, 2023/5/8

Szeretnéd, ha a Teams-hívásaid mindig kristálytiszták lennének, és a letöltések villámgyorsak? Akkor meg kell tanulnod, hogyan növelheted a Wi-Fi jeleket, és az alábbi 15 módszer segít neked ebben. Szóval, ragadj meg egy csésze kedvenc italodat - mostantól profi Wi-Fi optimalizáló leszel.

Hogyan növelheted a Wi-Fi jeleket

1. Válaszd ki az útválasztó jó helyét

Nem minden hely egyformán alkalmas a router számára. Először is, kerüld el, hogy a routered olyan fémtárgyak és készülékek közelébe helyezd, amelyek elektromágneses hullámokat bocsátanak ki. A fém a Wi-Fi jel legfőbb zavarója, és a Wi-Fi router közelében való jelenléte könnyen nagy halott zónát hozhat létre.

Más anyagok, például az üveg, a fa, a műanyag, a hab és a karton szintén zavarhatják a Wi-Fi jelet, de a Wi-Fi jelerősségére gyakorolt hatásuk általában kevésbé súlyos.

Ne felejtsd el, hogy sok épületben a forgácslapok rögzítéséhez fémszegeket (és nem 2x4-es faanyagot) használnak, és a routert ezek közelébe helyezni rossz ötlet lenne. Ha kétségeid vannak, használj kézi szegecskeresőt vagy legalább egy szegecskereső alkalmazást az okostelefonodon.

Válaszd ki a jó helyet a routered számára

Szigorúan véve minden háztartási készülék elektromágneses hullámokat bocsát ki valamilyen mértékben, még a fénycsövek, az áramkör-megszakítók és az elektromos borotvák is. Az elektromágneses hullámok legnagyobb kibocsátói általában a konyhában találhatók, és ezek közé tartoznak a tűzhelyek, a mikrohullámú sütők és a mosogatógépek. További problémás készülékek a mosógépek, a szárítógépek, a televíziók, a vezeték nélküli telefonok és a sugárzó fűtőtestek. Ha van otthon ilyen készülék, a Wi-Fi jel erősítése érdekében tartsd a Wi-Fi routeredet a lehető legtávolabb tőlük.

Ideális esetben az elektromos vezetékektől is tartson biztonságos távolságot. Ahhoz, hogy egy területet egyenletes Wi-Fi jellel fedjen le, a Wi-Fi routert nagyjából középre kell helyeznie. A vezeték nélküli jelet kissé erősítheti, ha a routerét a padlószint fölé emeli. A Wi-Fi jelek minden irányban kifelé sugároznak, nem csak vízszintesen. Ha a router a padlón van, erősen korlátozott az erős jelek kibocsátásának képessége. Ugyanezen okból kifolyólag a többszintes házakban élőknek mindig a mennyezet közelében, az első emeleten kell elhelyezniük a Wi-Fi routert. Így még a második emelet is egyenletes lefedettséget kap.

2. Tartsd naprakészen a routered

Ha követed a híreket, hallottál már az egyre növekvő számú nagyszabású rosszindulatú támadásokról, amelyek évente milliárdokba kerülnek a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek egyaránt. Sok ilyen támadás nem lenne lehetséges, ha minden router frissítve lenne. Ha egy rosszindulatú szoftver egyszer megfertőz egy routert, sávszélességet lophat, és a hálózaton keresztül más eszközökre is átterjedhet.

De még veszélyes malware jelenléte nélkül is rosszabbul teljesítenek a régi firmware-rel rendelkező routerek, mint a megfelelően frissítettek.

Ellenőrizd, hogy a routered frissítve van-e

Ellenőrizd, hogy a routereden a rendelkezésre álló legújabb firmware fut-e:

Indíts el egy webböngészőt a számítógépeden vagy mobileszközödön, és csatlakozz az útválasztód hálózatához.

Indíts el egy webböngészőt

Írd be az útválasztó IP-címét a webböngészőbe.

Ha nem tudod, mi az IP-cím, ellenőrizd, hogy van-e valahol egy információs matrica a routeren.

Add meg az IP-címet

Jelentkezz be az admin felhasználónévvel és jelszóval.

Ha ismét nem tudod, mi a megfelelő admin jelszó, nézd meg a router alján vagy hátulján lévő információs matricát.

