, 2023/5/9

Sokak számára a felhők ma már a külső meghajtók kiterjesztését jelentik. A tárhelyek biztonságban tartása alapvető fontosságú; íme, hogyan tegye ezt. A felhőalapú tárolás megkönnyítette a fájlok szinkronizálását, megosztását, egy fájl több verziójának tárolását és még sok minden mást.

10 tipp a felhőalapú tárolás biztonságának megőrzéséhez

A felhőalapú tárolás nem csak a biztonsági mentésre korlátozódik, hanem egyes felhasználók számára teljesen felváltotta a fizikai tárolómeghajtót. Választhatsz egy olyan felhőalapú tárhelyszolgáltatást, mint a Google Drive vagy a OneDrive, ingyenesen, vagy választhatsz egy fizetős csomagot, amely több tárhelyet és funkciót kínál. Bár a felhőalapú tárhelyszolgáltatók jó biztonsági intézkedéseket kínálnak az adatok biztonsága érdekében, mit tehetsz még annak érdekében, hogy garantálja, hogy senki sem férhet hozzá illetéktelenül?

1. Biztosítsd fiókodat erős jelszóval

Ahhoz, hogy megvédd a felhőalapú tárolófiókodat az illetéktelen hozzáféréstől, győződj meg róla, hogy erős jelszóval rendelkezel.

Az erős jelszó betűk, számok és speciális karakterek (!,#,$) keveréke. A jelszó összetetté tétele érdekében többféle kis- és nagybetűt is hozzáadhat.

Használhatod az elérhető online eszközöket, ahol ellenőrizheted a jelszavad erősségét, hogy megbizonyosodj arról, hogy erős jelszavad van. Mindkét esetben használhatsz jelszókezelőt is, amely erős jelszót generál neked.

2. Kétfaktoros hitelesítés (2FA) engedélyezése

Ha már van egy erős jelszava, akkor a fiók védelmének további szintje érdekében engedélyezd a kétfaktoros hitelesítést.

Hacsak nem veszíted el a készülékedet, egy támadónak lehetetlen lesz hozzáférnie a felhőalapú tárolófiókodhoz. A hitelesítési kódokat általában egy 2FA-alkalmazás generálja, vagy e-mailben vagy SMS-ben kézbesítik neked.

A hardveres biztonsági kulcsot használó kétfaktoros hitelesítés is választható, ha ez megfelel neked..

Ha az online tárhelyszolgáltatója nem kínál 2FA-védelmet, érdemes megfontolni a váltást egy másik szolgáltatásra.

3. Kerüld a küldetéskritikus információk tárolását

A felhőalapú tárolás megbízható módja annak, hogy bárhonnan elérhető biztonsági másolatot készíts az adataidról.

Azonban nem szabad érzékeny információkat feltölteni, hogy biztonságban legyenek az esetleges támadásoktól. Egy fizikai tárolómeghajtónak hatékonyabbnak kell bizonyulnia értékes információidnak magánéletben tartásában.

4. Feltöltés előtt titkosítsd az adataid

titkosított fájl feltöltése

A fájljaidhoz való hozzáférés megakadályozása érdekében választhatod a fájlok titkosítását a fájltároló szolgáltatásba való feltöltés előtt.

Olyan eszközökkel, mint a Cryptomator és a Veracrypt, helyben titkosíthatod fájljaid, majd szükség esetén feltöltheted azokat.

Így még a felhőalapú tárhelyszolgáltató sem férhet hozzá a fájljaidhoz a mesterjelszó (vagy a visszafejtési kulcs) nélkül.

Így még akkor is, ha az adataid kiszivárognak (a legrosszabb esetben), a fájljaid a titkosítás által védettek.

5. Válassz titkosított felhőalapú tárolási szolgáltatást

A legbiztonságosabb felhőalapú tárolási szolgáltatások némelyike alapértelmezés szerint titkosítást kínál. Ha a tárhelyszolgáltató titkosítja a fájljait, akkor nem biztos, hogy ugyanezt helyben is meg kell tenni.

A legtöbb esetben azonban a titkosítást funkcióként kínáló online tárhelyszolgáltatások drágának bizonyulhatnak.

