, 2023/5/10

A számítógép alapvető dolog a Vállalatok számára, de ugyanolyan fontos az otthoni felhasználók számára is. Röviden azt mondhatjuk, hogy a számítógépek a mindennapi életünk szükségességévé válnak, Bár az okostelefonok megpróbálják helyettesíteni a számítógépeket, de még mindig a számítógépek ugyanolyan fontosak. És a számítógépes hibák és problémák is nagyon gyakoriak.

A  legjobb számítógépes diagnosztikai szoftverek

A hibaelhárítás vagy a számítógép javítása nem mindig könnyű feladat a technikusok számára. A probléma megfelelő diagnosztizálásához először is össze kell gyűjtenünk a rendszerinformációkat. A részletes információk beszerzése után rövidebb idő alatt diagnosztizálhatunk bármilyen problémát. Ez nagyon hasznos, különösen a hardverrel és az illesztőprogramokkal kapcsolatos problémák esetén. Ezek az eszközök hasznosak a helyszíni technikusok és a távoli számítógép-technikusok számára is a rendszerinformációk összegyűjtéséhez.

A legjobb technikusok eszközei a számítógép diagnosztizálásához

1. Process Explorer

A Process Explorer egy ingyenesen elérhető kis segédprogram. Segítségével megtudhatjuk, hogy egy program milyen fájlokat és könyvtárat nyitott meg. Ha információra van szükséged arról, hogy milyen fájlt vagy mappát használ egy folyamat, akkor ez az eszköz nagyon hasznos. Hasznos a DLL verzió problémáinak nyomon követéséhez vagy a kiszivárgások kezeléséhez.

Letöltés: ProcessExplorer.zip

Hogyan kell futtatni: Csomagold ki a ProcessExplorer.zip fájlt, majd futtasd a procexp.exe fájlt a kicsomagolt mappából a ProcessExplorer elindításához.

2. Windows Sysinternals Suite

A Sysinternals suite a Microsoft által ingyenesen biztosított diagnosztikai és hibaelhárítási segédprogramok gyűjteménye. Tehát minden olyan segédprogramot tartalmaz, amely segíthet a számítógép hibaelhárításában. A Process Explorer és más hasznos eszközök, mint az Autoruns, PsTools, desktops stb. vannak hozzá csomagolva.

Letöltés: SysinternalsSuite.zip

Hogyan kell futtatni: Csomagold ki a SysinternalsSuite.zip fájlt, majd futtasd az autorun.exe fájlt a kicsomagolt mappából a Sysinternals Suite elindításához.

3. Megbízhatósági monitor

A Windows 10 rendelkezik egy beépített eszközzel, amelynek neve Reliability monitor history. Ez az eszköz a Windows Vista óta elérhető, de nagyon kevesen ismerik ezt az eszközt. Valójában ez egy Reliability Monitor History, amely a rendszerben bekövetkezett események és hibák előzményeinek idővonalát mutatja. Ellenőrizheted a hiba megoldását.

Megbízhatósági monitor

Megnyitásához vagy a Vezérlőpult -> Rendszer és biztonság -> Biztonság és karbantartás -> Megbízhatósági monitor menüpontba kell menni. Vagy keress rá a keresősávban, és válaszd a Megbízhatósági monitor megtekintése lehetőséget.

4. Rendszerkereső

System Explorer

Ez is egy ingyenes szoftvereszköz a részletes rendszerinformációk megszerzéséhez. Ez egy díjnyertes szoftver, amely képes feltárni a belső rendszert és a számítógépen futó folyamatokat.

Letöltés: A Windows System System Explorer a következő programmal érhető el: SystemExplorerSetup.exe

Részleteket kap a feladatokról, folyamatokról, szolgáltatásokról, illesztőprogramokról és megnyitott fájlokról.

A fájladatbázis segíthet a gyanús fájlok felkutatásában.

Rendszer erőforrásainak részletes grafikonjai.

WMI böngésző és még sok más.

