, 2023/4/28

A laptopok hosszú utat jártak be, de sebesség, kapacitás, képernyőméret és ár-érték arány tekintetében egy asztali számítógépet nem lehet felülmúlni. Nehéz lesz olyan laptopot találni, amely ugyanannyi pénzért felér egy asztali számítógép teljesítményével. Íme, mire kell figyelni az igényeidnek megfelelő laptop kiválasztásakor.

Hogyan vásároljuk meg a legjobb asztali számítógépet

Az asztali számítógépek a nagyok a tömbben. A hagyományos toronyház, a mini-torony és a vízszintes "formafaktorú" modellek tágas, könnyen hozzáférhető belső térrel rendelkeznek. (A formafaktor az alaplap specifikációjára utal, amely befolyásolja a tok méretét). Még a viszonylag kompakt all-in-one modellek is többnyire nagyméretű, teljes teljesítményű komponenseket és nagy képernyőt kínálnak, bár extra belső tér nélkül.

Megjegyzendő azonban, hogy egyes modellek a vékonyabb és karcsúbb megjelenésre törekedve olyan laptop-stílusú komponenseket is tartalmazhatnak, mint a fedélzeti grafika (az alaplapon, nem pedig külön grafikus kártyán) és akár 2,5 hüvelykes merevlemez (a szokásos 3,5 hüvelykes helyett) vagy csak egy szilárdtest-meghajtó (SSD).

Asztali típusok

Az asztali számítógépek három fő családba sorolhatók:

Torony:

A hagyományos asztali számítógép nagy és tágas, függőlegesen álló házzal rendelkezik (amely méretéből adódóan általában az íróasztal alatt helyezkedik el). Bár terjedelmes, páratlan sokoldalúságot kínál, és lehetőséget nyújt az alkatrészek frissítésére vagy cseréjére a képességek vagy a készülék élettartamának meghosszabbítása érdekében. A mini torony (függőleges) és a vízszintes formájú modelleknek kevesebb hely van a belsejében.

Kompakt

Az SFF (Small Form Factor) vagy Mini PC-ként is ismert, szendvics méretű számítógépek a multifunkciós gépekhez hasonlóan csökkentett méretű alkatrészeket tartalmaznak, de nincs beépített képernyőjük.

All-in-one

Ha egy általános célú asztali számítógépet keresel nagy képernyővel, de kompakt méretben, akkor egy all-in-one lehet az, amire szükséged van. Ezek az önálló asztali számítógépek az összes alkatrészt és a monitort egyetlen egységben foglalják el, amely úgy néz ki, mint egy asztali monitor. Maga a számítógép általában a képernyő mögé van beépítve. Bár nem rendelkeznek a hagyományos toronyházas egységek bővíthetőségével, helytakarékos és még stílusos alternatívát is kínálnak, amely az egész család számára multimédiás fókuszpont lehet.

Ha a vékony all-in-one-t kihagyod egy moduláris PC (torony vagy kompakt modellek) helyett, annak is van néhány előnye:

Csatlakozások: Egy toronymodellnél a több hely általában azt jelenti, hogy a csatlakozóportok szélesebb választékát találja meg - és több is van belőlük.

Hűtés: A nagyobb ventilátorok és a több hely jobb hűtést jelent, így a csúcskomponensek, például a gyorsabb processzorok és grafikus kártyák is használhatók.

Hely: egy hagyományos asztali számítógépház sokkal több helyet kínál belül, mint egy laptop vagy egy multifunkciós modell. Így több hely marad extra meghajtók vagy egy második grafikus kártya számára.

Frissítések: A hagyományos asztali torony típusú ház sokkal nagyobb rugalmasságot kínál az alkatrészek frissítése vagy cseréje terén, így asztali számítógépe néhány jól megválasztott frissítéssel sokkal hosszabb élettartamú lehet.

Sokoldalúság: Nem kell készen vásárolnia egy kész dobozt a polcról. Egy asztali számítógépet személyre szabhat igényei és költségvetése szerint, akár saját maga építi fel, akár szakembert fizet, hogy az egészet összerakja.

Költségek: Egy nagyobb ház valójában nagy megtakarítást jelenthet - többe kerül, ha kicsire szabja a dolgokat.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő asztali számítógépet

Bármelyik asztali számítógépcsaládból is válassz, az igényeidnek megfelelő modell kiválasztása egy kis tervezést igényel. Fontolja meg, hogy az alábbi kategóriák közül melyikbe illik bele:

Kezdő szint

Egy olcsóbb számítógép, amelyet úgy építettek, hogy minden alapvető tevékenységet, például az internetezést, az e-mailek írását és az irodai termelékenységi szoftverek alkalmi használatát lefedje.

Középkategóriás

Mindenre alkalmas számítógép webböngészéshez, e-mailezéshez, irodai programokhoz és egyéb általános célú szoftverekhez, valamint alkalmi játékokhoz. Ez a típus jellemzően családoknak, diákoknak és üzletembereknek szól. A középkategóriás számítógépek a legtöbb szoftver és játék futtatására alkalmasak, de a csúcskategóriás programok, például a videoszerkesztés és a nagyon gyors grafikai feldolgozást igénylő, magas szintű játékok esetében némileg nehézségekbe ütközhetnek.

