, 2023/5/2

Nehéz lehet kiválasztani az igényeidnek legmegfelelőbb PC-monitort, mivel a monitorok árban, méretben és teljesítményben jelentősen eltérnek egymástól. A kívánt felhasználástól és a költségvetéstől függően különböző típusú monitorok léteznek, és nincs olyan gyűjtőfogás, amely mindenki számára tökéletes lenne. Azonban leszűkítheti a lehetőségeket, ha tudod, mekkora a költségvetésed, és hogyan fogod használni a monitort, például ha munkához, játékhoz vagy egyéb felhasználásra van szükséged.

A  legjobb monitorok Tavaszi 2023

A tesztelt legjobb monitor a Gigabyte M32U. Ez egy sokoldalú választás, amely játékra és irodai használatra egyaránt kiváló. Bár egyik használatra sem az abszolút legjobb, de legalább teljes körű élményt nyújt, függetlenül attól, hogy hogyan használod. A 32 hüvelykes képernyővel rengeteg hely áll rendelkezésre a multitaskinghoz, a 4k felbontásnak köszönhetően pedig a szöveg rendkívül élesen és könnyen olvashatóan jelenik meg. Extra funkciókat kínál a termelékenység érdekében, például USB-hubot három USB-A porttal és egy USB-C bemenetet, amely támogatja a DisplayPort Alt módot.

Ez lehetővé teszi a kép megjelenítését egy kompatibilis laptopról, de a mindössze 15 W-os energiaellátás miatt a legtöbb laptop töltéséhez nem elegendő.

Jó képminőséget biztosít, mivel a kalibrálás előtt elképesztő pontossággal rendelkezik, így a képek élethűnek és valósághűnek tűnnek. Emellett elég fényes lesz ahhoz, hogy egy jól megvilágított szobában is felvegye a harcot a tükröződéssel, és a tükröződés kezelése is jó, így a láthatóság nem jelent problémát. Ha inkább valami kisebbet szeretne, nézze meg a Gigabyte M28U-t, amely hasonló, és kevesebbe kerül, de rosszabb ergonómiával rendelkezik, és nem lesz olyan fényes.

A legjobb középkategóriás monitor

Ha egy középkategóriás monitort szeretnél, vagy nincs szükséged játékfunkciókra, nézd meg a Dell U2723QE-t. Ez egy 4k monitor, mint a Gigabyte M32U, de kisebb képernyővel rendelkezik. Ha azonban túl kicsinek találod a 27 hüvelykes képernyőt, a Dell U3223QE egy hasonló modell 32 hüvelykes képernyővel, de ez többe kerül, és a színek HDR-ben alulszaturáltak. Bármelyik méretet is választod, a Dell egy csomó termelékenységi funkciót kínál, ami nagyszerű, ha szigorúan irodai használatra keresel valamit.

Öt USB-A porttal rendelkezik, amelyek segítségével külső eszközöket, például billentyűzetet és egeret kapcsolhatsz hozzá, és három USB-C porttal is rendelkezik, amelyek mindegyike más-más célt szolgál. Az egyik támogatja a DisplayPort Alt módot, a másik más eszközök töltésére szolgál, az utolsó USB-C port pedig a KVM-kapcsolóhoz, hogy több eszközt is vezérelhess ugyanazzal a billentyűzettel és egérrel. Ha úgy gondolod, hogy nem fogod kihasználni ezeket az USB-portokat, a Dell S2722QC olcsóbb, és egyetlen USB-C bemenettel és két USB-A csatlakozóval rendelkezik. Még több pénzt spórolhatsz a Dell S2721QS modellel, amely egy egyszerű 4k monitor, amely nem rendelkezik USB hubbal.

A legjobb olcsó monitor

Ha egy kedvező árú monitort szeretnél, rengeteg lehetőség van, amelyek jó ár-érték arányt kínálnak, mint például a Gigabyte M27Q. Az olcsóbb monitorok esetében vannak kompromisszumok, és a fő különbség a Dell U2723QE és a Dell U2723QE között az, hogy a Gigabyte alacsonyabb, 1440p felbontású. Bár ez azt jelenti, hogy a szöveg nem tűnik olyan élesnek az alacsonyabb pixelsűrűség miatt, a szöveg tisztasága még mindig tisztességes. Emellett több játékfunkcióval is rendelkezik, mivel magasabb, 170 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ez egy összességében jó monitor, amely játékhoz és termelékenységhez egyaránt lenyűgöző.

