, 2023/4/28

Ismerd meg, hogyan teheted gyorsabbá Windows 10-es és 11-es számítógépeidet anélkül, hogy a megjelenésük vagy a funkcionalitásuk sérülne. Ahogy a PC hardverek egyre gyorsulnak, úgy gyorsulnak a szoftverek is, és ez alól a Windows operációs rendszer sem kivétel. Ez különösen igaz az indítási időre.

Egyszerű tippek a Windows felgyorsításához

Ha azonban már beindult, más teljesítménytényezőket is figyelembe kell venned. Még a Windows legfrissebb verziója sem mentes a lassulásoktól, és még nem mindenki áll készen arra, hogy a Windows 10-ről a Windows 11-re frissítsen. Ezek a Windows gyorsítására vonatkozó tippek ugyanúgy működnek, akár a 10-es, akár a 11-es verziót használja.

A Windows felgyorsításáról szóló számos cikkel az a probléma, hogy az operációs rendszer néhány szórakoztatóbb funkciójának, például a vizuális animációknak a kikapcsolására szólítanak fel. Tippjeink többsége megmutatja, hogyan gyorsíthatod fel a Windows rendszert anélkül, hogy a megjelenés és a funkcionalitás sérülne. A tippek többsége ingyenesen elvégezhető, de némelyikhez némi pénzt kell költeni szoftverre vagy hardverre. A régebbi, alacsony fogyasztású gépekkel rendelkezők számára, akik gyorsulást szeretnének, de nem törődnek az extra finomságokkal, a lista vége felé található néhány tipp a rendszer teljesítményét növeli a vizuális pompa rovására.

Ne feledd, hogy óvakodj a "Gyorsítsd fel a számítógépedet!" reklámoktól a rendszerleíró adatbázis-tisztítók esetében, amelyek gyakran rosszindulatú programokhoz vezetnek. A Microsoft kategorikusan nem támogatja a Windows 10 rendszerleíró adatbázis-tisztítók(Új ablakban nyílik meg) használatát. Valami, ami ajánlott, hogy tartsd naprakészen az operációs rendszered verzióját, bár ezt nem soroltuk fel tippként, mert mindenkinek ettől függetlenül meg kellene tennie. Rendszeresen lépj be a Beállítások > Windows Update menüpontba, hogy megnézd, vannak-e olyan biztonsági és megbízhatósági frissítések, amelyeket telepítened kell. A számítógép gyorsabban futhat egy frissítés után, mivel az tartalmazhat hardverillesztőprogram-frissítéseket is. Akkor is tedd meg, ha nem szeretnél nagy funkciófrissítést - ezeket a nagyobb frissítéseket a Beállítások ugyanezen szakaszában elhalaszthatod.

Tune-Up segédprogram futtatása

System Mechanic PC-hangolás

Van néhány harmadik féltől származó rendszertisztító segédprogram a Windows 10 számára, amelyek felgyorsíthatják a számítógépet, de ez a szoftverkategória már nem olyan népszerű, mint korábban. A legtöbb ilyen segédprogram valóban növeli a számítógép teljesítményét, de néha csak szerény mértékben. Rengeteg rosszindulatú letöltés létezik, amelyek azt állítják, hogy felgyorsítják a számítógépet, ezért mindenképpen maradj olyan terméknél, amelyet teszteltek és átvilágítottak. Az Iolo System Mechanic például jó választás.

Távolítsd el a Crapware-t

Alkalmazások és funkciók a Windows-beállításokban

Bár a helyzet egyre javul, egyes új számítógépeknél probléma, hogy rengeteg felesleges szoftverrel érkeznek, amelyeket néha bloatware-nek, crapware-nek vagy PUP-nak (potenciálisan nem kívánt programok) neveznek. Néhány évvel ezelőtt a PCMag általunk tesztelt Lenovo PC-jén közel 20 úgynevezett segédprogram volt, amelyek időnként felbukkantak, és megzavarták, amit csináltunk. Ebben a játékban még a Microsoft sem hibátlan, hiszen egy-két olyan játékot és vegyes valóság szoftvereket is beépített a számítógépekbe, amelyek nem biztos, hogy érdekelnek.