High-end

A technológia és a játékok szerelmeseinek és multimédiás szakembereknek, akiknek kiemelkedő teljesítményre van szükségük az olyan intenzív programokhoz, mint a videó/hangszerkesztés, a 3D renderelés és a fejlett játékok. Mind a teljesítmény, mind a költségek tekintetében a határ a csillagos ég.

A legtöbb embernek csak egy középkategóriás rendszerre lesz szüksége - és ebben a kategóriában rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, attól függően, hogy milyen típusú processzort, grafikus kártyát és tárolót választ.

Ne csak a jelenlegi igényeidet vedd azonban figyelembe. Olyan rendszert vásárolj, amely a következő körülbelül három évben is jól fogja szolgálni. Nézd meg, hogy mely alkatrészek frissíthetők később - például a kulcsfontosságú alkatrészek, például a processzor, a grafikus kártya és a merevlemez később könnyen cserélhetők-e jobbakra?

Az asztali számítógép okos és ergonomikus választás lehet, ha otthoni irodát hozol létre, és nem aggódsz sokat a mobilitás miatt. A monitorba bámulás kevésbé terheli a nyakát, mint a laptopba bámulás. Emellett általában több energiát kapsz egy asztali számítógépen elköltött dollárra vetítve, mint egy laptopon.

Egyes modellek beépített kijelzővel rendelkeznek, míg másokhoz saját kijelzőt kell beszerezni. Szerencsére jó számítógép-monitorokat találhatsz elfogadható áron. Bár a képernyővel ellátott all-in-one modellek általában esztétikusak és kevesebb helyet foglalnak az asztalon, sokkal többe kerülhetnek, mintha külön-külön vásárolnánk asztali számítógépet és monitort.

Mac vagy PC? Ez tényleg csak rajtad múlik. Mindkét platformon találhat olyan modelleket, amelyek jól szerepeltek laboratóriumainkban. Támogatják a legnépszerűbb szoftvereket is, az Adobe Photoshoptól a Chrome-ig, a Slacktől a Zoomig. Vannak azonban előnyei annak, ha egy Macet iPhone-nal vagy egy Android telefont PC-vel párosítasz. Lehetséges például, hogy a billentyűzettel válaszolhatsz egy szöveges üzenetre, vagy megoszthatsz copy-paste adatokat a számítógép és az okostelefon között.

Asztali számítógép típusok

Az asztali számítógépek általában jobb ár-érték arányt kínálnak a laptopokhoz képest, mivel több energiát és teljesítményt nyújtanak egy elköltött dollárra vetítve.

A választott modelltől függően előfordulhat, hogy saját egérrel, billentyűzettel és monitorral kell rendelkeznie. Ebben az esetben érdemes megfontolni egy ergonomikus egér és billentyűzet vásárlását. A videócsevegés térhódítása miatt pedig webkamerára is szükséged lehet, mivel a szabadon álló monitorok általában nem rendelkeznek beépített webkamerával.

Teljes méretű asztali számítógép

Sok helyet igényelnek - akár az íróasztal tetején, akár alatta -, de a teljes méretű asztali számítógépek általában a legolcsóbb számítógépek, és a legkönnyebben frissíthetők és javíthatók.

Asztali számítógépek értékelése

A teljes méretű asztali számítógépek méretének kevesebb mint felét kitevő kompakt vagy vékony asztali számítógépek ideálisak, ha nincs elég hely az íróasztal alatt, vagy ha a számítógépet az íróasztalra kívánod helyezni.

All-in-One asztali számítógép

Az all-in-one gépek egyesítik a számítógépet és a monitort. Az alkatrészek szorosan a kijelző mögött helyezkednek el, ami megnehezíti a modellek frissítését vagy javítását. Helytakarékosnak szánták őket, és úgy tervezték őket, hogy a hagyományos számítógépeknél kevésbé unalmasan nézzenek ki.

Asztali számítógépek értékelései

A játékrendszerek esetében a határ a csillagos ég. A leggyorsabb processzorokat, a legkifinomultabb grafikus kártyákat, nagy merevlemezeket és rengeteg RAM-ot kapsz. A házak általában nagyok, és helyet kínálnak további komponenseknek, például extra memóriának vagy dedikált hangkártyáknak. Ezek a modellek általában meglehetősen drágák.

Processzor és operációs rendszer kiválasztása

A sebesség számít. A több maggal rendelkező processzorok egyszerre több adatot tudnak feldolgozni. A gigahertzben mért órajelsebesség a magok számával és más tényezőkkel együtt meghatározza, hogy a processzor milyen gyorsan képes feldolgozni az információkat. Sok processzor rövid időre egy kicsit fel tudja emelni a sebességet, hogy maximális teljesítményt nyújtson. Általában egy processzorcsaládon belül minél magasabb az órajel, annál gyorsabb a processzor. Az órajelek sebessége a mobilprocesszorok esetében általában 1 GHz körül kezdődik.