Rendelkezik néhány extra funkcióval, mint például egy USB-hub, amely USB-C portot is tartalmaz. Ez jó, ha gyorsan szeretnél csatlakoztatni egy laptopot, de mivel csak 10 W-os teljesítmény leadására korlátozódik, a laptopod nem fog töltődni, amíg használod. A készülék sRGB üzemmóddal is rendelkezik, amely kalibrálás előtt kiváló pontosságot eredményez, és SDR és HDR esetén is széles színtartományt jelenít meg. Végül pedig széles betekintési szögei miatt remek választás, ha folyamatosan meg kell osztanod a képernyődet valakivel, mivel a kép oldalról is ugyanúgy néz ki.

A legjobb olcsó monitor

Ha egyszerű és olcsó monitort szeretnél, az ASUS VG246H jó alternatívája a Gigabyte M27Q-nak. Ahogy haladunk lefelé az árkategóriákban, úgy kell áldozatot hoznunk a méretből és a felbontásból, ami az ASUS esetében is így van. Kisebb 24 hüvelykes képernyővel és alacsonyabb 1080p felbontással rendelkezik a Gigabyte-hoz képest, de még így is jó irodai teljesítményt nyújt, tisztességes szövegtisztasággal. Alacsony ára ellenére sRGB móddal is rendelkezik, amely kalibrálás előtt nagy pontosságot eredményez.

Egy másik előnye ennek a monitornak más olcsóbb modellekkel szemben, hogy az ergonómiája egyszerűen figyelemre méltó. A képernyő többféleképpen is beállítható, beleértve a portré módba történő elforgatást is. Széles betekintési szögekkel is rendelkezik, így a kép oldalról is egységes marad, ami fontos, ha meg kell osztania a képernyőt valakivel. Sajnos korlátozott a játékfunkciókban, mivel 75 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik, így ha Ön játékos, és egy olcsóbb monitort szeretne termelékenységhez és játékhoz, az Acer Nitro XF243Y Pbmiiprx jó alternatíva, de ez többe kerül.

A legjobb játékmonitor

Ha elkötelezett PC-s játékos vagy, és olyan monitort szeretnél, amely teljes mértékben kihasználja a játékbeállításaid, akkor vannak más, jobb lehetőségek is. Ha ez érdekel, az általunk tesztelt legjobb játékmonitor a Dell Alienware AW3423DW. Ez 175 Hz-es képfrissítési frekvenciával és szinte azonnali válaszidővel rendelkezik, így a mozgás hihetetlenül tiszta. Emellett natív G-SYNC változó képfrissítési frekvencia (VRR) támogatással is rendelkezik, ami nagyszerű, ha NVIDIA grafikus kártyával rendelkezik. A Dell Alienware AW3423DWF majdnem ugyanez a monitor, amely valamivel kevesebbe kerül, de helyette natív FreeSync VRR-támogatással rendelkezik, így nem tudja teljes mértékben kihasználni az NVIDIA grafikus kártyák előnyeit.

QD-OLED panelje hihetetlenül mély feketéket biztosít sötét szobákban, zavaró kivirágzás nélkül, így kiváló választás sötét szobában való játékhoz. Van azonban néhány hátránya, mivel az OLED-eknél fennáll az állandó beégés veszélye. Ha ez aggodalomra ad okot számodra, akkor inkább a Samsung Odyssey Neo G7 S32BG75-öt vedd fontolóra. Ez egy 4k-s, 32 hüvelykes monitor, amely a Mini LED háttérvilágításnak köszönhetően sokkal világosabb, de nem nyújt ugyanolyan tökéletes fekete szintet. Mégis, a HDMI 2.1 sávszélességének köszönhetően fantasztikusan alkalmas konzolos játékokhoz, így a PS5 és az Xbox Series X|S teljes mértékben kihasználható.

