, 2023/5/8

Ha mostanában nem vetted alaposan szemügyre a billentyűzetedet és az egeredet, akkor valószínűleg meg kellene tenned. Számítógépének ez a két fő alkatrésze ugyanis elég gyorsan elkenődik. Ez nem meglepő, hiszen folyamatosan használják és naponta emberi kéz érinti őket.

4 lépés a billentyűzet és az egér tisztításához

Valószínűleg éppen most is megérinted az egyiket vagy mindkettőt. Az igazság az, hogy a billentyűzet több baktériumot tartalmazhat, mint bármelyik nyilvános mosdó vagy ajtókilincs - és az U of A tanulmánya szerint akár 400-szor több is lehet. Igen. Hagyd, hogy ez megtörténjen. Az Amazon csomagjaid is mocskosak. Koppints vagy kattints ide, hogy megtudd, hogyan tisztítsd meg megfelelően a szállítmányaidat. De nem kell pánikba esni. Nincs olyan, amit egy alapos tisztítás és fertőtlenítés ne tudna orvosolni.

1. Húzd ki az egeret és a billentyűzetet

Először is, ha a billentyűzet be van dugva a számítógépbe, húzd ki. Ha vezeték nélküli, kapcsold ki. A laptop részét képező billentyűzetek esetében kapcsold ki a készüléket, és húzd ki a tápkábelt. Ha az akkumulátor hozzáférhető és könnyen eltávolítható, azt is tedd meg.

Ugyanez vonatkozik az egérre is. Húzd le a számítógépedről, és vedd ki az elemeket. Ha vezeték nélküli, egyszerűen fordítsd meg, kapcsold ki, és vedd ki az elemeket. Fontos, hogy az alkatrészek tisztítása közben minden áramforrást kikapcsolt vagy lekapcsolt legyen. Ez megakadályozza az elektromos zárlatokat és más potenciálisan káros eredményeket.

2. Kezdd el a permetezést és a tamponálást

A szennyeződések és a laza porszemcsék mélyebbre hatolnak, mint a billentyűk teteje vagy a görgetőkerék. Szükséged van valamire, ami könnyen elfér azokban a szűk sarkokban és apró résekben.

Itt jön a képbe egy doboz sűrített levegő. Próbáld ki a Blow-Offot, amely egy sűrített levegős porszívó billentyűzetekhez. A sűrített levegő befúvása a billentyűzetbe segít eltávolítani a morzsákat, a port és bármi mást, ami a billentyűk közé vagy alá fészkelte magát.

Miután a billentyűk alá jutott, ideje felfelé menni. Enyhén töröld át a billentyűk tetejét és a tenyértámaszt mikroszálas kendővel vagy fertőtlenítő kendővel.

Hasonlóképpen az egér görgetőkereke alatt is lehetnek rejtett por- és piszokszemcsék. Az egeret fejjel lefelé fordíthatod, és folyamatosan görgetheted a kereket, hogy meglazítsd a belsejében megrekedt dolgokat. Ugyanez a gyakorlat - a legjobb eredmény érdekében töröld át fertőtlenítőszerrel vagy mikroszálas kendővel.

Kerüld a magas fehérítőszer-tartalmú törlőkendőket, mivel azok tartósan károsíthatják a billentyűzet vagy az egér felületét.

Sőt, a vegyszerrel töltött törlőkendőkről akár teljesen le is mondhatunk. Helyette próbáld ki ezt a billentyűzetekre való tisztító gél portisztítót. Ez az egyszerű és kényelmes tisztító készlet kiválóan alkalmas otthoni és irodai elektronikai eszközökhöz, például PC billentyűzetekhez, autószellőzőkhöz, fényképezőgépekhez, nyomtatókhoz, telefonokhoz, számológépekhez, hangszórókhoz, légkondicionálókhoz, tévékészülékekhez és egyéb készülékekhez.

Biológiailag lebomló anyagból készült, nem ragad a kézhez, édes citrom illatú, és nem stimulálja a bőrt. Egyszerűen vegyél egy darabot a tisztítógélből, gyúrj belőle egy golyót, nyomd a gélt lassan a billentyűzetbe, és húzd ki. A port a tisztítógéllel együtt el fogja szállítani. Könnyű dolga van!

