, 2023/5/8

Tudjuk meg melyek azok a legjobb nyomtatók, amelyek kellemesen alacsony áron kiváló minőségű nyomatokat készítenek. Akár egy egyszerű fekete-fehér nyomtatót, akár egy színes multifunkciós nyomtatót szeretnél, amely szkennelésre és másolásra is képes, tesztjeink felfedik a legjobb választást számodra és a költségvetésed számára

A legjobb otthoni nyomtatók 2023

Az új nyomtató vásárlásakor a legfontosabb kérdés, hogy tintasugaras vagy lézernyomtatót vásárolj. A tintasugaras nyomtatók általában olcsóbbak, de üzemeltetési költségeik magasabbak. Míg a lézernyomtatók drágábbak a vásárláskor, gyorsabban és olcsóbban tudnak minőségi nyomatokat készíteni.

További fontos kérdés, hogy a nyomtatás mellett szkennelni és másolni is szeretnél-e. Megelégszel a fekete-fehér nyomtatással, vagy színesben is szeretnél nyomtatni?

Mennyit költsek otthoni nyomtatóra?

Bár egy új tintasugaras nyomtatót kevesebb mint 50 fontért is lehet vásárolni, a magas üzemeltetési költségek miatt idővel valószínűleg többet fogsz fizetni. A Best Buy nyomtatóink valamivel több mint 100 fontnál kezdődnek, de ezek általában idővel megtérülnek a kőkemény nyomtatási költségekben. Ha keresel egy all-in-one nyomtatót szkennelésre, nyomtatásra és másolásra, akkor többet kell fizetned - de még mindig találtunk néhány nagyszerű modellt 200 fontnál olcsóbban.

Talán a legfontosabb költség, amit figyelembe kell venni, az a fenntartás, mivel néhány olcsóbb patronos tintasugaras nyomtató üzemeltetése lényegesen többe kerül, mint a tintatartályos és lézernyomtatóké. Egy olcsó, tintaszomjas modell kiválasztása könnyen több száz fonttal többe kerülhet a nyomtató élettartama alatt.

A tinta- és tonerköltségek mellett érdemes megfontolni, hogy milyen funkciókra van szükséged egy nyomtatótól. Egy multifunkciós nyomtató/szkenner wi-fivel és Apple AirPrint funkcióval akár 40 fontot is megadhatsz. A prémium funkciókért, például az automatikus dokumentumadagolóért vagy az automatikus kétoldalas nyomtatásért 100 font feletti összegre lehet számítani.

A Which? minden pénztárcának megfelelő nyomtatókat tesztel, a megfizethető tintasugaras nyomtatóktól az üzleti használatra alkalmas lézernyomtatókig. Értékeljük minőségüket, sebességüket és üzemeltetési költségeiket, valamint mélyrehatóan megvizsgáljuk funkcióikat és könnyű használatukat. Mindegyiknek megvan a maga helye és célja, így segítünk leszűkíteni a keresést, hogy megtaláld a számodra megfelelő nyomtatót.

Csak egy tisztességes modellre van szükséged, amely nem kerül egy vagyonba a tintában? Felfedjük a legjobb olcsó nyomtatókat, amelyeket megvásárolhat és üzemeltethet.

Milyen típusú nyomtatót válasszak?

A nyomtatókat általában két fő kategóriába lehet sorolni az általuk használt tintatechnológia alapján: tintasugaras vagy lézernyomtatók. A jellemzőik alapján is nevezik őket, mint például a vezeték nélküli nyomtatókat, vagy a feladatokat, amelyekre a legjobban alkalmasak, mint például az otthoni irodai nyomtatók. Az, hogy melyik típus mellett döntesz, a költségvetésedtől és a nyomtatási igényeidtől függ. Azt javasoljuk, hogy alacsony üzemeltetési költségű nyomtatót válassz, akár lézer-, akár tintasugaras modellt választassz. Eco Buy nyomtatóink a legalacsonyabb nyomtatási költségeket nagyszerű energiahatékonysággal és jó minőségű nyomtatással kombinálják.