5. SIW (System Information for Windows)

A SIW technikus verziója egy hordozható segédprogram, amely USB-ről futtatható a rendszer összes részletes információjának elemzésére és összegyűjtésére. Tekintse meg néhány nagyszerű funkcióját. Otthoni és technikus kiadásban is elérhető. Ez egy fizetős segédprogram. Az alábbiakban néhány jellemzőjét mutatjuk be.

Számos népszerű formátumban, például HTML, XML, TXT stb. formátumban képes jelentésfájlt létrehozni.

A SIW képes összegyűjteni a szoftverinformációkat, például a termékkulcsokat, sorozatszámokat, AV-kódkokat, szolgáltatásokat, folyamatokat stb.

Összegyűjti az összes hardverinformációt, mint a CPU, érzékelők, chipset, memória, videokártya, lemezmeghajtók és egyéb csatlakoztatott eszközök.

Hálózati konfiguráció és nyitott portok.

Megmutatja a csillagok mögé rejtett elveszett jelszavakat, mac címváltó és sok más hasznos eszköz.

6. HWiNFO

A népszerű és díjnyertes hwinfo egy ingyenes szoftver segédprogram a hardver monitorozására és részletes elemzéssel ellátott jelentések készítésére. XML, CSV és HTML formátumú jelentéseket és naplófájlokat képes generálni. Valós idejű megfigyeléssel figyelmeztet a rendszer állapotáról. Testreszabott táblázatok és grafikonok opció.

7. Speccy

Speccy Hardverinformációk

A Speccy egy hardverinformációs eszköz a Piriformtól. Részletes információkat ad az alaplapról, a grafikus kártyáról, a CPU-ról, a RAM-ról stb. Ez egy ingyenes segédprogram. A Pro verzióban néhány fejlettebb funkció is rendelkezésre áll.

Letöltés: Speccy.exe

8. hddscan

Ez egy lemezmeghajtó diagnosztikai eszköz. A HDDScan ingyenesen letölthető. Képes ellenőrizni a tárolóeszközöket, beleértve az USB-meghajtókat is, a rossz szektorok szempontjából. Módosíthat Néhány HDD paramétert, mint például az AAM és az APM. Részletesen megmutatja a SMART információkat. A lemez hőmérsékletét is figyeli ez a segédprogram. Nagyon hasznos, hogy riasztást kapjon, mielőtt a lemezmeghajtó megsérülne.

Letöltés: HDDScan

9. CPU-Z

CPU-Z rendszerinformációs eszköz

Ez egy hasznos kis segédprogram, amely összegyűjti a rendszerinformációkat, mint például a processzor neve, processzor száma, memória típusa és mérete, memória frekvencia, processzormag frekvencia, alaplap, chipset, grafikus kártya információk, Cache méret stb.

Top 5 diagnosztikai és karbantartási szoftvereszköz

Lehetnek remek szoftvereid a számítógépeden, és lehetsz nagyon óvatos az interneten meglátogatott oldalakkal kapcsolatban, mégis elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb szembesülj valamilyen problémával a szoftvereddel és/vagy a hardvereddel. Ha ez megtörténik, akkor egy szakemberrel felkutathatod a probléma forrását és kijavíthatod, de mielőtt pénzt költenél rá, nézz meg néhány kiváló diagnosztikai és karbantartási eszközt, amelyeket egyszerűen magad is használhatsz, és sikeresen kezelheted a szoftverproblémát.

1. Rendszerdiagnosztika - Teljesítményfigyelő

Ahogy azt már megszokhattuk, a Teljesítményfigyelő a Windows 10-ben is elérhető, csak ezúttal egy alkalmazás formájában. Ha letöltöttük, keressük meg az oldalsávban, a Monitoring Tools alatt. Alapértelmezett beállítás esetén az alkalmazás a "% Processzoridő" értéket mutatja, amelyből megtudhatod, hogy egy adott időpontban pontosan mennyi volt a processzorod kihasználtsága. De nem feltétlenül ez az egyetlen dolog, amit ezzel az alkalmazással ellenőrizhetsz. Lehetőség van további számlálók beállítására, például a lemezhasználat, a lapozófájlok mérete vagy az energiafelhasználás ellenőrzése.