Jelentkezz be admin felhasználónévvel és jelszóval

Válaszd ki a Firmware Update vagy Router Update nevű opciót.

Mivel sokféle router létezik, előfordulhat, hogy némi kutakodásra és detektívmunkára lesz szükséged, hogy megtaláld a megfelelő opciót.

Válaszd ki a Firmware Update (Firmware frissítés) nevű opciót

Várj, amíg a routered megtalálja és telepíti a legújabb firmware-t.

Soha ne szakítsd meg a frissítést. Ha sokáig tart, és a router nem reagál, adj még néhány percet, mielőtt leválasztanád a routert a hálózatról, és újra bekapcsolnád.

3. Szerezz egy erősebb antennát

A legtöbb Wi-Fi router kis, gyenge antennával rendelkezik. Nem arról van szó, hogy a gyártók minden centet meg akarnak spórolni, de az erős Wi-Fi antennák általában irtózatosan nagyok. A routeredhez mellékelt antennához képest, amely valószínűleg csak néhány hüvelyk magas és körülbelül 4 dB nyereséggel rendelkezik, egy 10 dB-es antenna akár 10-15 hüvelyk magas is lehet.

De ha nem zavar a méret, egy új, nagy teljesítményű Wi-Fi antenna remek módja annak, hogy új router vásárlása nélkül növelje a Wi-Fi-t otthon vagy az irodában.

Szerezz be egy erősebb antennát

A Wi-Fi antennáknak többféle típusa létezik, de az egyetlen típus, amellyel törődnie kell, az a gyakori "gumikacsa" antenna, amely egy elektromosan rövid monopol antenna, amely egy keskeny spirál alakú, rugós drótból áll, amelyet az antenna védelme érdekében gumi- vagy műanyag köpenybe zárnak.

Az ilyen antennák ugyanazt az RP-SMA csatlakozót használják, és az Amazonon és más online áruházakban számos különböző modell kapható. Némelyikhez még egy praktikus hosszabbító kábel is jár, amellyel az antennát az optimális jelelosztás érdekében távolabb is elhelyezheti az útválasztótól.

4. Vágd el a Wi-Fi piócákat

A titkosított, jelszóval védett Wi-Fi manapság már elengedhetetlen. Mivel minden eddiginél több ember támaszkodik a Wi-Fi-re, a nyílt, gyors Wi-Fi hálózatok iránti éhség valós. Ne gondold, hogy a szomszédaid nem fogják használni a vezeték nélküli hálózatodat csak azért, mert nekik is van sajátjuk - fogják.

A Wi-Fi-hálózatát titkosítania kell, és erős jelszóval kell védenie, amelyet nem lehet könnyen kitalálni. Az erős jelszónak a következőket kell tartalmaznia:

Nagy- és kisbetűk, szimbólumok és számok kombinációját tartalmazza.

Ne használj gyakori jelszavakat, például 123456, qwerty és így tovább. A leggyakoribb jelszavak listáját itt találja.

Ügyelj arra, hogy a jelszó legalább 8 karakter hosszú legyen. A rövid jelszavak könnyen kitalálhatók nyers erővel.

Ne tartalmazzon személyes adatokat a jelszóban, például a nevét, a háziállata nevét vagy a telefonszámát.

Használjon egyedi jelszót, és ne írd egy darab papírra. Ha nem tudod megjegyezni, használj jelszókezelőt.

Vágd ki a Wi-Fi piócákat

Ha sok vendéged van, hozz létre egy külön vendéghálózatot, és vagy jelentősen korlátozd a hatótávolságát, vagy védd más jelszóval, és rendszeresen változtasd meg a jelszót.

5. Vásárolj Wi-Fi repeatert/ booster-t/ extender-t.

Bár sokféle néven emlegetik őket, a Wi-Fi boosterek, repeaterek és extenderek alapvetően ugyanazt jelentik.

A Wi-Fi ismétlők viszonylag egyszerű eszközök, amelyek átveszik a Wi-Fi router meglévő jelét, és azt új hálózatként továbbítják. Ez az új hálózat csak a fő hálózat kiterjesztése, és minden adat, amely rajta keresztül megy, szintén a fő hálózaton keresztül megy.