Kattints a jobb gombbal bármelyik nem kívánt alkalmazás csempére a Start menüpontban, és válaszd az Eltávolítás menüpontot. Ezzel azonnal eltávolíthatod a programot. Kattints a jobb gombbal a Windows logós Start gombra is, és válaszd a Programok és funkciók legfelső választását. Vagy egyszerűen írd be a Start gomb melletti keresőmezőbe a Programok szót. A crapware bűnösöket általában a telepített alkalmazások listáját a számítógép gyártójának neve alapján rendezve találhatjuk meg.

További jó lehetőség a Legutóbbiak szerinti rendezés, hogy lásd, vannak-e olyan programok, amelyekről nem tudtad, hogy telepítetted; vagy a Méret szerinti rendezés, hogy megszabadulj a nagyon nagyméretű elemektől, amelyekre nincs szükséged. Ha olyan felesleges alkalmazásokat találsz, amelyeket nem szeretnél, jelöld ki őket, és kattints az Eltávolítás gombra. Sajnos egyszerre csak egyet távolíthatsz el. Szánj erre a projektre körülbelül fél órát, ha rengeteg bloatware-ed van.

Ne feledd, hogy a Windows 10 és 11 kétféle alkalmazással rendelkezik: hagyományos asztali alkalmazásokkal és modern Microsoft Store (korábbi nevén Windows Store) alkalmazásokkal. Mindkét fajtát láthatod a modern Beállítások alkalmazás Alkalmazások és funkciók lapján. A nem Store alkalmazások esetében a Vezérlőpult nyílik meg, ahol a jó öreg asztali programokat eltávolíthatod. Mindkettőben méret, telepítési dátum vagy név szerint rendezheted őket, vagy kereshetsz egy adott alkalmazást.

Az alkalmazások eltávolítása többek között azért segíti a teljesítményt, mert sok program indításkor folyamatokat tölt be, és értékes RAM- és CPU-ciklusokat foglal el. Ha már a Vezérlés Programok és funkciók szakaszában van, a Windows-szolgáltatások be- vagy kikapcsolása gombra is kattinthatsz, és átnézheted a listát, hátha van valami, amit nem használsz. További segítséget az eltávolítandó programokkal kapcsolatban a Hogyan szabadítsuk meg a számítógépet a szarprogramoktól címmel olvashat.

Az indítási folyamatok korlátozása

Mint említettük, sok program telepít olyan mellékfolyamatokat, amelyek minden egyes alkalommal lefutnak, amikor elindítod a számítógépet, és ezek közül néhány nem olyan dolog, amire állandóan szükséged van a rendszereden. A Windows 7-hez képest, ahol az MSCONFIG segédprogramot kellett futtatni, a Windows újabb verziói egyszerűbb módot adnak arra, hogy a frissített Feladatkezelőből korlátozza, mi fut az indításkor. A Feladatkezelőt legegyszerűbben a Ctrl-Shift-Esc billentyűkombinációval hívhatjuk elő.

Válts az Indítás fülre, és látni fogod az összes programot, amely betöltődik a Windows indításakor. A párbeszédpanelen még egy oszlop is megjeleníti az egyes programok indítási hatását. Az Állapot oszlopban látható, hogy a program engedélyezve van-e az indításkor történő futtatásra vagy sem. Bármelyik bejegyzésre jobb egérgombbal kattintva megváltoztathatja ezt az állapotot. Általában viszonylag könnyen láthatóvá válnak azok a dolgok, amelyeket nem akar futtatni. Ha például soha nem használod az iTunes-t, valószínűleg nincs szükséged arra, hogy az iTunesHelper állandóan fusson.

A lemez megtisztítása

A Start menüből írd be a Lemeztisztítás parancsot, hogy megnyíljon a megbízható segédprogram, amely a Windows több generációja óta része a rendszernek. A Lemeztisztítás megtalálja a számítógépen lévő nem kívánt szemetet, például az ideiglenes fájlokat, offline weboldalakat és telepítőfájlokat, és felajánlja, hogy egyszerre törölje őket. Még az is előfordulhat, hogy a Recycle Bin (Újrahasznosító kuka) zsúfolódik a varratoknál - ez általában csak akkor van észrevehető hatással a sebességre, ha a meghajtó már majdnem megtelt.