A tintasugaras nyomtatók általában kompaktabbak és olcsóbbak, mint a többi típus, bár drágábbak lehetnek az üzemeltetési költségeik. Jók fényképek és színes nyomatok készítésére. A lézernyomtatók általában terjedelmesebbek és drágábbak a beszerzésükben, de olcsóbbak a működtetésükben. Gyors fekete-fehér vagy szöveges dokumentumokhoz a legalkalmasabbak.

A tintatartályos nyomtatók kezdetben drágábbak lehetnek, de független tesztjeink alapján hosszú távon költséghatékonyabbak. A tintasugaras nyomtatók minden előnyével rendelkeznek, és lehetővé teszik a tinta újratöltését, szemben a több új patron megvásárlásával.

A multifunkciós nyomtatókkal a nyomtatás mellett szkennelhetsz és másolhatsz dokumentumokat is. Bár több funkcióval rendelkeznek, terjedelmesebbek is lehetnek.

A fotónyomtatók a fotónyomtatásra optimalizált, precíz fúvókákkal ellátott tintasugaras modellek, de nem biztos, hogy olyan nagy rugalmasságot nyújtanak, mint egy multifunkciós készülék.

Az A3-as nyomtatók többe kerülnek és sok helyet foglalnak, de tökéletesek, ha nagyon nagyméretű posztereket vagy dokumentumokat kell nyomtatnia.

Mi az a tintasugaras nyomtató?

A tintasugaras nyomtatók nagyszerű univerzális eszközök. Megbirkóznak az olyan szöveges dokumentumokkal, mint például egy diák tanfolyami munkája vagy egy megbeszélés jegyzőkönyve, de fényképeket is tudnak nyomtatni - és még jobb munkát is végeznek, mint a lézernyomtatók. Csendesek és nem feltűnőek, és kevesebb helyet foglalnak az asztalon, mint a lézernyomtatók.

A patronos tintasugaras nyomtatók üzemeltetése azonban általában drágább, mint a lézernyomtatóké, mivel nyomtatott oldalanként többe kerül a tinta, mint a lézertoner. Ez nem feltétlenül igaz a tintatartályos nyomtatókra (lásd az alábbiakban). De ökölszabályként elmondható, hogy a tintasugaras nyomtatók eleve kevesebbe kerülnek, de a patronjaik miatt hosszú távon többe.

Előnyök

Kisebb és olcsóbb, mint a lézernyomtatók, jó minőségű színes nyomatokat készíthet.

Hátrányok

Drágább üzemeltetési költségek (a tintatartályos nyomtatók a kivételek), lassabban nyomtat fekete szöveges oldalakat, mint a lézernyomtatók.

Szerezzen be egy nagyszerű tintasugaras nyomtatót a legjobb tintasugaras nyomtatókat tartalmazó összeállításunkkal.

A színes lézernyomtatók megvásárlása többe kerül, mint a tintasugaras nyomtatóké, de a nyomtatási költségek alacsonyabbak, ami hosszú távon pénzt takaríthat meg.

Mi az a lézernyomtató?

A lézernyomtatók akkor jeleskednek, ha sok fekete szöveg nyomtatásáról van szó. Bár a színes modellek drágábbak, mint a színes tintasugaras nyomtatók, ezek is professzionális megjelenésű üzleti grafikát készítenek. Általában gyorsabbak, mint a tintasugaras nyomtatók, ha ilyen jellegű munkáról van szó, és nagyobb munkaterheléssel is megbirkóznak, ha havonta sok oldalt tervez nyomtatni.

Bár a tonerkazetták drágábbak, mint a tintasugarasok, a legtöbbjük sokkal több oldalt nyomtat, mint egy tintasugaras kazetta. Így az egy fekete-fehér vagy színes oldalra jutó tényleges költség általában sokkal kevesebb. A lézernyomtatók azonban általában terjedelmesebbek és zajosabbak, mint a megfelelő tintasugaras nyomtatók, és több helyet foglalnak az íróasztalon. Míg a színes lézernyomtatók jó grafikonok és diagramok készítésére alkalmasak, fényképek nyomtatására nem túl jók. Maradjon a tintasugaras nyomtatóknál, ha a nyaralási fotóit szeretné kinyomtatni.

