. Lehet, hogy hamis fiókról van szó.

Óvatosan kattints a linkekre. A közösségi média fiókokat rendszeresen feltörik. Figyelj oda az olyan nyelvezetre vagy tartalomra, amely nem úgy hangzik, mintha a barátod posztolná.

Légy óvatos azzal, hogy mit osztasz meg. Ne fedj fel érzékeny személyes adatokat, pl.: lakcím, pénzügyi információk, telefonszám. Minél többet posztolsz, annál könnyebben ellophatják a személyazonosságodat.

Ismerd meg az általad használt közösségi médiacsatornák adatvédelmi irányelveit, és szabd testre az adatvédelmi beállításaidat, hogy szabályozhasd, ki mit lát.

Védd a számítógépedet vírusirtó szoftver telepítésével, hogy megvédd. Gondoskodj arról is, hogy böngésződ, operációs rendszered és szoftvered naprakész legyen.

Ne felejts el kijelentkezni, ha végeztél.