3. Győződj meg róla, hogy minden száraz

Mielőtt mindent újra csatlakoztatnál, győződj meg róla, hogy minden alkatrész száraz. Egy kis nedvesség nagy problémákat okozhat, és végleg tönkreteheti az elektronikus eszközöket, ha már áram folyik rajtuk.

Az egér és a billentyűzet száradásának a tisztítás után körülbelül egy percig kell tartania, de ha úgy tűnik, hogy kicsit tovább tart, érdemes várni. Soha ne kapcsolj be semmilyen eszközt, amíg az teljesen meg nem száradt.

4. Hogyan tartsd őket tisztán

A legegyszerűbb módja a tisztán tartásnak, ha tartózkodsz attól, hogy a billentyűzeted mellett vagy tetején egyél. Ez megakadályozza, hogy morzsák hulljanak a billentyűk közé. Ha csirkeszárnyat, nachót vagy bármilyen más ujjétel volt, ne felejtsd el elmosogatni, mielőtt zsíros ujjaidat akár az egérre, akár a billentyűzetre tennéd.

Amellett, hogy ne egyél vagy igyál az asztalodon lévő eszközök körül, ugyanilyen fontos, hogy rendszeresen letöröld őket. Ha mindennap hosszú ideig használod a számítógépet, fontold meg, hogy legalább hetente egyszer portörlővel áttörlöd a számítógépet és az íróasztal környékét. Ez távol tartja a baktériumokat és a kórokozókat.

Hogyan tisztítsa meg a számítógép billentyűzetét

Manapság az asztalaink többcélú harci állomások. Ebédelünk vagy rágcsálunk, miközben Slack-üzenetekre válaszolunk, vagy munkaidő után PC-s játékokkal játszunk. Azt is hagyjuk, hogy asztali berendezéseink porosodjanak, amint a kanapéra (vagy, legyünk őszinték, az ágyba) vonulunk vissza a laptopunkkal. A kosz és az ételmorzsák rendetlenné tehetik a billentyűzetet, ami nem higiénikus, de a perifériák működését is megzavarhatja.

Ne hagyd, hogy a Dorito por pusztítást végezzen a gépelési eszközeidben. A tavasz - és a kétéves WFH-évfordulók - közeledtével itt az ideje, hogy ne csak a kezét mossa meg. Ha nem önálló billentyűzetről van szó, segítünk megtisztítani az egész laptopját. Ellenkező esetben itt az ideje, hogy összegyűjtsd a tisztítószereket, és megtanuld, hogyan lehet a legjobban feldobni egy billentyűzetet.

Fordítsd fejjel lefelé

billentyűzet

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb lépés, ha fejjel lefelé fordítod a billentyűzetet, megdöngeted az alját, és kirázol belőle minden trutymót, amit csak tudsz. Húzd ki a billentyűzetet a számítógépedből, vagy kapcsold ki a vezeték nélküli funkcióját, majd vedd fel, és fordítsd meg úgy, hogy a billentyűk egy olyan felület felé nézzenek, amit nem zavar, hogy egy pillanatra összekoszolod.

Kopogtasd meg az alját (nem túl erősen), különböző szögekben tartva. A laza dolgok nagy részét így ki kell tudnod szedni. Számíts morzsák, mákszemek és hasonlók kaszkádjára, a kedvenc rágcsálnivalóidtól függően.

Ha levehető billentyűzetet használsz (különösen a mechanikus billentyűzeteken van ilyen), vedd le azokat, és rázd ki a billentyűzetet anélkül, hogy útban lennének. Kopogtasd meg a billentyűzet alját, hogy meggyőződj arról, hogy nincs rajta semmi, ami a felületre tapad.

Az utolsó lépés itt az lenne, hogy a piszkot és a törmelékdarabkákat egy kefével és egy szemeteslappal lesöpörd az asztalról vagy az asztalról... és próbálj meg nem túlságosan émelyegni, miközben a régmúlt falatozásain elmélkedsz.