Előnyök

Gyors nyomtatás és kedvező árú nyomtatás fekete-fehér oldalak esetén.

Hátrányok

Drágább, terjedelmesebb és gyakran zajosabb, mint a tintasugaras nyomtatók.

Mi az a tintatartályos nyomtató?

A tintatartályos nyomtatók nélkülözik a tintapatronokat. Ehelyett újratölthető tintatartályokkal rendelkeznek, amelyeket egy speciális készlettel tölthet fel. Mivel gyakran tintasugaras modellekről van szó, találhat színes tintatartályos nyomtatókat, valamint néhány mono tintatartályos nyomtatót is, amelyek csak fekete-fehérben nyomtatnak. A nyomtató elején található kis ablakok lehetővé teszik a tartályba való betekintést. Így könnyen ellenőrizheti, hogy nem fogy-e a tinta. A tartályos modellek általában drágábbak, mint a hagyományos tintasugaras modellek.

Ezt azonban a nyomtatási költségmegtakarítással kompenzálják, mivel üzemeltetési költségük évente mindössze néhány fontot tesz ki. A tartályos nyomtatók általában rendkívül gazdaságosak, és néhány év alatt több száz forintot takaríthatnak meg. Tankos lézernyomtatókból nincs túl sok: A HP Neverstop Laser termékcsaládja volt az első olyan lézermodell, amely patronmentes technológiát alkalmazott.

Előnyök

Rendkívül alacsony üzemeltetési költségek, a tintasugaras modellek jó színes nyomatokat tudnak készíteni.

Hátrányok

Drága lehet a beszerzés.

A legjobb, olcsón megvásárolható és üzemeltethető nyomtatókról szóló útmutatónkban megtudhatja, mely nyomtatóknak a legalacsonyabbak az üzemeltetési költségei.

Mi az a multifunkciós nyomtató?

Vásárolhat egyszerű tintasugaras vagy lézernyomtatókat, de egy olyan készülék, amely szkennel és másol is, nem kerül sokkal többe. A legtöbbjük rendelkezik wi-fi-kapcsolattal, így több PC-ről vagy laptopról is nyomtathat, nem is beszélve a táblagépekről vagy okostelefonokról. Egyesek faxfunkciót is tartalmaznak.

Néhány multifunkciós nyomtató tetején automatikus dokumentumadagoló található, ami praktikus a többoldalas jelentések beolvasásához és másolásához.

Előnyök

A nyomtatás mellett szkennelni, fénymásolni és faxolni is tud.

Hátrányok

Általában nagyobb modellek, amelyek több helyet foglalnak el.

Mi az a fotónyomtató?

A fotónyomtató kifejezés a készülékek széles skáláját fedi le. A fotónyomtatók általában A4-es multifunkciós tintasugaras modellek, amelyek pontosabb tintafúvókákkal és további színes patronokkal vagy tartályokkal rendelkeznek.

Mások számára ez egy kifejezetten kompakt fotónyomtató, amely csak kis méretű fényképeket nyomtat. Vagy talán egy A3-as speciális modellt szeretne, dedikált fotópatronokkal és nagy felbontású nyomtatófejekkel a laboratóriumi minőségű fotónyomatokhoz.

A fotónyomtatók gyakran rendelkeznek memóriakártya-nyílással és USB-csatlakozóval az elülső oldalon, így a fényképezőgép memóriakártyáját vagy magát a fényképezőgépet is csatlakoztathatja, és máris nyomtathat, akár PC-vel, akár anélkül.

Előnyök: Fotónyomtatásra optimalizált.

Hátrányok: Nem garantál jobb nyomtatási minőséget, mint egy rugalmasabb hagyományos nyomtató.

Tekintse meg a legjobb fotónyomtatókat tartalmazó válogatásunkat.

Egyes A4-es méretű multifunkciós nyomtatók nagyszerű kis méretű fotókat tudnak nyomtatni, és sokoldalúbbak, mint egy kompakt fotónyomtató.

Mi az az A3-as nyomtató?

