, 2023/5/4

Az online vásárlás kényelmes, mivel vásárolhatsz, megtalálhatod a legjobb árakat, és a csomagokat a küszöbödre szállíthatod anélkül, hogy valaha is el kellene hagynod a kényelmes otthonodat. De a jó online vásárlás nem csak a legalacsonyabb árat jelenti.

10 tipp a biztonságosabb online vásárlási élményért

Biztos akarsz lenni abban, hogy a termékek időben megérkeznek, hogy a minőség megfelel az elvárásoknak, hogy a termékek megfelelő garanciát tartalmaznak, és hogy van mód a termékek visszaküldésére, illetve arra, hogy bármilyen kérdéssel vagy problémával kapcsolatban támogatást kapj. Alkalmazd ezeket a tippeket, hogy javítsd a vásárlás biztonságát.

Hogyan vásárolhatsz biztonságosan online

1. Mindig biztonságos kapcsolaton keresztül rendelj

Ha a számítógéped nincs védve a potenciálisan rosszindulatú szoftverektől, akkor pénzügyi adataidat és jelszavaidat (és minden mást is, amit a számítógépeden tárolsz vagy online csinálsz) veszélyeztetik az ellopás veszélye. Ez a koncepció annyira alapvető, mégis csak az amerikai lakosság töredéke védi megfelelően a számítógépét. Használj biztonságos kapcsolatot - győződj meg róla, hogy a számítógéped tűzfala be van kapcsolva.

Ha online vásárolsz, miközben vezeték nélküli hálózatot használsz, annak titkosítottnak kell lennie, hogy valaki, aki a házon kívül ólálkodik, ne tudja begyűjteni az adataidat. Kerüld a pénzügyi tranzakciókat, ha nyilvános hálózatot használsz, mivel nem tudhatod, hogy az veszélyeztetett-e.

2. Ismerd meg a kereskedőt és a hírnevét

Ha már ismered az üzletet, akkor az online áruházukban való vásárlás nagyon biztonságos. Bármikor besétálhatsz a helyi üzletbe segítségért, ha probléma merül fel, és ha ismersz másokat, akiknek folyamatosan pozitív tapasztalataik vannak az online áruházzal, megnyugodhatsz az oldal minőségéről.

Ha nem ismered az áruházat, akkor is ez lehet a legjobb választás; csak néhány további óvintézkedést kell tenned. Végezd el a saját háttérellenőrzésedet a webáruházak felülvizsgálatára szánt oldalakon. Ha az áruház nincs felülvizsgálva, vagy nem rendelkezik kedvező véleményekkel, ne rendelj a weboldalukról.

3. Kerüld a "túl jónak tűnő, hogy igaz legyen" ajánlatokat.

Minden olyan webáruház gyanús, amely túl sokat ígér túl alacsony áron. Ha az ár túl alacsony, fontold meg, hogy a kereskedő legálisan jutott-e hozzá a tételekhez, megkapod-e valaha is a kifizetett tételeket, hogy a tételek valóban a feltüntetett márka vagy egy olcsó helyettesítő, hogy a tétel működni fog-e, hogy vissza tudod-e küldeni a sérült árut - vagy hogy a kereskedő a pénzügyi adataid eladásával keres-e extra jövedelmet. A tisztességtelen online áruházak - akárcsak a tégla és habarcs üzletekben működő társaik - abszurdan alacsony árat kínálnak, majd azt állítják, hogy a termék már nincs raktáron, hogy aztán egy klasszikus "csali és csere" csalás keretében megpróbáljanak valami mást eladni neked.

4. Ha ajándékkártyát vásárolsz, olvasd el a felhasználási feltételeket.

Ha az ajándékkártyát valaki másnak szánja, győződj meg arról, hogy az üzlet törvényes, hogy az illető használja az üzletet, és hogy nem kell átugrani semmilyen akadályon.