A Wi-Fi boosterek és extenderek nagyon hasonlóak, de ezek is felerősítik a meglévő jelet, mielőtt azt egy második hálózat létrehozásához újra sugározzák. Mivel a Wi-Fi boosterek általában nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek, mint a Wi-Fi repeaterek, olyan helyzetekben van értelme, amikor az eredeti jel nagyon gyenge.

Extender

Egy jó erősítő vagy booster kevesebb mint 100 dollárba kerül, és bárki néhány perc alatt telepítheti, mivel a telepítési folyamat általában csak a WPS gomb megnyomásából áll. A legjobb Wi-Fi erősítők listáját itt találja.

A legjobb teljesítmény elérése érdekében a Wi-Fi átjátszó vagy booster használata esetén érdemes egy Wi-Fi booster alkalmazás segítségével elemezni a meglévő Wi-Fi lefedettséget, és meghatározni az optimális módot, hogyan lehet a meglévő Wi-Fi hálózatot kiterjeszteni.

6. Váltás másik Wi-Fi csatornára

Akárcsak az autópályán a sávok, több Wi-Fi csatorna is létezik, amelyeken egy Wi-Fi router sugározhat. Ezek pontos száma attól függ, hogy melyik frekvenciasávot használják (a helyi előírások miatt a földrajzi helytől függően kisebb eltérésekkel).

Másik Wi-Fi csatornára váltás

A 2,4 GHz-es frekvenciasávban továbbított adatokat gyakran lelassítják a zajos forgalmi dugók, mivel a legtöbb országban a Wi-Fi hálózat frekvenciaspektrumának ezen részén négy, egymást nem átfedő csatorna (1, 6, 11 és 14) található, és mindegyik csatorna mindössze 20 MHz széles.

A problémát tovább súlyosbítja, hogy sok felhasználó az alapértelmezett csatornán hagyja az útválasztóját, amely általában vagy az 1-es vagy a 6-os csatorna.

Ez Wi-Fi dugót eredményez, mivel túl sok csomag próbál ugyanazon a vonalon haladni. A megoldás egyszerű: derítse ki, hogy melyik csatorna van a legkevésbé elfoglalva, és váltson rá. Ezt a NetSpot, egy professzionális és könnyen használható Wi-Fi elemző és felügyeleti eszköz segítségével teheti meg.

Az új csatorna kiválasztásával meg kell mondania a Wi-Fi routerének, hogy használja azt:

Jelentkezz be a routeredbe adminisztrátorként.

Jelentkezz be a routerre adminként

Menj a Beállítások menüpontba, és keresd meg a Vezeték nélküli beállítások menüpontot.

Menj a Beállítások menüpontba, és keresd meg a Vezeték nélküli beállítások menüpontot

Látnod kell a Channel (Csatorna) nevű opciót. Nagy valószínűséggel Auto lesz beállítva.

Látnod kell a Channel (Csatorna) nevű opciót.

Válaszd ki a kívánt csatornát.

Válaszd ki a kívánt csatornát

Mentsd el az új beállításokat, és várd meg, amíg a router újraindul.

Az új beállítások mentése

Most ellenőrizheted, hogy az útválasztód az új csatornán sugároz-e egy Wi-Fi hálózatelemző programmal, például a NetSpot segítségével.

Szerencsére az 5 GHz-es és 6 GHz-es sávban sokkal ritkábban fordulnak elő vezeték nélküli forgalmi dugók. Ez azért van, mert sokkal több csatorna áll rendelkezésre, és ezek szélessége is nagyobb lehet. Az 5 GHz-es sávban 25 nem átfedő 20 MHz-es csatorna áll rendelkezésre, a 6 GHz-es sávban pedig 59 nem átfedő 20 MHz-es csatorna (vagy 7 szuperszéles, 160 MHz-es csatorna).

Ráadásul az 5 GHz-es és 6 GHz-es sávot támogató Wi-Fi routerek általában elég okosak ahhoz, hogy automatikusan kiválasszák a legmegfelelőbb csatornát, így ritkán van szükség arra, hogy manuálisan átállítsuk egy másikra. Ha mégis szükség lenne rá, a követendő lépések ugyanazok, mint a 2,4 GHz-es sávban történő csatornaváltásnál.