Söpörd ki a mocskot

billentyűzetkefe

A koszos billentyűzet olyannyira csapás, hogy speciálisan erre a célra kifejlesztett billentyűzetkefék léteznek mindenféle formában és méretben, hogy segítsenek kisöpörni a morzsákat, szőrszálakat és egyéb szennyeződéseket, amelyeket a beszennyezett QWERTY-kiosztásod között találsz. A tisztító készletekben vagy önállóan is kapható nejlon tisztítókefék hasonlíthatnak egy kis kézi porszívóra, egy tintatollra vagy akár egy autóablak jégkaparó kefére.

Ha nincs kedved pénzt költeni egy külön ecsetre, akkor háztartási helyettesítő eszközöket, például egy hagyományos fogkefét vagy egy kidobott bébiüvegkefét is használhatsz a billentyűzet megtisztításához - nincs szükség különleges, díszes eszközökre. Egyszerűen csak futtasd végig a kefét a billentyűk közötti téren, és - voilá - a billentyűzeted olyan tiszta lesz, mint aznap, amikor megvásároltad. Ez feltételezed, hogy a szennyeződés nem ragadt a billentyűk oldalára, ahogy az gyakran előfordul. Ha igen, akkor lehet, hogy egy keményebb kefére van szükség. (A fogkefék elég jók a rárakódott anyag eltávolítására.)

Fújd ki a billentyűzetet

Levegősdoboz

A PC-felhasználók számára a légdoboz(Új ablakban nyílik meg) elengedhetetlen beszerzés, akár a billentyűzetet, akár a bepiszkolódott tokventillátorokat akarod kitisztítani. Különösen a billentyűzetek esetében nagy erőfeszítés nélkül képes a por nagy részét elfújni az utadból. Mindössze annyit kell tenned, hogy a szalmaszálszerű műanyag tömlőt a kanna orrlyukába dugod, és máris készen állsz a fújásra.

A sűrített levegőt azonban nem kezdheted el akarva-akaratlanul átfújni a billentyűzeteden. Először is tegyél meg néhány óvintézkedést. A konzerves levegő nem fogja eltüntetni a billentyűk alatti összes szennyeződést, de mindent elfúj, ami látható, és a törmelék csúnya felhőként szóródik szét az íróasztalon és a padlón. A legjobb, ha ezt a szabadban, vagy esetleg a fürdőkád fölött végzed.

A billentyűsapkák eltávolítása hatékonyabbá teszi ezt a műveletet, ezért ha lehetséges, először ezt tedd meg. Csak ne nyomd a szívószálat közvetlenül a felületre, amelyre fújod, mert a konzervlevegő hajlamos kondenzációt létrehozni, amikor ezt teszed, és nedvesség- vagy fagypocsolyákat hagy maga után. Kísérletezz, de maradj egy kis távolságban, hogy ne sérüljön meg a billentyűzeted.

A levegőfújás után érdemes még egy csapolást és kirázást végezni. Ekkor valószínűleg már eltávolítottad a törmeléket, és a billentyűzettest más helyére is betoltad. Ezek a darabok most könnyebben kirázódhatnak, mint korábban.

Vedd ki a tisztító gélt

tisztítógél

Szeretnél Steve McQueen lenni a The Blobban? A számítógépes billentyűzet tisztításának egyik undorító, de hatékony módja, ha beruházol egy kis ragacsos, gyakran élénk színű anyagba, amit tisztítógélnek vagy tisztítóguminak hívnak. (A Cyberclean(Új ablakban nyílik meg) az egyik széles körben megtalálható márka.)

Ez a zselés ragasztó úgy szedi fel a port és a szennyeződéseket, hogy a billentyűzet legkisebb repedései közé (beleértve a billentyűk közé) préselődik, és felszív minden morzsás darabot vagy szennyeződést, amihez hozzáér. A pacát addig használhatod újra, amíg sötétszürke nem lesz, vagy amíg nem bírod már nézni vagy megérinteni, ami valószínűleg hamarabb bekövetkezik.