5. Ne használj olyan webáruházat, amely az eladáshoz szükségesnél több információt kér.

Számolj azzal, hogy meg kell adnod valamilyen fizetési módot, szállítási címet, telefonszámot és e-mail címet, de ha a kereskedő további adatokat kér, sétálj el. Soha ne akard megadni nekik a bankszámlaadataidat, társadalombiztosítási adataidat vagy a jogosítványod számát. Egyes cégek kérdéseket tesznek fel az érdeklődési körödre vonatkozóan, de ezek mindig opcionálisak, és óvatosan kell eljárnod az információk megadásával. A kereskedő továbbértékesíti, bérbe adja vagy megosztja az adataidat? Ellenőrizd a webhely adatvédelmi szabályzatát, hogy megértsd, mennyire válhatnak az adataid kiszolgáltatottá. Sok üzlet egyértelműen kijelenti, hogy nem osztja meg, nem adja el és nem adja bérbe a fogyasztók adatait - mások azt mondják, hogy az n adataid az ő tulajdonukban vannak, és úgy használhatják (vagy visszaélhetnek velük), ahogyan akarják. Maradj azoknál a cégeknél, amelyek tiszteletben tartják a magánéleted.

6. Jelszót kell létrehoznod az oldalhoz? - Legyen egyedi.

Gyakran kérik, hogy hozz létre egy fiókot jelszóval, amikor vásárolsz. Általában választhatsz, hogy ezt nem teszed meg, és hacsak nem fogod gyakran használni a webáruházat, ne hozz létre fiókot. Ha mégis szeretnél fiókot, győződj meg róla, hogy egyedi és erős jelszót használsz.

7. Biztonságos az oldal?

Mielőtt személyes vagy hitelkártyaadatokat adsz meg egy vásárlási oldalon, nézd meg, hogy az oldal webcíme "https:"-vel kezdődik-e, nem pedig "http: "Ez a kis "s" azt jelzi, hogy a weboldal biztonságos és titkosított, hogy megvédje az adataidat.

8. Használj hitelkártyát vagy PayPal-t

Ne használj bankkártyát vagy csekket, mivel ezek nem rendelkeznek ugyanazzal a biztonsági védelemmel, ha probléma merülne fel. A hitelkártyás vásárlások legfeljebb 50 dollárra korlátozzák a felelősségét a jogosulatlan terhelések miatt, ha ellopják a pénzügyi adatait, és a bankszámláján lévő pénzhez nem nyúlnak. A legtöbb betéti kártya nem nyújt ilyen védelmet - és még ha igen, akkor is te vagy az, akinek időközben nem lesz pénze. Fontold meg, hogy kijelölsz egy olyan hitelkártyát, amely kizárólag online vásárlásra és tranzakciókra szolgál. Így, ha a kártya veszélybe kerül, gyorsan leállíthatja azt anélkül, hogy ez hatással lenne más típusú tranzakciókra.

9. Mindig ellenőrizd a vállalat szállítási feltételeit.

Egyes kereskedők túlzott szállítási díjakat számítanak fel, amelyek a vásárlási alkut drága hibává változtathatják. Nézd meg, hogy biztosítanak-e nyomon követést és biztosítást. Értsd meg, milyen szállítókat használnak, és légy különösen óvatos, ha a terméket nem 10 napon belül szállítják el.

10. Használj megbízható internetes biztonsági programot.

A legjobb módja annak, hogy biztonságban maradj az interneten, még mindig egy hatékony internetbiztonsági termék használata. Ez alól a vásárlás sem kivétel. Sőt, az egyre nagyobb mennyiségű online áru és adatcsere miatt az olyan biztonsági funkciók, mint a valós idejű adathalászat elleni védelem és a személyazonosság-lopás elleni védelem fontosabbak, mint valaha.