7. A sávszélességet igénylő alkalmazások és ügyfelek ellenőrzése

Elég egyetlen sávszélesség-éhes alkalmazás vagy kliens ahhoz, hogy a le- és feltöltési sebesség az azonos Wi-Fi hálózaton lévő összes többi felhasználó számára megálljon. Szerencsére a modern útválasztók támogatják az olyan szolgáltatásokat, mint a QoS (Quality of Service), amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy bizonyos alkalmazásokat előnyben részesítsenek másokkal szemben.

A sávszélességre éhes alkalmazások és ügyfelek ellenőrzése

A QoS segítségével az online játékmenetet soha többé nem fogja megszakítani egy olyan személy, aki 1440p felbontású videót néz a YouTube-on, vagy egy hatalmas Linux-disztribúciót tölt le az internetről.

Az útválasztó QoS beállításainak módosítása:

Jelentkezz be az útválasztóba adminisztrátorként.

Jelentkezz be az útválasztóba adminként

Menj a Beállítások menüpontba, és nyisd meg a Vezeték nélküli beállítások lapot.

Menj a Beállítások menüpontba, és nyisd meg a Vezeték nélküli beállítások lapot

Keresd meg a QoS-beállítások menüpontot.

Keresd meg a QoS beállításokat

Állítsd be a QoS-szabályokat.

A QoS-szabályok konfigurálása

Mentsd el az új beállításokat, és várd meg, amíg az útválasztó újraindul.

Az új beállítások mentése

Egyes útválasztók nagyon megkönnyítik a QoS-beállítások konfigurálását, míg más útválasztók messze nem intuitívak. Ha kétségeid vannak, fordulj az útválasztó gyártójához.

8. Használd a legújabb Wi-Fi technológiákat

A legújabb vezeték nélküli technológiák - IEEE 802.11ac (Wi-Fi 5) és 802.11ax (Wi-Fi 6 és Wi-Fi 6E) - kiváló le- és feltöltési sebességet, valamint nagyobb hatótávolságot kínálnak a régebbi Wi-Fi technológiákhoz, például az IEEE 802.11b, g és másokhoz képest. Ahhoz, hogy kihasználhasd a legújabb Wi-Fi technológiák előnyeit az otthoni Wi-Fi fokozására, meg kell győződnöd arról, hogy mind az otthoni routered, mind a Wi-Fi-képes eszközök, például az okostelefonok és a laptopok támogatják ezeket.

A legújabb Wi-Fi technológiák

Az IEEE 802.11ac vagy még jobb esetben 802.11ax szabványt támogató új Wi-Fi router kiválasztásakor ne a legolcsóbb modellt válassza, amit talál. Hacsak nem nagyon szigorú a költségvetése, mindig érdemes többet költeni egy olyan router megvásárlására, amely kiváló hatótávolsággal és olyan modern funkciókkal rendelkezik, mint a MU-MIMO, a Quality of Service, a vendéghálózatok, a gigabites Ethernet portok és a cserélhető külső antennák.

Egy jó router legalább öt évig kell, hogy jó szolgálatot tegyen, hiszen általában nagyjából ennyi időbe telik, amíg egy jelentős új Wi-Fi technológia általánossá válik. Az egyik ilyen technológia már a küszöbön áll, és a neve 802.11be (Wi-Fi 7). A 802.11 IEEE-szabvány e közelgő módosítása várhatóan 2024-ben készül el, és lehetővé teszi, hogy a vezeték nélküli kapcsolatok elérjék a vezetékes sebességet.

A vezető gyártók legjobb Wi-Fi 6-os útválasztóit ajánljuk, így Önnek csak annyi a dolga, hogy kiválassza a költségvetéséhez illeszkedőt.

9. Váltson 5 GHz-re vagy 6 GHz-re

Az 5 GHz-es és a nemrég bevezetett 6 GHz-es vezeték nélküli frekvencia egyaránt gyorsabb adatátviteli sebességet biztosít rövidebb távolságokon, és jellemzően sokkal kevésbé forgalmas, mint a 2,4 GHz-es frekvenciasáv. Ha az útválasztója támogatja bármelyiket, fontolja meg, hogy átálljon rá az azonnali rövidtávú sebességnövekedés érdekében.