Ha nincs rendszeresen ütemezve a lemez defragmentálása, állítsd be azt a Meghajtók optimalizálása eszközben, amelyet a nevét a Start gomb melletti keresőmezőbe beírva találsz meg. Vedd figyelembe, hogy ha a fő lemezed SSD, akkor nem kell a defragmentálással bajlódnod, mivel nincsenek mozgó alkatrészek, amelyek a lemezt olvassák. Még újabb módja a tárhelyhasználat megtartásának a Storage Sense opció engedélyezése (lásd a fenti képet). Ez automatikusan felszabadítja a helyet az ideiglenes fájlok és a Recycle Bin elemek eltávolításával. A funkció használatának teljes körű ismertetését lásd a Hogyan szabadítsunk fel merevlemezterületet a Windows rendszerben?

Több RAM hozzáadása

Mind a Windows 10, mind a Windows 11 hatékonyabban kezeli a memóriát, mint az operációs rendszer korábbi verziói, de a több memória mindig potenciálisan felgyorsíthatja a számítógép működését. Ha még mindig asztali tornyot használsz, ez a cikk megmutatja, hogyan lehet RAM-ot hozzáadni. A nagyobb RAM-gyártók (Crucial, Kingston, Corsair) weboldalai mind kínálnak termékkeresőt, amely megmutatja, hogy milyen típusú RAM-ot vesz fel a számítógéped, és az árak is elég kedvezőek. Kevesebb mint 50 dollárért már 8 GB nagyteljesítményű DDR4 RAM-ot kaphat.

Ha az 50 dollár túl sok, és a számítógépe régi, SSD helyett merevlemezzel rendelkezik (lásd alább), és kevés RAM-mal, akkor megpróbálhatja a ReadyBoostot használni egy USB-stickkel. Ez gyorsítótárba helyezi az adatokat a hordozható tárolóeszköz tárolóján, hogy felgyorsítsa a memóriához való hozzáférést, amely egy forgó merevlemezzel lassabb lenne. Csak menjen az USB-kulcs File Explorer bejegyzéséhez, jobb gombbal kattintson a Tulajdonságok megnyitásához, és váltson a ReadyBoost fülre, hogy elindulhasson. A legtöbb naprakész rendszernél ez a funkció nem lesz elérhető, és nem nyújtana teljesítménynövekedést.

A RAM hozzáadása azonban nem mindig lehetséges, így nem mindenki tudja majd használni ezt a tippet. Egyes mai Windows-eszközöknél, például a Surface Pro táblagépeknél ez egyszerűen nem lehetséges. A játékos és üzleti laptopok gyakran még lehetővé teszik a RAM bővítését, de ez egyre ritkább. Az új, vékonyabb ultrabookok és konvertibilisek általában fix memóriával rendelkeznek.

Telepíts SSD indítómeghajtót

Az olyan igényes alkalmazások, mint az Adobe Photoshop telepítése és futtatása sokkal gyorsabban történik SSD-vel. Az SSD a Windows indításakor is nagy előnyökkel jár. A Microsoft Store alkalmazásai a Beállítások Alkalmazások és funkciók oldalon könnyen áthelyezhetők a pörgő merevlemezről SSD-re.

A rendszer gyorsítása érdekében érdemes lecserélni a belső indító merevlemezt, és ha laptopot használ, ez is szóba jöhet. De egy USB 3.0 csatlakozóval rendelkező külső SSD is sebességnövekedést hozhat a sok tárhelyet használó alkalmazásokban. A beszerelendő eszköz kiválasztásához segítséget nyújt a PCMag legjobb SSD-ket tartalmazó listája.

