Nem mindenki tudja, hogy mit tegyen, ha túlméretes szállítás válik szükségessé. Amikor egy hatalmas gépet kellene behozniuk Németországból sokan nem tudnák mit kell tennie. Ellenben ebben az esetben egy megrendelő, előzetes tapasztalat nélkül, egyetlen telefonhívással oldotta meg túlméretes rakomány szállítását. Egy magyar cég egy ipari gépet vásárolt használtan, egész pontosan CNC gépet. Ez egy nagyméretű, programozható fa, fém vagy egyéb anyagok megmunkálására szolgáló ipari gép. A használt CNC, ami egy hamburgi társaság tulajdonában volt, több mint 100 000 euróba került. A szerződés feltételei szerint a magyar vásárló volt felelős a CNC gép szállításáért a hamburgi gyárból, ahol a gépet korábban használták. Ez egyáltalán nem tűnt egyszerű feladatnak.
A gép két darabból állt, az egyikük 4,2m hosszú és 3,3m széles illetve 2,6m magas, míg a másiknak 0,9m x 2m x 1,4m voltak a méretei. Ezek a méretek bőven meghaladták a túlméret alsó határát, mivel nagyjából olyan méretű volt mint egy nagy markoló.
A túlméretes rakományok szállításához külön szabályoknak kell megfelelni, beleértve az útvonalengedélyt az útdíjat és az egyéb szükséges speciális felszerelését. A vevő azon törte a fejét, hogy, hogyan lehet kivinni a gépet a hamburgi gyárból, majd biztonságosan előkészíteni a szállításra.
A magyar társaságnak még nem volt konkrét elképzelése a szállításról. Szerencsére a gyár egyik vezetője emlékezett rá, hogy egy korábbi alkalommal egy másik vevő az Europa-Road Kft. túlméretes szállítás szolgáltatását rendelte meg és megadta a vevőnek a szállítmányozási cég telefonszámát.
Ez a cég több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az Európán belül végzett túlméretes nemzetközi szállítás szervezésében és megvan a kellő szakértelme, ameire a vevőnek szüksége volt, hogy a túlméretes szállítás gond nélkül történjen. A folyamat során a szállítmányozó vállalat más céget szolgáltatásait is igénybe vette a rakodáshoz a felvezetéshez és még néhány más részfeladathoz.
A fuvarozás első szakaszában az Europa-Road Kft. megbízott egy hamburgi céget, hogy kiemelje a gépet az eladó gyárából. A társaság darukat, targoncákat és még néhány egyéb eszközt hozott, amelyek azért kellettek, hogy a CNC gépet ki lehessen emelni az épületből, majd átrakodják a trélerre a szállítás megkezdéséhez. A csomagolásnál hőre zsugorodó borítással fedték be a gépet, eltávolítva a levegőt és a nedvességet a rendkívül érzékeny elektronika védelme érdekében. A nedvesség elleni további védelem érdekében abszorbens csomagokat tettek a csomagoláson belülre. Aztán egy ládát ácsoltak a gép pontos méreteinek megfelelően, mert így jóval helytakarékosabb, mint a szabvány ládák. A szállítási útvonalat fel kellett mérni, hogy az esetleges alagutaknál vagy felüljáróknál ne legyen gond. A szállítmányhoz mélybölcsős pótkocsira volt szükség a magassága miatt, csak így lehetett szállítani biztonságosan a tervezett útvonalon. Bár nem gondolta át a vásárló, hogy nem annyira egyszerű egy ekkora gép közúti fuvarozása, ennek ellenére gond nélkül megérkezett a CNC-gép az üzemébe. Sok komplikációval a bizonytalansággal szembesült volna, ha megpróbálta volna ezt a folyamatot teljesen egyedül megszervezni.
A vásárlóknak nem kell aggódniuk ezentúl, mert amikor a debreceni szállítmányozó céget bízzák meg, akkor szakértelmüknek köszönhetően a túlméretes szállítás gond nélkül megy.