Váltás 5 GHz-re vagy 6 GHz-re

Hogyan fokozhatja Wi-Fi sebességét, ha 5 GHz-es vagy 6 GHz-es frekvenciára állítja át az útválasztóját:

Jelentkezz be az útválasztóba adminisztrátorként.

Jelentkezz be az útválasztóba rendszergazdaként

Menj a Beállítások menüpontba, és nyisd meg a Vezeték nélküli beállítások lapot.

Menj a Settings (Beállítások) menüpontra

Módosítsd a 802.11 üzemmódot 802.11n vagy újabbra az 5 GHz-es sávban és 802.11ax vagy újabbra a 6 GHz-es sávban.

Módosítsd a 802.11 sávot 2,4 GHz-ről 5 GHz-re.

Kattints az Alkalmazás gombra.

Az új beállítások mentése

Az új beállítások alkalmazásához indítsa újra az útválasztót.

Megjegyzés: Minden útválasztó más és más, és a fent leírtaktól teljesen eltérhetnek a követendő lépések, ha az útválasztón az 5 GHz-es vagy 6 GHz-es Wi-Fi-t engedélyezi.

Az 5 GHz-es és 6 GHz-es vezeték nélküli frekvenciák egyik hátránya, hogy közel sem hatolnak át olyan jól a szilárd tárgyakon, mint a 2,4 GHz-es vezeték nélküli frekvencia. Ez problémát jelenthet irodaházakban és lakóövezetekben, ezért ajánlatos az 5 GHz-es és 6 GHz-es frekvenciát mindig a 2,4 GHz-es frekvenciával együtt használni. Így mindkét világból a legjobbat élvezheti.

10. Ne felejtsd el újraindítani

A Wi-Fi routerekre is érvényes az időtlen informatikai tanács: "Ha nem működik, próbáld meg ki- és bekapcsolni". Egy egyszerű újraindítás gyakran elegendő ahhoz, hogy jelentősen javuljon a Wi-Fi sebesség. Az újraindítás kiüríti a router memóriáját, és lehetővé teszi a frissítések telepítését.

Ne felejtsd el újraindítani

A router újraindításához vagy nyomd meg a hátoldalán található újraindító gombot (lehet, hogy egy hegyes tárgyra, például tollra lesz szükséged, hogy elérd, mert sok routergyártó süllyesztett újraindító gombot használ), vagy egyszerűen csak vedd le a routert a hálózatról, és kapcsold be újra.

Ha a router valóban elkezd telepíteni egy frissítést az újraindítás során, legyél türelmes, és ne szakítsd meg a frissítési folyamatot a router kikapcsolásával. Az útválasztó teljesítményétől függően a frissítési folyamat több mint 10 percig is eltarthat.

11. A vezetékes internet teljesítményének mérése

Ha sikertelenül próbáltad ki a fent leírt 10 tippet a vezeték nélküli internet teljesítményének javítására, akkor itt az ideje, hogy a Wi-Fi helyett a vezetékes internet teljesítményét mérd. Ehhez szükséged lesz egy Ethernet-kábelre és egy Ethernet-porttal rendelkező laptopra vagy asztali számítógépre.

Csatlakoztasd az Ethernet-kábel egyik végét a modemedhez.

A másik végét csatlakoztasd a laptopodhoz vagy asztali számítógépedhez.

Nyisd meg a következő címet egy webböngészőben: https://www.speedtest.net/.

Kattints a GO gombra a vezetékes internet teljesítményének méréséhez.

Hasonlítsd össze az eredményeket az internetszolgáltató által hirdetett sebességgel.

Vezetékes internet teljesítményének mérése

Javasoljuk, hogy a vezetékes internet-teljesítménytesztet többször ismételd meg, lehetőleg a nap különböző időszakaiban. Hasonlítsd össze a teszteredményeket a vezeték nélküli internet teljesítményével, amelyet könnyen mérhetsz egy olyan alkalmazással, mint a NetSpot for Android és a NetSpot for iOS.

Android sebességteszt

Ha mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli sebességed alacsonyabb a kelleténél, akkor valószínűleg az internetszolgáltatód a hibás, és el kell küldened neki a tesztek eredményeit, és meg kell kérned, hogy javítsa ki a problémát.

Ha a szolgáltató ezt nem teszi meg, akkor valószínűleg itt az ideje, hogy másik internetszolgáltatóhoz váltson, mert még a legjobb tippek sem fognak segíteni a Wi-Fi jel növelésére.