Ellenőrizd a vírusokat és a kémprogramokat

MalwareBytes ingyenes vírusirtó

Ehhez futtatható a beépített Windows Defender vagy egy harmadik féltől származó alkalmazás, de a PCMag vezető biztonsági elemzőjének, Neil Rubenkingnek a malware-tisztító programok közül a legjobb választás a PCMag vezető biztonsági elemzője. Ne feledkezz meg a folyamatos kártevőirtásról sem. Az AV-termékek némelyike könnyebben terheli a rendszer teljesítményét, mint mások. A legjobb vírusirtó szoftverekről szóló teljes összefoglalóját a teljes részletességért lásd. Ha nem szívesen fizetsz a kártevőirtó szoftverekért, próbáld ki a fent látható MalwareBytes Free-t.

Változtasd meg az energiaellátási módot a legjobb teljesítményre

Energiagazdálkodási beállítások a Windows 11-ben

Ha áramot szeretnél spórolni, a számítógép energiaellátási beállításának nagy teljesítményre való módosítása nem ideális, de növelheti a számítási sebességet. Menj a Beállítások alkalmazás Rendszer > Energiagazdálkodás és alvó üzemmód opciójára, majd kattintson a További energiaellátási beállítások linkre. Innen kattints a jobb oldalon található legördülő nyílra a További beállítások megjelenítése, majd válaszd a Nagy teljesítményt.

A Windows 11 rendszeren a fenti képernyőképen látható módon a Beállítások > Rendszer > Energiagazdálkodás és akkumulátor menüpontban választhatja a Jobb teljesítmény vagy a Legjobb teljesítmény lehetőséget. Nem kell kiválasztani a Kiegészítő tervek megjelenítése opciót, mint a Windows 10-ben.

A hibaelhárítók futtatása

Kattints a Start gombra, és keresd meg a Hibaelhárítás parancsot. A Windows hibaelhárító segédprogramokat ajánl, amelyeket érdemes futtatni, és választhatsz, hogy automatikusan vagy manuálisan futtatod őket. A biztonság kedvéért futtasd a többi hibaelhárítót is, beleértve a Hardver és eszközök, valamint a Windows Store alkalmazások, illetve a Keresés és indexelés programokat. (Ha a számítógép nagyon régi és lassú, akkor érdemes lehet teljesen letiltani a Keresés-indexelést, ahogyan azt a 11. tippben említettük.)

Lépj be a régi típusú Vezérlőpultba is. Bármelyik operációs rendszerváltozaton kattints a Start gombra, és a Vezérlőpult beírásával indítsd el. Menj a Rendszer > Biztonság > Biztonság és karbantartás oldalra (vagy írd be a Start menü keresőmezőjébe a karbantartás szót), kattints a Karbantartás gombra, és nyomd meg a Karbantartás indítása gombot. Ez automatikusan, napi ütemezés szerint történik, és megváltoztathatja a futtatás időpontját.

Ha a számítógép még mindig reménytelenül elakad, használhatod a Windows Security alkalmazás Újrakezdés opcióját, de figyelmeztetlek, hogy ez eltávolíthatja a telepített programok egy részét. Személyes fájljait azonban nem érinti.

Megjelenés módosítása a Teljesítménybeállításokban

Vizuális effektek beállításai a Windows 11-ben

A megjelenés megváltoztatása a teljesítménybeállításokban segíthet felgyorsítani egy régebbi számítógépet. Ezt a beállítást könnyen elérheted akár a Windows 10-ben, akár a Windows 11-ben, ha a Start menü keresőmezőjébe beírod a megjelenés beállítása parancsot. A párbeszédpanelben használd a tetején található, Beállítás a legjobb teljesítményhez feliratú rádiógombot, vagy válaszd ki a lehetőségek alatti hosszú listából, hogy mely szemet gyönyörködtető funkciók nélkül is tudsz élni. Ha az általános legjobb teljesítmény gombot választod, akkor az összes vizuális effektust elveszíted.

Például nem látja majd az ablak tartalmát, miközben áthúzza az ablakot a mozgatáshoz, hanem csak egy téglalapot, amely az ablak széleit ábrázolja. Valószínűleg jobb megoldás, ha a párbeszédpanelben bejelölve hagyod az általad kedvelt hatásokat. Ezt az eszközt a Beállítások alkalmazásból és a "karbantartás" vagy a "teljesítmény" kifejezésre keresve is elérheted.