A legjobb felső középkategóriás játékmonitor

Ha csúcskategóriás játékmonitort szeretnél, de a Dell Alienware AW3423DW-t túl drágának találod, nézd meg az LG 27GR95QE-B-t. Kisebb 27 hüvelykes képernyőmérettel rendelkezik, mint a Dell, ami azt jelenti, hogy nem nyújt ugyanolyan magával ragadó játékélményt, de 1440p felbontásával a képek még mindig élesek. Bár OLED-panelt használ a tökéletes feketék megjelenítéséhez, nem lesz olyan fényes, mint a Dell, de ez nem jelent különbséget, hacsak nem a legjobb képminőséget szeretné a fantasztikus játékteljesítmény mellé. Szerencsére még a Dellnél is magasabb, 240 Hz-es képfrissítési frekvenciát kínál, ami azt jelenti, hogy gond nélkül játszhatsz nagy képkockasebességű játékokkal.

A mozgás nagy képkockasebességű jelek esetén a gyors válaszidőnek köszönhetően egyenletesnek tűnik, de alacsonyabb képkockasebességű jelek esetén némi túllövés tapasztalható. VRR-támogatással is rendelkezik a képernyőszakadás csökkentése érdekében, alacsony bemeneti késleltetése pedig érzékeny játékélményt biztosít. Rendelkezik HDMI 2.1 sávszélességgel, ha játékkonzolokkal szeretné használni, és még a 4k jeleket is lefelé skálázza, ami élesebb képet eredményez, mint a natív 1440p jel, de nem nyújt ugyanolyan részletgazdagságot, mint egy 4k monitor.

A legjobb alsó középkategóriás játékmonitor

Ha inkább spórolni szeretnél, akkor vannak középkategóriás, LED-háttérvilágítású, nagy frissítési frekvenciájú LCD-panelekkel rendelkező opciók, mint például a Dell Alienware AW2723DF vagy a Gigabyte M27Q X, de több pénzt spórolhatsz egy alacsonyabb középkategóriás modellel is, mint például az LG 32GP850-B. Ez néhány tekintetben visszalépést jelent az LG 27GR95QE-B-hez képest, amire egy olcsóbb monitor esetében számítani kell. Nem képes ugyanolyan mély feketéket megjeleníteni, mivel nem OLED panellel rendelkezik, és alacsonyabb, 180 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik. Ettől függetlenül árához képest kiváló játékteljesítményt nyújt.

Hihetetlen mozgáskezeléssel rendelkezik, nem sok elmosódás vagy látható túllövés nélkül a gyorsan mozgó tárgyaknál, és alacsony bemeneti késleltetéssel rendelkezik, ami érzékeny érzést biztosít. Emellett FreeSync VRR-támogatással is rendelkezik a képernyőszakadás csökkentése érdekében, és G-SYNC-kompatibilis, ha NVIDIA grafikus kártyával szeretné használni. Bár 32 hüvelykes képernyőmérete és 1440p felbontása alacsonyabb pixelsűrűséget eredményez, mint a 27GR95QE-B esetében, a kép tisztasága még mindig megfelelő. Ha a nagyobb pixelsűrűség érdekében inkább valami kisebbet szeretne, az LG 27GP850-B/27GP83B-B közel azonos teljesítményt nyújt, így bármelyik méretet is szeretné, azt kapja meg.

A legjobb olcsó játékmonitor

Ha PC-s játékba kezdesz, és a legjobb PC-monitort szeretnéd olcsón, nézd meg a ViewSonic XG2431-et. Ez különbözik az LG 32GP850-B-től, mivel kisebb képernyővel és alacsonyabb felbontással rendelkezik, ami egy kedvező árú kijelzőtől elvárható. Azonban jó, ha korlátozott az íróasztalod, és magasabb, 240 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik, ami nagyszerű, ha versenyszerűen játszol, és magas képkockasebességgel szeretnél játszani.