Egy asztali processzor esetében a sebesség meghaladhatja az 5 GHz-et. Ha egy nagyon egyszerű vagy olcsó számítógépet keressük az internet böngészéséhez, e-mailek ellenőrzéséhez és Office-dokumentumok feldolgozásához, akkor alapvetően minden, a piacon kapható processzornak elegendőnek kell lennie.

Ha nagyfelbontású videókat szeretnél nézni vagy mainstream játékokkal játszani, akkor az Intel Core i5 és az AMD Ryzen 5 processzorcsaládból kell kiindulnod.

Mennyi memória?

Minél több memóriával rendelkezik egy számítógép, annál gyorsabb, egy bizonyos pontig. A memóriát gigabájtban mérik. Az asztali számítógépeknél a 8 GB-os memória vált általánossá, a magasabb kategóriájú készülékeken pedig 16 GB vagy annál nagyobb. Hacsak nem nyit meg rendszeresen egyszerre több igényes alkalmazást, akkor a 8 GB a cél.

Operációs rendszer

A Windows 11, a Microsoft régóta futó operációs rendszerének legújabb verziója a legtöbb számítógépen előre telepítve kell, hogy legyen. Ha nincs, akkor a Windows 10 ingyenes frissítése. A Windows 11 felfrissített felhasználói felületet (amely most már a macOS-re hasonlít) és mélyebb integrációt biztosít a OneDrive, a Microsoft felhőalapú tárhelyszolgáltatásával, egyébként pedig nagyon hasonlít a Windows 10-re. A platformhoz hatalmas szoftverválaszték tölthető le a Microsoft alkalmazásboltjából és a fejlesztői weboldalakról. A játékok általában Windowson debütálnak, mielőtt például a macOS-re kerülnének.

A Microsoft egész évben ingyenes frissítéseket ad ki, amelyek funkciókat adnak hozzá, hibákat javítanak stb. A Macek kicsit drágábbak lehetnek, mint a hasonló PC-k, de kevésbé hajlamosak a legtöbb vírusra és kémprogramra (részben azért, mert több Windows PC van forgalomban, mint Mac, így nagyobb célpontot jelentenek a hackerek számára). A macOS legújabb verziója a Monterey nevet viseli, és 2021 őszén jelent meg. Az Apple emellett az év során több macOS-frissítést is ingyenesen kiad.

Minden a meghajtókról, az akkumulátorról és még sok másról

Szilárdtest-meghajtók: Az SSD-k részben azért gyorsabbak, mint a hagyományos merevlemezek, mert nincsenek mozgó alkatrészeik. Egy SSD nagy teljesítménynövekedést nyújthat egy hagyományos merevlemezzel felszerelt számítógép számára, amely forgó merevlemezzel rendelkezik, és több energiát fogyaszt, mint egy SSD. A Consumer Reports általában a szilárdtest-meghajtókat ajánlja a merevlemezekkel szemben.

Merevlemezek

A merevlemezek méretét gigabájtokban és terabájtokban mérik; általában 250 GB-tól több mint 1 TB-ig terjednek.

A sebesség ugyanilyen fontos, és fordulatszámban (percenkénti fordulatszám) mérik. Egy lassú merevlemez hosszabb ideig tart az operációs rendszer és a programok elindítása, valamint a feladatok elvégzése (például a programok telepítése vagy a merevlemez víruskeresése).

A legjobb teljesítmény érdekében legalább 7200-as fordulatszámú merevlemezzel rendelkező asztali számítógépet válasszon.

Optikai meghajtók

Ha szüksége van CD- vagy DVD-olvasóra, például régi fájlok eléréséhez vagy egy olyan film megtekintéséhez, amely nem érhető el valamelyik streaming szolgáltatáson, akkor körülbelül 20-30 dollárért találhat külső optikai meghajtót, amely egy USB-portba csatlakoztatható.

Grafikus adapter és grafikus memória

Ez a videokártya, grafikus feldolgozó egység (GPU) vagy grafikus kártya néven is ismert hardver felelős azért, hogy a képernyőn megjelenő képeket kirajzolja. A grafikus feldolgozás két alapvető ízben létezik: Beépülhet ugyanabba a chipbe, amely a számítógép többi részét is működteti, vagy futhat különálló berendezésen.

A legtöbb számítógép integrált grafikus processzorral rendelkezik. Ez általában az olcsóbb és gyengébb teljesítményű megoldás - a legtöbb feladathoz megfelelő, de komoly játékhoz nem. Ha mainstream és extrém játékokat játszik bekapcsolt vizuális effektekkel, vagy ha videót szerkeszt, különösen nagyfelbontású és ultra-nagyfelbontású (4K) videókat, akkor diszkrét grafikát szeretne. A könnyű videoszerkesztés és játék, valamint minden más tipikus számítógépes feladat megoldható integrált grafikával.