Lehet, hogy nem ez a legköltséghatékonyabb módszer, de ha a könnyű használatot és a titkosítást szeretnéd, a titkosított felhőalapú tárolási szolgáltatások segíthetnek.

6. Kezeld aktívan a megosztott fájlokat

Amikor megosztasz egy mappát vagy fájlt, az általában egy link vagy az engedély megadása formájában történik az e-mail címük segítségével.

Ha valamit e-mailben osztottál meg, akkor annak biztonságban kell lennie a jövőbeni illetéktelen hozzáféréstől (kivéve, ha a felhasználó, akivel megosztotta, kompromittálódott).

Ha azonban megosztottál egy linket néhány fájlodhoz és mappádhoz, akkor azt később érdemes letiltani. Ha nem teszed meg, egy támadó rábukkanhat a linkre, és könnyen letöltheti azokat a fájlokat, amelyeket nem akartál megosztani mindenkivel.

Minden felhőalapú tárolási szolgáltatás lehetőséget biztosít a megosztott fájlok és hivatkozások kezelésére, ezért érdemes szemmel tartania ezeket.

7. Legyen biztonsági másolat a felhőadatokról

biztonsági mentés a felhőadatokról

Sokan támaszkodnak a felhőre, mint kényelmes módra, hogy biztonsági másolatot készítsenek az adataikról, és gyakran törlik ezeket a fájlokat a tárolómeghajtóról, hogy helyet szabadítsanak fel.

Bár ez egy okos módja annak, hogy kezeld a tárhelyet az eszközön, nem biztos, hogy ez a legbiztonságosabb módszer.

Mindig legyen egy másolat az adatokról egy fizikai tárolómeghajtón arra az esetre, ha bármilyen okból elveszítenéd a felhőalapú tárolószolgáltatáshoz való hozzáférést.

8. Tekintsd át a csatlakoztatott alkalmazásokat

A biztonsági mentések automatizálásához vagy más webes szolgáltatások integrációs lehetőségeinek használatához előfordulhat, hogy különböző alkalmazásoknak adsz engedélyt a felhőalapú tárolási fiókodhoz.

Az ilyen engedélyekből eredő biztonsági kockázatok csökkentése érdekében rendszeresen vizsgáld felül és vond vissza az alkalmazások hozzáférését a fájltároló szolgáltatásához.

9. Kezeld a felhőalapú tárolóhoz hozzáférő eszközöket

Az a kényelem, hogy bárhonnan hozzáférhetsz a fájljaidhoz, biztonsági kockázatként is véget érhet.

Ha elfelejtesz kijelentkezni egy nyilvános számítógépről, vagy elveszíted valamelyik eszközöd, az katasztrofális következményekkel járhat.

Ezért, hogy megvédd fiókodat az illetéktelen hozzáféréstől, kezeld a fiókodhoz csatlakoztatott eszközöket, és vond vissza azokat a munkameneteket, amelyekről úgy gondolod, hogy biztonsági kockázatot jelenthetnek.

10. Olvasd el a felhőalapú tárhelyszolgáltatója irányelveit

felhőalapú tárolási irányelvek

Nem számít, mennyire népszerű a felhőalapú tárhelyszolgáltató, át kell néznie a szolgáltatás irányelveit, amelyre támaszkodik.

Ez egy megterhelő folyamat lehet, de bizalmat kell adnia azzal kapcsolatban, hogyan működik a felhőalapú tárolási szolgáltatás, hogyan tárolja az adatait, és milyen információkat gyűjt rólad a szolgáltatás.

Tartsd biztonságban a felhőalapú tárhelyedet, hogy megvédd a fájljaidat

A felhőalapú tárolás megkönnyítette és kényelmesebbé tette a dolgokat. Mindössze egy megfelelő internetkapcsolatra van szükséged ahhoz, hogy elkezdhesd használni.

Győződj meg róla, hogy aktívan tudatában vagy minden, a felhőalapú tárhelyeddel kapcsolatos tevékenységnek, hogy biztosítsd a fájljaid biztonságát.

A felhőalapú tároló biztonságát könnyű fenntartani, de nem szabad teljesen a szolgáltatótól függenie. A te részedről néhány intézkedés segíthet abban, hogy az adataid biztonságban legyenek.