15 tipp a biztonságosabb online vásárláshoz

1. Vásárolj jó hírű kiskereskedőknél

A legjobb, ha közvetlenül olyan online kiskereskedőknél vásárolsz, akiket ismersz és akikben megbízol. Tegye könyvjelzőbe kedvenc vásárlási oldalait, hogy gyorsan és biztonságosan eljusson oda. Kerüld a kiskereskedő nevének beírását a böngészősávba.

Ugyanis egy apró helyesírási hiba miatt egy hamis webhelyre kerülhet, amely ugyanúgy néz ki, mint az igazi. Ha egy illegális webhelyen "vásárolsz", akaratlanul is átadhatod a csalóknak a hitelkártyaszámodat és más személyes adataidat.

2. Vizsgáld meg az újonnan induló vállalkozásokat

Észrevettél egy csodálatos terméket egy új eladótól? Végezd el a házi feladatodat minden olyan vállalkozással kapcsolatban, amelytől korábban még soha nem vásároltál. Nézz utána az online véleményeknek, és keress rá a Better Business Bureau weboldalán a panaszokra. Ellenőrizd a weboldal "kapcsolatfelvétel" oldalát az amerikai cím és telefonszám után. Ezután tégy egy lépéssel tovább: hívd fel az üzletet, hogy ellenőrizd.

Miért? Az FBI arról számolt be, hogy egyes csalók eltérítik a valódi amerikai vállalkozások elérhetőségi adatait, hogy a kétes oldalukat legitimnek tüntessék fel.

3. Óvakodj az elképesztő ajánlatoktól

Észrevettél egy hirdetést a Facebookon vagy az Instagramon, amely kőkemény árakat vagy egy szemet gyönyörködtető ingyenes ajánlatot kínál? Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szerint az elmúlt évben több mint háromszorosára nőttek a közösségi médiában elkövetett átverések miatt elvesztett pénzről szóló jelentések.

Ne feledd, ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg az is. Az FBI megállapította, hogy a közelmúltbeli panaszáradat középpontjában álló számos webhelyet a közösségi médiaplatformokon hirdettek.

Vásárlás előtt hasonlítsd össze az árakat. A szokatlanul alacsony árak jelezhetik, hogy egy hamis webhelyen kötött ki, amelyet azért hoztak létre, hogy elrabolják a személyes adatait vagy ellopják a pénzét.

4. Ne böngéssz nyilvános Wi-Fi-n

Kerüld a nyilvános Wi-Fi-n történő vásárlást, amikor legközelebb a kedvenc kávézódban kortyolgatsz egy tejeskávét. A szomszéd asztalnál a telefonját bámuló fickó lehet, hogy egy hacker kémkedik az online tevékenységed után.

Az online vásárláshoz pedig gyakran olyan adatokat kell megadni, amelyeket egy személyazonossági tolvaj szívesen megszerez, beleértve a nevet, a címet és a hitelkártyaszámot.

5. Használj VPN-t

Ha valaha is nyilvános Wi-Fi-t használsz, védd magad VPN-nel (virtuális magánhálózat). A VPN titkosított alagutat hoz létre a számítógéped és a szerver között.

A közelben ólálkodó kiberbűnözők nem láthatják, hogy mit csinálsz, és nem tudják lehallgatni a személyes adataidat. A VPN az egyetlen módja annak, hogy biztonságosan vásárolhasson online a repülőtereken, kávézókban és más nyilvános helyeken található nyilvános Wi-Fi-n keresztül.

6. Válaszd az erős jelszavakat

Az erős jelszó olyan, mint egy biztonságos zár, amely távol tartja a kibertolvajokat azoktól a fiókoktól, ahol a személyes adataidat tárolod.

7. Vásárlás előtt ellenőrizd a webhelyek biztonságát

Keress egy lakat ikont egy webhely böngészősávjában, hogy meggyőződj arról, hogy SSL (secure sockets layer) titkosítást használnak. Az URL-címnek is "https"-szel kell kezdődnie, nem pedig csak "http"-vel.