Ha nagyméretű irodai dokumentumokat, posztereket vagy falra akasztható fotókat szeretne nyomtatni, akkor az A3-as nyomtató a megfelelő. Több pénzbe kerülnek, és több helyet foglalnak az íróasztalon, de nagyobb papírlapokra tudnak nyomtatni, mint egy hagyományos A4-es nyomtató. Egyesek erősen fotó- vagy dizájnközpontúak.

Előnyök: Ideális, ha poszterméretben kell nyomtatnia.

Hátrányok: A hagyományos nyomtatókhoz képest jelentős helyet foglalnak.

Fekete-fehér vagy színes: mit válasszak?

A fekete-fehér tintasugaras nyomtatók kihalófélben vannak, de még mindig spórolhatsz egy kis pénzt, ha mono (fekete-fehér) lézernyomtatót választasz. Ezeket olcsóbb megvásárolni, mint a színes modelleket, és ha többnyire fekete szöveget nyomtatsz fehér oldalakra, akkor a működtetésük is kellemes és olcsó.

A színes nyomtató azonban sokkal sokoldalúbbá teszi a nyomtatót, ezért mérlegelni kell a megtakarítás és annak valószínűségét, hogy fényképeket vagy színes dokumentumokat szeretnél nyomtatni.

Vezeték nélküli nyomtatót érdemes fontolóra venni?

A Wi-fi kiváló tulajdonság, amelyet új nyomtatódban kereshetsz. Lehetővé teszi, hogy kábel nélkül kapcsolódjon az internethez, ami azt jelenti, hogy a nyomtatót ott helyezheti el otthonában, ahol csak akarja.

Miután vezeték nélküli nyomtatót csatlakoztattad az internethez, számos online szolgáltatáshoz hozzáférhetsz. Ezek közé tartoznak a főbb nyomtatómárkák - Brother, Canon, Epson és HP - által kínált ingyenes mobilnyomtatási alkalmazások.

Ha Apple-felhasználó vagy, keresd az AirPrint szolgáltatást, mivel ez lehetővé teszi a vezeték nélküli nyomtatást Mac-, iPhone- és iPad-eszközökről, mindenféle illesztőprogram nélkül.

Hol vásárolhatsz nyomtatót

Ha nyomtatót vásárolsz, győződj meg róla, hogy jó hírű eladónak adod át a pénzed. Ellenőrizd a kiskereskedő visszatérítési szabályzatát, és győződj meg róla, hogy jó hírű eladónak adod át a pénzed. Ellenőrizd a kiskereskedő visszatérítési szabályzatát, és figyelj a vásárlói visszajelzésekre és véleményekre. A biztonságos online vásárlásról és a hibás termékek visszatérítésének megszervezéséről további részleteket az online vásárlással kapcsolatos tanácsainkban talál.

Az Amazon, az Argos, a Currys és a John Lewis a legtöbbet keresett nyomtatókereskedők közé tartozik a cikk írásakor. Ezeknek a kiskereskedőknek a linkjeit a készlet elérhetősége, a legjobb ár-érték arány vagy a garanciális lehetőségek miatt válogattuk össze.

Az Amazon több száz nyomtatót tart raktáron, de ha tehetjük, próbáljunk meg ragaszkodni az Amazon által teljesített vagy az Amazon által értékesített modellekhez - sokkal könnyebb megoldani a problémákat, ha valami elromlik.

Az Argos tintasugaras és lézernyomtatók széles választékát kínálja. Nagyszerű, ha kevés pénzből gazdálkodsz - az árak 30 font körül kezdődnek, és bizonyos Sainsbury's áruházakban ingyenes, aznapi helyszíni átvételt biztosítanak. A márkák közé tartozik a Brother, a Canon, az Epson és a HP.

A Currys az otthoni nyomtatók ésszerű választékát tárolja. Az árak 25 fontnál kezdődnek, és a csúcskategóriás nyomtatók esetében néhány száz fontig terjednek. Ha máshol olcsóbban találod meg a kívánt nyomtatót, a Currys azt ígéri, hogy minden más kiskereskedő árával megegyezik vagy azt meg is üti.