2. Hálózati diagnosztika - Wi-Fi Analyzer

Ez az ingyenes eszköz megoldhatja azt a problémát, amibe a legtöbben legalább egyszer belefutottak már - a rossz Wi-Fi kapcsolatot. Úgy működik, hogy tulajdonképpen ellenőrzi a Wi-Fi hálózatodat, hogy nem zavarják-e más hálózatok a környéken. Ha ez a helyzet, a Wi-Fi Analyzer azt fogja javasolni, hogy változtassa meg a Wi-Fi csatornáját a legkevésbé zsúfoltra. Persze csodákra nem képes, különösen, ha egy zsúfolt városban élsz, de az biztos, hogy legalább megduplázhatja a Wi-Fi sebességedet.

3. Lemezek diagnosztikája - Hard Disk Sentinel

Ez a szoftver a merevlemezek problémáinak megcélzására és javítására szolgál, valamint arra, hogy jelentést tegyen a felhasználónak az SSD-k és HDD-k állapotáról és teljesítményproblémáiról. Ez a szoftver egyedülálló, mert a problémáról széleskörű információkat ad, hasznos tippekkel együtt, és tartalmazza a különböző lemezek ellenőrzéséhez szükséges összes eszközt. Számos jelentés és riasztás áll a rendelkezésére, ha a lehető legjobban szeretné védeni adatait. A nagyszerű dolog az, hogy ez a szoftver minden egyes lemezproblémát észlel, felhívja rá a figyelmét, majd szükség esetén megfelelően cselekszik és kezeli a problémát.

4. Memóriadiagnosztika - memtest86

Mindannyian tudjuk, milyen bosszantó, amikor a számítógépünk elkezd őrülten és kiszámíthatatlanul viselkedni, leáll vagy újraindul minden látható ok nélkül, vagy csak véletlenszerűen összeomlanak a programok véletlenszerű időpontban. Itt jön a memtest86, mint igazán hasznos szoftver. Elindíthatjuk CD-ről vagy USB flash meghajtóról, és hagyhatjuk, hogy elvégezze a dolgát. Tesztmintákon és algoritmusokon keresztül észleli, ha bármi baj van a RAM-mal. Még ha semmi baj sincs a RAM-mal - legalább biztosan tudni fogja, és továbbléphet a különböző diagnosztikákhoz. Ezért használják gyakran ezt a menő szoftvert a PC-javító üzletek és a rendszerépítők, és a Sydney-i IT-támogatás szakértői azt javasolják, hogy kövesse példájukat, és próbálja ki.

5. Rosszindulatú programok diagnosztikája - Malwarebytes anti-malware

Nos, végre valami, amitől elfelejted a vírusirtó használatát a számítógépeden. Ez a szoftver mindent tud. Mindenféle fenyegetéstől megvédi a számítógépedet, még azoktól is, amelyek újak és hihetetlenül veszélyesek. A legmodernebb technológia segítségével kiváló transzverzió elleni védelemmel is rendelkezik, így a fájljai védve vannak. Az Anti-exploit védelem négyrétegű védelmet biztosít, amely blokkolja a számítógép sebezhető programjai elleni támadásokat.

Természetesen van rosszindulatú webhelyvédelem is, amely megakadályozza, hogy a szoftvered bármilyen kapcsolatot létesítsen hamis és káros webhelyekkel. Bármilyen hamis reklám vagy rosszindulatú szoftver letöltése azonnal blokkolva lesz. A szoftver Hyper Scan üzemmódot tartalmaz, amely a háttérben végzi a munkát, és csak az éppen aktív fenyegetéseket észleli. Röviden, ez tényleg az új korszak védelme.