A biztonságos webhelyek úgy vannak beállítva, hogy elrejtsék az általad megosztott adatokat, például jelszavakat vagy pénzügyi információkat. Ha csak biztonságos webhelyeken vásárolsz, csökken annak a kockázata, hogy személyes adataid veszélybe kerülnek vásárlás közben.

8. Ne dőlj be az e-mailes átveréseknek

Előfordulhat, hogy e-maileket vagy sms-eket kap, amelyekben elképesztő akciókat kínálnak, vagy azt állítják, hogy probléma adódott egy csomag kiszállításával. Töröld az ismeretlen feladóktól érkező gyanús üzeneteket. És ne nyisd meg az üzenetekben található mellékleteket vagy kattints a linkekre, mert ezek vírusokkal és más rosszindulatú szoftverekkel fertőzhetik meg számítógépét vagy telefonját.

9. Védd személyes adataid

Íme egy általános szabály: Egyetlen vásárlói weboldal sem kérheti el a társadalombiztosítási számod. Ha egy webhely mégis ilyen típusú, nagyon személyes adatokat kér, fuss a másik irányba.A jó hírű eladóknak a vásárlás befejezéséhez szükséges minimális személyes adatokat adja meg.

10. Fizess hitellel, ne terheléssel

Mindig hitelkártyával vásároljon a lehető legbiztonságosabban. Először is, a hitelkártya nem ad közvetlen hozzáférést az eladónak a bankszámládon lévő pénzhez. Másodszor, a legtöbb hitelkártya csalás esetén 0 dollár felelősséget vállal.

Ez azt jelenti, hogy nem veszítesz pénzt, ha egy csaló a számlaadataidat használja fel vásárlásra. A hitelkártya-társasága kérdéseket tesz fel, kivizsgálja a csalást, és új kártyát küld .

11. Extra biztonság egy virtuális hitelkártyával

Egy virtuális hitelkártya még nagyobb biztonságot nyújthat az online vásárlásban. Egyes hitelkártya-kibocsátók egy ideiglenes kártyaszámot adnak neked, amely a hitelkártya-fiókodhoz kapcsolódik.

Az ideiglenes számmal anélkül vásárolhatsz online, hogy megmutatnád az eladónak a valódi hitelkártyaadataidat. Ha egy tolvaj megszerzi a virtuális hitelkártyaszámot, és később megpróbálja használni, akkor nincs szerencséje.

12. Tartsd nyitva a szemed a csalások előtt

Legalább hetente egyszer ellenőrizd a bank- és hitelkártya-kivonatokat csalárd terhelések után. Vagy állítsd be a számlaértesítéseket, hogy értesítsenek minden új tevékenységről a kártyádon. Ha SMS- vagy e-mail-értesítést kapsz, ellenőrizheted a számládat, hogy felismered-e a terhelést.

13. Figyelj a részletekre

Miután elvégezted a vásárlást, őrizd meg a részleteket egy biztonságos helyen. Tartsd meg a blokkot, a rendelésed visszaigazolási számát és az eladó által megadott nyomon követési számot. Ha problémád adódik a rendeléssel, ezek az információk segítenek abban, hogy a probléma gyorsan megoldódjon.

14. Kövesd nyomon a dolgaidat

Miután online vásároltál, tartsd szemmel, hogy biztosan az utadba kerüljön. Ha a kereskedő nem hajlandó szállítási információkat adni, vagy nem válaszol a rendelésed státuszára vonatkozó kéréseidre, fordulj a hitelkártya-kibocsátóhoz segítségért. Ők törölhetik a terhelést a számlájáról, és kivizsgálhatják az ügyet.

15. Jelentsd a csalókat

Átvertek téged? Ha igen, tegyél panaszt az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságánál és az FBI Internetes Bűnügyi Panaszközpontjánál. Tipp: Ha azt feltételezed, hogy személyazonossági lopás áldozata lettél, az FTC személyazonossági lopás helyreállítási tervet kínál.