A John Lewis rengeteg különböző típusú nyomtatót, köztük tintasugaras, színes lézeres, monolézeres és multifunkciós modelleket is tart. A nyomtató megvásárlásakor két év ingyenes garanciát kapsz, és a házon belüli csapat technikai támogatást is nyújt.

Mely nyomtatómárkák kínálják a legjobb szoftver- és biztonsági támogatási irányelveket?

A szoftver- és biztonsági támogatás fontos szempont bármilyen intelligens termék vásárlásakor, mivel ez határozza meg, hogy a márka meddig kívánja a készüléket új funkciókkal és biztonsági javításokkal frissíteni, hogy védekezzen a felmerülő fenyegetések ellen. Becsléseink szerint egy nyomtató "élettartama" - az az átlagos időtartam, amelyet egy nyomtatótól elvárunk, mielőtt elromlik vagy jelentősen romlik - 13 év. Ez a közelmúltbeli termékfelmérések megbízható elemzésén alapul, és konzervatív becslés, így biztosak vagyunk benne, hogy a valódi átlag ennél az értéknél magasabb.

Megkérdeztük a legnagyobb márkákat a támogatási politikájukról, de sajnos azt tapasztaltuk, hogy a nyomtatók nem olyan termékek, amelyeket egyszerűen a támogatási időszakok figyelembevételével lehet megvásárolni. Csak egy adott egyértelmű tájékoztatást, ami messze elmaradt ettől az élettartamra vonatkozó mércétől.

A HP közölte, hogy a nyomtatóihoz a megjelenéstől számított három éven keresztül biztosítja a frissítéseket. A legjobb HP nyomtatókról szóló útmutatónkból többet megtudhat.

Más nagy nyomtatómárkák, köztük a Brother, a Canon és az Epson vagy egyáltalán nem válaszoltak nekünk, vagy nem adtak meg minimális frissítési időszakot.

Bár nem feltétlenül jelent közvetlen kockázatot, ha nem támogatott készüléket használsz, nyilvánvalóan kívánatos, hogy olyan készüléket vásárolj és használj, amelyről tudod, hogy megfelelő ideig kap frissítési támogatást.

Hogyan védd a nyomtatód

Alapértelmezés szerint a legtöbb otthoni nyomtatót inkább a kényelem, mint a biztonság érdekében konfigurálják. Így neked kell személyesen eldöntened, hogyan szeretnéd biztosítani a nyomtatódat. Ez nem titok a hackerek előtt - egy Epson nyomtató volt a leggyakrabban célba vett eszköz a valódi hackerek által a 2021-es, feltörhető otthoni tanulmányunkban.

A jó hír az, hogy a betörés kockázata jelentősen csökkenthető a beállítások néhány egyszerű módosításával. A hackerek jellemzően a könnyű prédák iránt érdeklődnek, így már az ilyen apró módosítások is jelentősen kevésbé vonzó célponttá tehetik a nyomtatót.

Erős jelszó beállítása

Ha még nem állítottál be erős jelszót a nyomtató használatához, akkor érdemes. A gyenge jelszóval rendelkező eszközök könnyű préda a hackerek számára, akik potenciálisan lehallgathatják vagy akár meg is változtathatják, amit nyomtatsz.

Ebben segíthet egy jó jelszókezelő, amely erős jelszavakat hoz létre és jegyez meg, hogy neked csak egyetlen megjegyezhető jelszót kelljen megjegyezned.

Frissítsd a firmware-t

Lehet, hogy nem veszel észre különbséget a működésben, ha frissíted a firmware-t, de ezek a frissítések gyakran fontos biztonsági javításokat tartalmaznak. Ha a nyomtatód képes az automatikus frissítésre, kapcsold be ezt a beállítást. Ellenkező esetben a legújabb frissítéseket a nyomtató gyártójának weboldalán találod meg.

A múltban a gyártók ezeket a frissítéseket arra használták, hogy letiltsák a harmadik féltől származó tintákat. Ez néhány nyomtatófelhasználó (és a harmadik féltől származó tinták forgalmazói) számára azt javasolta, hogy kapcsolják ki őket. Mi nem javasoljuk ezt a megközelítést, mivel a biztonságnak mindig elsőbbséget kell élveznie.