Ami miatt ez a monitor jobb, mint más, játékra szánt, költségvetésbarát kijelzők, az a figyelemre méltó mozgáskezelés a teljes frissítési frekvenciatartományban. Emellett rendelkezik egy testreszabható háttérvilágítás-stroboszkóp funkcióval is, amellyel tetszés szerint állíthatja be a villódzást, ami egy olyan szép funkció, amellyel még a drágább opciók sem rendelkeznek. Alacsony bemeneti késleltetéssel rendelkezik, ami érzékeny érzést biztosít, valamint natív FreeSync-támogatással és G-SYNC-kompatibilitással a képernyőszakadás csökkentése érdekében. Ha úgy találja, hogy az 1080p felbontása nem nyújt éles képet, és inkább valami nagyobb felbontásúra vágyik, a HP X27q egy jó 1440p-s, olcsó játékmonitor. Azonban rosszabb mozgáskezeléssel rendelkezik.

Figyelemre méltó említések

Samsung LS34BG850SNXZA: A Samsung LS34BG850SNXZA egy QD-OLED monitor, akárcsak a Dell Alienware AW3423DW. Összességében nagyon hasonló, és natív FreeSync-támogatással rendelkezik, de minimális teljesítménykülönbségért cserébe többe kerül. Tekintse meg értékelésünket

LG 38WN95C-W: Az LG 38WN95C-W egy nagyszerű, sokoldalú monitor ultraszéles képernyővel, ami nagyszerű, ha a Gigabyte M32U-nál nagyobb képernyőfelületre vágyik. Néhány funkcióval több van benne, mint a Gigabyte-ban, például Thunderbolt 3 támogatással, de jóval többe kerül. Tekintse meg értékelésünket

Cooler Master Tempest GP27U: A Cooler Master Tempest GP27U egy kiváló játékmonitor, amely nagyon világos lesz, és valamivel kevesebbe kerül, mint az LG 27GR95QE-B. Jó választás, ha az LG-nél a beégés miatt aggódsz, vagy 4k-s monitort szeretnél, de sok hibája van. Tekintse meg értékelésünket

ASUS ProArt Display PA278CV: Az ASUS ProArt Display PA278CV egy jó, pénztárcabarát monitor, amely jobb ergonómiával rendelkezik, mint a Gigabyte M27Q, de csak akkor érdemes megfontolni, ha nincs szükséged játékmonitorra, mivel 75 Hz-es frissítési frekvenciára korlátozódik. Tekintse meg értékelésünket

Legutóbbi frissítések

2023. április 28: A többi cikkel való összhang érdekében hozzáadtuk az LG 27GR95QE-B-t, mint a "Legjobb felső középkategóriás játékmonitor"; A Dell S2721QS és a Gigabyte M27Q X helyett a Gigabyte M27Q és az LG 32GP850-B került a listára, mivel ezeket könnyebb megtalálni; A változások alapján frissítettük a Figyelemre méltó említéseket.

2023. március 30: A Samsung Odyssey Neo G7 S32BG75-et eltávolítottuk a "Legjobb felső középkategóriás játékmonitor" címről, mivel körülbelül ugyanannyiba kerül, mint a Dell Alienware AW3423DW; frissítettük a szöveget az egyértelműség érdekében, és frissítettük a Notable Mentions-t.

2023. február 22: Átstrukturáltam a cikket, hogy jobban tükrözze a többi ajánlást; a Dell Alienware-t átneveztem "Legjobb játékmonitor"-nak, a Gigabyte M32U-t pedig "Legjobb monitor"-nak; a Samsung Odyssey Neo G8 S32BG85 helyett a Samsung Odyssey Neo G7 S32BG75 lett, mivel ez olcsóbb; hozzáadtam a Dell U2723QE-t; a változások alapján frissítettem a Notable Mentions-t.

2023. január 23: Az LG 27GP850-B-t és a HP X24ih-t lecserélte a Gigabyte M27Q X-re és az ASUS VG246H-ra, mivel az LG-t és a HP-t nehezebb megtalálni; frissítette a Notable Mentions-t a változások alapján.

2022. december 15.: A Gigabyte M28U és az LG 32GP850-B helyett Gigabyte M32U és LG 27GP850-B a többi cikkel való összhang érdekében; az ASUS ROG Swift PG279QM-et hozzáadtuk a Notable Mentions-hez.