Kapcsold ki a keresési indexelést

Keresés indexelése a Windows 10-ben

Különösen a kisebb teljesítményű PC-k esetében a keresési indexelés felemésztheti a rendszer erőforrásait, ha csak átmenetileg is. Ha sokat kereseel, ez nem fog tetszeni, mivel egyes keresések lassabbak lesznek. Az indexelés kikapcsolásához nyisd meg az Indexelési beállítások Vezérlőpult ablakot (a Start gomb keresőmezőjébe egyszerűen beírhatod az indexet is, hogy a találati lista tetején megjelenjen az Indexelési beállítások). Kattints a Módosítás gombra, és töröld a jelölőnégyzetet azoknál a helyeknél, amelyeket nem szeretnél indexelni. Valószínűleg fel kell oldani a felhasználói mappád alatti mappák összezárását, hogy értelmes döntéseket hozhass. A Speciális kiválasztásával eldöntheted, hogy mely fájltípusokat indexeljük és melyeket nem.

Ha bekapcsolva hagyod a keresési indexelést, de úgy találod, hogy időnként lelassítja a számítógépet, akkor ideiglenesen leállíthatod a folyamatot, ha extra sebességre van szükséged. Kattints a jobb gombbal az asztalon a This PC elemre (vagy írd be a Computer (Számítógép) szót a keresőmezőbe), és válaszd a Manage (Kezelés) parancsot. (Az Ez a PC ikon megjelenítését a Beállítások > Testreszabás > Témák > Asztali ikon beállításai menüpontban is elvégezheti.) Ezután kattints duplán a Szolgáltatások és alkalmazások elemre, majd válassza a Szolgáltatások lehetőséget.

Keresd meg a Windows keresést, és kattints rá duplán. Ebben a Tulajdonságok párbeszédpanelben kiválaszthatja a Kézi indítás vagy a Letiltva típusát, hogy a folyamat alapértelmezés szerint néma legyen. Az Automatikus (Késleltetett indítás) indítási típus a Microsoft súgó szerint "előnyben részesül az Automatikus indítási típussal szemben, mert segít csökkenteni a rendszer általános indítási teljesítményére gyakorolt hatást". Ez alapértelmezés szerint bekapcsolható. Egy utolsó lehetőség a jobb oldali panelen a További beállítások, majd a Leállítás gombra kattintva. Egyszerűen megnyomhatod a középső rész feletti Stop gombot is. Ne felejtse el valamikor visszakapcsolni, ha szeretné, hogy keresni tudjon a rendszerében.

A tippek és értesítések kikapcsolása

Értesítések és műveletek a Windows 10-ben

Talán furcsának tűnhet, hogy egy tippekről szóló cikk azt mondja, hogy kapcsolja ki a Windows Tippek funkcióját, de csökkentheti a Windows által végzett feldolgozást, hogy megjelenítse a rendszer számára releváns tippeket. Ugyanez elmondható az Értesítésekről is. Ha a Windowsnak nem kell értesítést létrehoznia, gyorsabban megy a számítástechnika. Több mint 40 olyan alkalmazásom van, amely képes értesítéseket küldeni. Egyszerűen csak nyisd meg a Beállítások alkalmazás Értesítések oldalát az értesítési beállítások módosításához.

A tetején található kapcsolóval egyszerűen kikapcsolhatod az összes értesítést, de megjelenik egy lista az egyes alkalmazásokról is, amelyek értesítést küldhetnek; vedd le a jelölőnégyzetet azokról, amelyekről nem szeretnél hallani. Ha ezekből is sok van, nézd végig a listát, és biztosan találsz olyan forrásokat, amelyekről nincs szükséged értesítésre. Már önmagában a figyelemelterelés megtakarítása is felgyorsíthatja a számítógép használatát, már ami a számítási sebesség érzékelését illeti. Az értesítések szüneteltetésének egyszerű módja, ha rákattintasz az Action Centerben található Focus Assist gombra. Ez megkönnyíti a későbbi újraaktiválásukat is.