Biztosítsd a hálózatodat

Sok eszközből hiányoznak a robusztus biztonsági funkciók, és a hálózatban keresik a védelmet. Ez azonban szabad kezet ad a potenciális hackereknek, ha egyszer már bent vannak. Ha még mindig a wi-fi routerének aljára nyomtatott jelszót használod, akkor ebbe bárki belekerülhet, aki valaha is járt az otthonodban.

Kezdd az alapértelmezett jelszó megváltoztatásával és a firmware frissítésével, ha ez nem történik meg automatikusan. Mindezt a beállítások menüben teheted meg, ha bármelyik böngészőbe beírod a router IP-címét. Ezt általában a routereden találod nyomtatva, a beállítási jelszóval együtt (amelyet szintén meg kell változtatnod, ha még nem tetted meg).

Vendéghálózat beállítása

Ha már bejelentkeztél a beállítások oldalára, érdemes egy vendéghálózatot is beállítani. Ez lehetővé teszi a vendégek számára, hogy hozzáférjenek a wi-fi hálózatodhoz anélkül, hogy teljes engedélyt adnál nekik a beállítások megváltoztatására vagy bármi olyan telepítésére, amit nem kellene. Nem baj, ha a könnyebb megosztás érdekében egyszerűbb jelszót adsz ehhez a vendéghálózathoz.

Kapcsold ki a felesleges engedélyeket

Ha alkalmazást használsz nyomtatáshoz, a nyomtató gyártója többet tudhat rólad, mint szeretnéd. Sok márka például elkéri a helyadatait. Ezek technikailag anonim adatok, mivel nem kötődnek a nevedhez vagy a felhasználói fiókodhoz, de ettől még tartalmazhatnak olyan adatokat, amelyek elárulhatják a személyazonosságodat, például azt, hogy hol laksz vagy dolgozol. Ezek az adatok felhasználhatók vagy továbbadhatók más vállalatoknak. Úgy gondoljuk, hogy a technológiai vállalatoknak mindig csak olyan engedélyeket kellene kérniük, amelyek elengedhetetlenek a termékeik mindennapi használatához.

Androidos telefonokon ezt a Beállítások, majd az Alkalmazások menüpontban tudod rögzíteni. Válaszd ki az alkalmazást, majd menj az Engedélyek menüpontba, hogy megnézd és módosítsd a beállításokat. iOS-en egyszerűen válaszd ki az alkalmazást a Beállítások menüpont alatt, és ikszeld ki azokat az engedélyeket, amelyekkel nem vagy elégedett. Alternatív megoldásként, ha Androidon az összes alkalmazásban engedélyezte az engedélyeket, menj a Beállítások, biometrikus adatok, biztonság, majd az Alkalmazás engedélyei menüpontba. iOS-en a Beállítások, majd az Adatvédelem menüpontban találod ezt az információt.

Gyári alaphelyzetbe állítja a nyomtatót, mielőtt kidobja azt.

Sok nyomtató kis mennyiségű adatot tárol a munkák között. Ezek közé tartozhatnak a legutóbb kinyomtatott vagy beolvasott dokumentumai, amelyek személyes adatokat tartalmazhatnak. A felhasználónév és a jelszó adatai is hozzáférhetők lehetnek. A biztonság kedvéért javasoljuk a nyomtató gyári alaphelyzetbe állítását, mielőtt eladod, elajándékozod vagy újrahasznosítod. Ennek folyamata márkánként és modellenként változik, de általában a nyomtatón található gombok kombinációjának megnyomásával vagy nyomva tartásával történik. A nyomtató kézikönyvében vagy a gyártó weboldalán talál útmutatást a művelet elvégzéséhez.

Ne felejtsd el eltávolítani a micro-SD-kártyákat is, ha a nyomtatód rendelkezik beépített memóriakártya-olvasóval. És ne felejtsd el ellenőrizni a nyomtatótálcát vagy a beolvasóágyat sem, hogy nincs-e benne dokumentum. A nyomtató kézikönyve vagy a gyártó webhelye részletesebb útmutatókat tartalmaz a biztonság megerősítéséhez, de a következő lépések követése jó kiindulópont.