12. Állíts fel egy hálós Wi-Fi rendszert

Előfordul, hogy egyetlen router - legyen az bármilyen alkalmas - nem képes megbízhatóan lefedni az egész lakóteret erős Wi-Fi jellel. Ilyen esetekben a legjobb, ha egy mesh Wi-Fi rendszert állítasz fel, amely a fő routerből és több szatelit egységből áll, amelyek együttesen zökkenőmentes Wi-Fi lefedettséget biztosítanak.

Hálós Wi-Fi rendszer beállítása

A ma kapható legnépszerűbb mesh Wi-Fi rendszerek közül néhányat a TP-Link, a Netgear, az Eero és más cégek kínálnak, és ebben a cikkben ajánlunk néhány ajánlást. A mesh Wi-Fi rendszerekben általában az a nagyszerű, hogy igényei szerint bővítheti őket. Ez azt jelenti, hogy kezdheted egy fő routerrel és egy szatellit egységgel, és csak akkor frissíthetsz, ha a Wi-Fi még mindig nem teljesít az elvárásaidnak megfelelően.

13. Módosítsd a DNS-címedet

A tartománynévrendszer (DNS) felelős a tartománynevek (például www.google.com) IP-címekké (64.233.160.0) alakításáért. Alapértelmezés szerint a modemed valószínűleg úgy van beállítva, hogy az internetszolgáltatód DNS-kiszolgálóját használja, amelynek teljesítménye nem feltétlenül a legjobb.

A jó hír az, hogy a legtöbb modem lehetővé teszi a DNS-cím megváltoztatását, ami gyakran a legegyszerűbb módja a Wi-Fi teljesítményének növelésének. Számos nyilvános DNS-kiszolgáló közül választhat, például a Google DNS-kiszolgálója (8.8.8.8.8) vagy a Cloudflare DNS-kiszolgálója (1.1.1.1.1).

A DNS-cím módosítása

A legjobb DNS-kiszolgáló kiválasztásához javasoljuk a Domain Name Speed Benchmark letöltését és futtatását. Ez az ingyenes Windows-alkalmazás olyan funkciókat kínál, amelyek komoly DNS-teljesítmény-vizsgálatot tesznek lehetővé, és segítségével néhány kattintással megtalálhatja a leggyorsabb DNS-kiszolgálót a környezetében:

Töltsd le és indítsd el a Domain Name Speed Benchmark programot.

Válts a Névszerverek fülre.

Kattints a Benchmark futtatása gombra.

A benchmark befejezése után lépj a Következtetések fülre.

Ha kiválasztottad az elérhető legjobb DNS-kiszolgálót, menj a modemed beállításaihoz, és cseréld le az alapértelmezett DNS-címet az új kiszolgáló DNS-címére.

14. Vásárolj egy jobb internetcsomagot

Könnyű alábecsülni, hogy manapság hány eszköz csatlakozik az internethez Wi-Fi-n keresztül. A számítógépektől és mobiltelefonoktól kezdve a különböző okosotthon-termékekig és készülékekig ezek a Wi-Fi-hoz csatlakozó eszközök jelentős mennyiségű sávszélességet fogyasztanak, és ezt nem minden internetcsomag képes biztosítani.

Vásárolj jobb internetcsomagot

Ha az elmúlt 10 évben ugyanazért az internetcsomagért fizetett, akkor érdemes megnéznie, milyen más lehetőségek állnak rendelkezésre, és fontolóra venni a frissítést. Talán még pénzt is spórolhatsz, mivel a szélessávú internet kezdeti korszaka óta a gyors internetcsomagok árai jelentősen csökkentek.

15. Vedd fel a kapcsolatot az internetszolgáltatóval

Végül, de nem utolsósorban érdemes megfontolni, hogy felvedd a kapcsolatot az internetszolgáltatóddal, és segítséget kérj. Ha az internetszolgáltató valóban törődik az ügyfeleivel, segíteni fog távolról diagnosztizálni a Wi-Fi teljesítményével kapcsolatos problémákat, vagy akár egy technikust is átküldhet, aki megméri a Wi-Fi jelerősségét, és segít a vezeték nélküli jel növelésében.